Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Jack
24-11-11, 13:15
utrzymanie ruchu w fabryce
Autor Wiadomość
siewicz 
Uczestnik forum


Dołączył: 17 Lis 2006
Posty: 9
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 17-11-06, 11:19   utrzymanie ruchu w fabryce

Witam
Zwracam się z nietypowym pytaniem. Od dwóch tygodni zacząłem
pracować na stanowisku Inżyniera Utrzymania Ruchu. Moim zadaniem są
następujące konserwacja, przeglądy i naprawa maszyn do precyzyjnej
obróbki
metali oraz zarządzanie budynkiem wraz ze stacją transformatorową po
stronie niskiego napięcia.
Obecnie posiadam świadectwo kwalifikacyjne E (konserwacja, remonty,
montaż
dla urządzeń, instalacji i siecie elektroenergetycznych o napięciu nie
wyższym niż 1kV- nie posiadam obsługi) oraz D (obsługa, konserwacja,
remonty dla urządzeń, instalacji i siecie elektroenergetycznych o
napięciu
nie wyższym niż 1kV- nie posiadam montażu). Chciałbym się dowiedzieć czy
uprawnienia jakie posiadam upowarzniają mnie do wykonywania czynności
związanych z utrzymaniem ruchu? Jeśli nie, bardzo bym prosił o wskazanie
wymaganych uprawnień.
Chciałbym się również dowiedzieć, czy w przypadku gdy na hali
produkcyjnej
przybędzie nowa maszyna i niezbędne będzie podłączenie jej do sieci, moje
uprawnienia będą wystarczające do wykonania takich prac czy może
niezbędne
będzie posiadanie dozoru budowlanego.
 
     
ŚP KSKRAK_Krystyn 
Aktywny uczestnik forum


Wiek: 66
Dołączył: 27 Maj 2005
Posty: 1585
Skąd: Kraków
Wysłany: 17-11-06, 12:30   

Witam Kolegę „siweicz” oraz Koleżanki i Kolegów na FORUM.
Trochę dziwne te Kolegi św. kwalifik. „E” bez obsługi i „D” bez montażu. Teoretycznie zakresy się zazębiają więc można wykonywać prawie wszystko o czy Kolega wspomniał na początku z wyjątkiem prac wykonywanych przez dwie osoby.
siewicz napisał/a:
Chciałbym się również dowiedzieć, czy w przypadku gdy na hali produkcyjnej przybędzie nowa maszyna i niezbędne będzie podłączenie jej do sieci, moje uprawnienia będą wystarczające do wykonania takich prac czy może niezbędne będzie posiadanie dozoru budowlanego.
W takim przypadku zapewne zajdzie konieczność przebudowy (modernizacji) instalacji, co związane jest z projektem, za czym idzie wymaganie posiadania uprawnień budowlanych.
Ps.
Zdublowany temat Kolegi usunąłem. Proszę stosować się do regulaminu forum.
 
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1053 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3994
Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-11-06, 13:03   

Witam
Kolega siewicz napisał:
Cytat:
zarz±dzanie budynkiem wraz ze stacj± transformatorow± po
stronie niskiego napięcia.

Tego nie bardzo rozumiem, albo kolega ma w konserwacji stację trafo albo nie?

Na teren stacji transformatorowej mają wstęp tylko osoby uprawnione do konserwacji i obsługi posiadający uprawnienia E powyżej 1kV

Cytat:
Chciałbym się dowiedzieć czy
uprawnienia jakie posiadam upowarzniają mnie do wykonywania czynności
związanych z utrzymaniem ruchu?

Zależy co wchodzi w zakres utrzymania ruchu w zakładzie. To ZAKŁAD PRACY powinien koledze powiedzieć jakie uprawnienia są wymagane na tym stanowisku pracy!
Np:
Jeżeli do utrzymania ruchu zalicza się obsługa i konserwacja agregatu prądotwórczego to należy posiadać w uprawnieniach E stosowany dopisek:
- zespoły prądotwórcze o mocy powyżej 50kW,.............................i tu wpis do jakiej mocy
 
     
siewicz 
Uczestnik forum


Dołączył: 17 Lis 2006
Posty: 9
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 17-11-06, 14:45   

Konserwacja stacji trafo będzie tylko po stronie niskigo napięcia ponieważ po stronie SN będzie to wykonywała firma z zewnątrz. Jeśli chodzi natomiast o samą halę produkcyjną to nie będzie tam agregatów prądotwórczych. Wyłącznie maszyny do precyzyjnej obróbki metali. Fabryka będzie oddana do użytku dopiero za miesiąc stąd tez moje pytanie co w przypadku gdy za dwa miesice na hali zjawi się nowa maszyna i będzie trzeba ją zasilić. Czy do tego wystarczą moje kwalifikacje czy jednak potrzebny jest nadzór budowlany. Reasumując czy do normalnej koserwacji i napraw tych maszyn oraz do zarządzania instalacjami elektrycznymi wystarczą uprawnienia jakie wymieniłem wcześniej???
Z góry bardzo dziękuję kolegom za odpowiedź.
 
     
Sterownik 
Uczestnik forum
plc


Pomógł: 1 raz
Wiek: 56
Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 16
Skąd: Przasnysz
Wysłany: 17-11-06, 15:49   

Witam kolegę siewicz
Jeśli chodzi o stecję trafo to musi kolega precyzyjnie ustalić granicę eksploatacji , bo przecież do trafo" dochodzi" średnie a" odchodzi" niskie napięcie.
Jeżeli granica ta przebiega gdzieś w komorze trafo , to potrzebne są uprawnienia do 15kV zarówno dla osoby pełniącej dozór jak i elektryków wykonujących pracę konserwacyjne.
_________________
plc
 
     
siewicz 
Uczestnik forum


Dołączył: 17 Lis 2006
Posty: 9
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 17-11-06, 16:08   

Witam kolegów. Srednie i nieskie napięcie w stacji trafo są oddzielone siatko zabezpieczającą wejście. A co jeśli chodzi o resztę budynku??
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group