Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyłącznik czasowy
Autor Wiadomość
Rychu 
Uczestnik forum
technik


Wiek: 62
Dołączył: 07 Gru 2006
Posty: 3
Skąd: Gliwice
  Wysłany: 07-12-06, 11:40   Wyłącznik czasowy

co zastosować ?
Firma zakładająca kafelki na ganku i schodach przed domkiem, namówiła mnie na założenie pod kafelkami przewodu grzewczego. Ułatwi to w zimie odgarnianie śniegu. Po założeniu tego ogrzewania podłączyli to fachowcy do zwykłego wyłącznika, takiego jak do świateł. Moje pytanie to : Czy istnieje możliwość zeby to się samo wyłączało po np 1 godzinie, w momencie jak zapomnę pstryknąć pstryczkiem i pójdę spać. to by było ciut za drogie. Jaki wyłącznik powinienem założyć ?
 
 
     
ŚP KSKRAK_Krystyn 
Aktywny uczestnik forum


Wiek: 62
Dołączył: 27 Maj 2005
Posty: 1585
Skąd: Kraków
Wysłany: 07-12-06, 13:33   

Witam Kolegę „Rychu” oraz Koleżanki i Kolegów na FORUM.
Prawie w Każdym dobrym sklepie elektrycznym Kolega dostanie różnego rodzaju przekaźniki czasowe instalowane do gniazdek wtyczkowych lub n/t, p/t na (w) ścianie.
Mnie się tu nasuwa inny problem. Czy ów fachowcy zainstalowali w obwodzie wyłącznik RCD i(lub) siatkę ochronną nad tymi przewodami?
Oczywiście o pomiarach p.porażeniowych chyba nie zapomnieli.
 
     
Rychu 
Uczestnik forum
technik


Wiek: 62
Dołączył: 07 Gru 2006
Posty: 3
Skąd: Gliwice
Wysłany: 07-12-06, 14:46   Do Krystyna

załozyli pstryczek i nic wiecej. W sklepach jak pytam o wyłącznik czasowy to oferuja tylko takie do gniazdka, programowane od godz. ....... do godz. ....., ale ja nie wiem czy jutro trzeba będzie żeby się ogrzewanie włączyło. Ogrzewanie powinno się wyłączyć po jakimś czasie, niezależnie od mojej pamięci. Pytam o konkretny model takiego wyłącznika. Jestem amatorem w elektryce.Najlepiej gdy była by możliwość montażu na ścianiew miejsce obecnego wyłącznika
 
 
     
GregoRhc
Uczestnik forum



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 20 Mar 2006
Posty: 32
Wysłany: 07-12-06, 15:20   Re: Do Krystyna

Rychu napisał/a:
załozyli pstryczek i nic wiecej.


A jakiej mocy jest ten przewód grzewczy? Bo jak założyli pstryczek i nic więcej to możesz miec problem z tym pstryczkiem. :)


Z takich nie na ściane to proponuje sobie wybrać któryś z tych http://www.fif.com.pl/index.php?cPath=53 np. pierwszy lepszy (PCA-512,
PCA-512 UNI) :).

Przy zakupie proponuje zwrócić uwagę na obciążalność styków i zastanowić sie kto mi go zamontuje.

PS. Jak kolega ma więcej takich urządzeń, które dobrze by było, zeby sie same załączały lub wyłączały warto sie zastanowić nad zakupem jakiego prostego przekażnika programowalnego, np. LOGO lub EASY który obsłuży wszystkie te urządzenia.
 
     
ŚP KSKRAK_Krystyn 
Aktywny uczestnik forum


Wiek: 62
Dołączył: 27 Maj 2005
Posty: 1585
Skąd: Kraków
Wysłany: 07-12-06, 15:52   

Witam wszystkich, Koleżanki i Kolegów na FORUM.
GregoRhc napisał/a:
A jakiej mocy jest ten przewód grzewczy? Bo jak założyli pstryczek i nic więcej to możesz miec problem z tym pstryczkiem.
Miejmy nadzieję, że nie zainstalowali kabli o większej mocy niż kafelki. Mam również nadzieję, że Kolega „Rychu” wie, że ów kafelki powinny być mrozoodporne.
Rychu napisał/a:
Pytam o konkretny model takiego wyłącznika. Jestem amatorem w elektryce.Najlepiej gdy była by możliwość montażu na ścianiew miejsce obecnego wyłącznika
Dobrze, że Kolega pyta nawet jako amator. Kolega "GregoRhc" podał dobry namiar na producenta. Jednak do zainstalowania, takiego czy innego urządzenia sterowniczego, proponowałbym Koledze "Rychu", wezwać odpowiedniego fachowca.
Z tego co Kolega „Rychu” napisał, śmiem twierdzić, że omawiane ogrzewanie nie spełnia żadnych wymogów bezpieczeństwa a resztę zostawiam bez komentarza.
 
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1053 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3992
Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-12-06, 16:11   

Witam
Cytat kolegi Rychu:
Cytat:
Po założeniu tego ogrzewania podłączyli to fachowcy do zwykłego wyłącznika
Czyli bez możliwości automatycznej regulacji temperatury.
Cytat:
Czy istnieje możliwość zeby to się samo wyłączało po np 1 godzinie, w momencie jak zapomnę pstryknąć pstryczkiem i pójdę spać. to by było ciut za drogie. Jaki wyłącznik powinienem założyć ?

Zazwyczaj stosuje się do tego typu ogrzewania na zewnątrz bydynku, czujnik temperatury umieszczony w betonie nad przewodami grzewczymi.
W środku pomieszczenia stosuje się termostaty wewnętrzne z regulatorem temperatury (jak na zdjęciu poniżej)
W kolegi przypadku mżna jedynie zastosować programator czasowy, montowany w puszcze p/t albo n/t w pomieszczeniu przy wejściu.

W hurtowniach jest bardzo duży wybór, zapytać - pomogą i doradzą

Wewnętrzny termostat cyfrowy z regulatorem temperatury.jpg
Plik ściągnięto 173 raz(y) 40,37 KB

 
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1053 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3992
Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-12-06, 16:40   

Witam
Kolega Krystyn poruszył dość ważną sprawę:
Cytat:
Z tego co Kolega „Rychu” napisał, śmiem twierdzić, że omawiane ogrzewanie nie spełnia żadnych wymogów bezpieczeństwa a resztę zostawiam bez komentarza.


Kolego Rychu:
1. Do ogrzewania podłogowego zazwyczaj instaluje się dodatkowy, oddzielny obwód zasilający z wyłącznikiem ochronnym RCD
2. W zależności od mocy przewodu grzewczego, dobieramy przewód zasilający o odpowiednim przekroju z żyłą ochronną
3. Siatkę na której położony jest przewód oraz ekran kabla jeżeli istniej należy podłączyć do żyły PE przewodu zasilającego.

Poniżej przykładowy schemat ze strony producenta mat grzewczych

P.S
Ciekawe co to za fachowcy montowali ten system ogrzewania

Oprzewodowanie.JPG
Plik ściągnięto 175 raz(y) 16,25 KB

 
     
Rychu 
Uczestnik forum
technik


Wiek: 62
Dołączył: 07 Gru 2006
Posty: 3
Skąd: Gliwice
Wysłany: 11-12-06, 13:53   

bardzo dziękuję za pomoc szczególnie GregoRhc
jak kupię któryś z podanych przekaźników i zamontuję odezwę się na forum
pytacie panowie o jakieś pomiary ](*,) to podłączali kafelkarze ](*,)
 
 
     
ŚP KSKRAK_Krystyn 
Aktywny uczestnik forum


Wiek: 62
Dołączył: 27 Maj 2005
Posty: 1585
Skąd: Kraków
Wysłany: 11-12-06, 16:39   

Witam Kolegę „Rychu” oraz Koleżanki i Kolegów na FORUM.
Rychu napisał/a:
...pytacie panowie o jakieś pomiary ](*,) to podłączali kafelkarze ](*,)
Jeżeli robota ta została wykonana przez firmę i Kolega ma na to fakturę, to może żądać odpowiednich pomiarów.
Ps.
Może lepiej najpierw pomyśleć, przestrzec innych, wiedzieć kto i co może robić niż później ](*,)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group