Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Lucius
16-07-09, 12:03
Inteligentne rozwiazania
Autor Wiadomość
fussy 
Aktywny uczestnik forum
Samozwańczy Expert


Pomógł: 121 razy
Dołączył: 19 Sie 2006
Posty: 964
Skąd: łódzkie
Wysłany: 27-04-08, 19:09   

pół roku temu pisałem na innym forum:

Cytat:
Wczoraj znajomi elektrycy mnie zaszokowali. Budują instalację inteligentną na bazie EIB, gdzie panele dotykowe (podobno b. drogie) zostały zastąpione przez PDA. Po prostu do palmtopów został wgrany Linux z odpowiednim oprogramowaniem. Wszystkie PDA zostały zawieszone w miejscu łączników do światła i kontaktują się ze sobą po WiFi. Główne zarządanie spoczywa na serwerze, który interpretuje poszczególne komunikaty. Jestem pod wrażeniem - dość oryginalna koncepcja.


Dwa tygodnie temu widziałem podobne rozwiązanie. Też wgrane odpowiednie oprogramowanie (aplikacje Linuxowe) na PDA. Chodzi zajeb....cie. Prawie nieograniczone możliwości sterowania.
Jedyne co mnie się nie podoba to łączność bezprzewodowa do sterowania. Co daje pole do popisu czarnym charakterom (przypomniło mi się jak kolega mnie zaprosił, bo uruchamiał XCOMFORT Moellera - więc mu zrobiłem psikusa - XCOMFORT się bardzo łatwo zagłusza i po sterowaniu :-) )

Czasy, w których żyjemy, dają bardzo duże możliwości różnego rodzaju sterowań. Ja sam usiłuje zaadoptować router ASUS WL500gp do sterowania różnymi urządzeniami. Ale póki co z braku czasu nie mogę się niczym pochwalić. Jak się uda, to niestety Integra siada w przedbiegach. ;-)

pzdr
-DAREK-
 
     
gareth 
Uczestnik forum
Sieciowiec


Dołączył: 29 Kwi 2008
Posty: 4
Skąd: Opole
Wysłany: 30-04-08, 12:06   

Od siebie dodam ze jestem twórcą autorskiego systemu sterowania opartego o komputer klasy PC zamknietego w skrzyni nie przekraczajacej wymiarów 20x30x20cm.
Na do samego sterownika został opracowany nowy system na bazie starego dobrego Debiana[Linux].
Wszystkie moduły wykonawcze mozna montowac w puszkach lub w tablicach rozdzielczych.
Zastosowanie komputera klasy PC i systemu na bazie Linuxa moge smialo powiedziec ze mozliwosci tego zestawu sa naprawde ogromne.

32 porty We/Wy
sterowanie za pomocą :
-pilota radiowego
-pilota na podczerwien (rc5)
-PDA (z WiFi)
-Notebook (Wifi, po kablu ethernetowym)
-Przez internet poprzez interface WWW jak i osobny program (zalecane)
-komunikaty głosowe
-Sterowanie poleceniami głosowymi (narazie jednosłownymi - sprawa w powijakach)

I moze troszeczke pojade sobie po cenniku ale produkcja samego urzadzenia i modułow jest naprawde smiesznie tania...

Pozdrawiam
 
 
     
cerberus 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 84 razy
Wiek: 67
Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 1491
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 01-05-08, 00:44   

Nie zaprzeczam,że Integra siada w przedbiegach.
Bo Integra jes do czego innego - do alarmu.
Ale..... przy pomocy Inegry możemy wprowadzic sporo inteligencjii do budynku - i to po minimalnych kosztach, albo nawet żadnych kosztach.
Żadnych dlatego,że niezaleznie od inteligencji robimy alarm.
Bardzo możliwe,że za dużo inteligencji to też jest niezdrowo - można się poslizgnąć.
Uważam za optymalna umiarkowaną opcję , zwlaszcz,ze koszty sa minimalne i klient nie musi uczyć sie obsługi dwóch systemów.

Piszecie o bardzo zaawansowanych systemach = w alarmach postawowym problemem jes to obsluga prostego systemu.
W budynku mieszka nie tylko elektryk pasjonat, ale jeszcze kilka innych osó, kobit, starszych młodzszych i bardzo starych, a także chłopy, które nie zawsze sa rozgarnięte jak zaawansowany elektryk.
Cerberus
_________________
Napięcie 50V wartości skutecznej prądu zmiennego/autor=normy/
To nie jest żart.
 
     
fussy 
Aktywny uczestnik forum
Samozwańczy Expert


Pomógł: 121 razy
Dołączył: 19 Sie 2006
Posty: 964
Skąd: łódzkie
Wysłany: 01-05-08, 15:40   

Kolego Ceberus - zgadzam się z kolegą

1. Oczywiście, że Integra jest świetnym systemem alarmowym. i to potrafi robić najlepiej. Natomiast kolega tak się rozpisał z jej możliwościami, że pomyślałem sobie, że można na integrze grać w popularne Solitare czy Snake.

2. Co do złożoności obsługi, to systemach o których wcześniej wspominano (serwer Linuksowy, palmtopy jako wyłączniki) wcale nie musi być bardziej złożone niż normalnej instalacji. Wszystko zależy jak instalator go oprogramuje.

3. Ja wcale nie jestem zwolennikiem tych systemów. Musi to być proste dla użytkownika. Dom nie może żyć własnym życiem, bo użytkownik utracił nad nim kontrolę.

pzdr
Darek
 
     
cerberus 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 84 razy
Wiek: 67
Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 1491
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 01-05-08, 16:30   

Kolego fussy !
Niewielki alarm na Integrze 24 wejścia, 3 szyfratory to jus jest dla klienta ogromna poprzeczaka. A dla jego kobit absolutnie nie do przeskoczenia.
Nawet klient nie jest w stanie powiedzieć czego chce ! ! !
Jeżeli intelgentne systemy to ma być tylko wlącz-wyłacz ze stałym programem,
to naprawde Integra wystarczy.
Inteligencja zaczyna mieć sens, gdy się ją intreligentnie używa. Nie sądzę żeby było na to stać klienta, Czytając rożne wypowiedzi na forum to uważam , że wielu elektryków miałoby solidne problemy.

Pytanie podstawowe - do ciebie - masz domek, co byś chcial aby system robił ?
Będziesz miał duże problemy, aby przedstawiić SOBIE i kobicie swoje oczekiwania.
Jak ona to zje, a jak babcia ?
Ja zreszta też, znam domki nieźle, i naprawdę nie widzę specjalnych zapotrzebowań na elektrykę. Sa zapotrzebowania ale umiarkowane.
Znacznie więcej inteligencji wymagałbym od alarmu, ale znając praktyke, to sam projektant jako użytkownik może sie pogubić.
A zreguły jest kilu niezależnych użytkowników, i jest taka opcja która nazywa się sygnalizacja - czyli informacja w obiekcie co zrobili inni użytkownicy.
Wstając w nocy nie biegne do LCD studiować systemu !
Cerberus
_________________
Napięcie 50V wartości skutecznej prądu zmiennego/autor=normy/
To nie jest żart.
 
     
Gość

Wysłany: 14-01-10, 09:59   automatyczny przełącznik faz

Czy ktoś z forumowiczów stosował w budynku automatyczny przełącznik faz?
Mam zamiar zastosować takie urządzenie zastanawiam się tylko czy jeden czy trzy na każda fazę.
Czy ktoś ma doświadczenia z tego typu przełącznikami?
Proszę o opinię i uwagi.
 
     
jarecki56 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 220 razy
Dołączył: 30 Wrz 2007
Posty: 1266
Skąd: Lublin
Wysłany: 14-01-10, 17:17   

Stosowałem, ale już się w to nie bawię.
Miałem z nimi tylko ciągłe kłopoty i na dzień dzisiejszy nie pracuje już żaden z nich.
Były to przełączniki F&F.
_________________
Pozdrawiam
jarecki56
 
     
Piter21 
Uczestnik forum


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 22 Gru 2007
Posty: 15
Skąd: Wrocław
  Wysłany: 15-01-10, 12:58   

Ja z kolei stosuję do dnia dzisiejszego i nie mam z nimi problemów (Też F&F :mrgreen: )
 
     
jarecki56 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 220 razy
Dołączył: 30 Wrz 2007
Posty: 1266
Skąd: Lublin
Wysłany: 15-01-10, 14:45   

Poczekaj, aż zaczną się awarie w sieci to zmienisz zdanie. :mrgreen:
_________________
Pozdrawiam
jarecki56
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group