Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Baza symboli elektrycznych do Autocad
Autor Wiadomość
rafkawasaki 
Uczestnik forum


Dołączył: 17 Lip 2009
Posty: 148
Skąd: świętokrzyskie
Wysłany: 12-01-10, 08:04   Baza symboli elektrycznych do Autocad

Witam. jak dodac bazę danych symboli elektrycznych do autocada?
 
     
jarecki56 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 220 razy
Dołączył: 30 Wrz 2007
Posty: 1266
Skąd: Lublin
Wysłany: 12-01-10, 15:01   

Bazę symboli można stworzyć samemu, a następnie dodać je do biblioteki używając funkcji PISZBLOK.
Szczegóły znajdziesz tu: http://www.cad.pl/kursy/acad1/lekcja/13
_________________
Pozdrawiam
jarecki56
 
     
Norbert_PB 
Uczestnik forum


Wiek: 32
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 18
Skąd: Białstok//Ostrołęka
Wysłany: 12-05-10, 08:09   

A czy ktoś posiada i byłby w stanie podzielić się pełną biblioteką symboli? Potrzebuję jej do projektów na uczelnie, a także do bliższego zapoznania się z całym ACADem. Dodałem kilka elementów samemu, ale stworzenie pełnej biblioteki elektrycznej trochę potrwa, zwłaszcza, że nie do końca płynnie opanowałem obsługę programu. Jeżeli tak to proszę info na PW. Z góry dzięki.
 
 
     
b@b@ 
Uczestnik forum


Pomógł: 29 razy
Dołączył: 09 Paź 2008
Posty: 343
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 13-05-10, 20:16   

Norbert_PB napisał/a:
... Potrzebuję jej do projektów na uczelnie, a także do bliższego zapoznania się z całym ACADem. ...

jeśli korzystasz z licencji studenckiej, to masz tam wszystkie biblioteki.
sądzę, że na elektrycznych studiach korzystacie z Autocad Elektrical'a.

jeśli nie korzystasz z licencji studenckiej, to po kupnie autocada dołożenie paru złotych na zakup bibliotek chyba nie jest problemem.
 
     
tomek06 
Uczestnik forum


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 25
Skąd: romano
  Wysłany: 14-05-10, 00:37   

każda złotówka się liczy
podaj emaila, jak znajde biblioteke to wyśle
 
     
Norbert_PB 
Uczestnik forum


Wiek: 32
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 18
Skąd: Białstok//Ostrołęka
Wysłany: 14-05-10, 17:10   

Email to norbert_pb@prokonto.pl Tomek06 będę wdzięczny, jeżeli znajdziesz te biblio:)

B@B@ korzystam podczas studiów z AutoCADa, ale w wersji crackowanej. To chyba moje (i w zasadzie częste) przyzwyczajenie, że pomimo możliwości wykorzystywania niektórych programów na licencji akademickiej jednak wygodniej mi do tych samych celów wykorzystać wersje komercyjną, ale piracką. Dopiero w momencie założenia własnej działalności trzeba się zdecydować na legalną wersję i wtedy racja, te 200-300 zł za biblioteki to jest niewielki wydatek.

Co do ACAD Electrical to niestety na uczelni nie jest on powszechnie stosowany podczas edukacji, nie omawia się go, nie prezentuje funkcji. Co ciekawe na mojej uczelni w ogóle mały nacisk jest położony na obsługę programów projektowych podczas normalnego toku studiów (może na podyplomówce z zakresu programów wspomagających projektowanie sieci i instalacji jest inaczej). Gdzieś na I-szym semestrze było projektowanie na grafice inżynierskiej, ale prowadzone przez mechaników i oni uznali, że zamiast na cada lepiej ten czas poświęcić na Solid Worksa. Od tamtego czasu z tego nie skorzystałem. Niestety system szkolnictwa wyższego nie do końca jest dostosowany do obecnych standardów panujących wśród młodszego pokolenia. Są oczywiście od tego wyjątki, aby ktoś nie pomyślał, że uogólniam;)
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group