Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Uziemienie...?
Autor Wiadomość
Colt 
Uczestnik forum


Dołączył: 17 Sie 2009
Posty: 19
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 20-08-09, 18:23   Uziemienie...?

Witam !
Poniewaz to jeden z mioch perwszych postow na forum SEP witam wszystkich serdecznie.
Zacznijmy od początku, niespełna rok temu postanowiłem stanąc na ślubnym kobiercu i wkoncu na stałe przeprowadzic sie do mojej żony, poniewaz pracuje jako elektryk ( od niedawna w sumie ok 2-3 lat a kazdy kiedys zaczynał :) ) moja tesciowa poprosiła mnie o usuniecie pewnego ustrojstwa przy zmywarce mianowicie w momencie dotkniecia obudowy zmywarki i np zlewu ( gdzie podczas pracy w kuchni dotkniecie ich rownoczesnie jast praktycznie zawsze pewne) tesciowa dostaje dosc solidnie prądem o napieciu 110V.
Postanowiłem więc ulzyc w pracy kochanej tesciowej i zabrałem sie za robote... pod zlewem znajduje sie pewne gniazdko (zdjecie)



w którym to napiecie międze N a PE wynosi 80V (!) a miedzy L a PE 110V (!) czyli cos nie tak z kablami, okazało sie ze ten kabel jest gałęzią od kabla siłowego który biegnie z meblami i niestety nie ma mozliwosci dostac sie do puszki w której został odgałęziony...
Postanowiłem zobaczyc jak wygląda sprawa w szafie rozdzielczej umiejscowionej na zewnątrz... jak zobaczyłem tak sie załamałem... (zdjecie)




Na wyjsciu z licznika ewidentnie widac kabel PE którego nigdzie nie widac w szafce, no i jeszcze genialne podłaczenie kabla PE jako faza bez zadnego oznaczenia... (zdjęcie)


O montazu kabla na scianie juz nie wspomne... (zdjęcie)




No i na strychu głowny wyłącznik rozgałęzienie na I i II piętro ( oczywiscie kabel PE dalej nie oznaczony jako faza)




Więc wiadomo juz ze kabel siłowy mamy bez uziemienia... dwie kuchenki i zmywarka mogły zrobić z kims w domu porządek...


... i mam teraz dosc banalne pytanie chociaz wiem ze sposob jego wyknanaia moze nie byc banalny, uziemienie poprowadzic od szafki rozdzielczej w osobnym peszlu po scianie ( obok tego obecnego wiszącego kabel oczywiscie definitywnie wkoncu ułozyc w korytku) czy podłączyc uziemienie z pierwszego lepszego gniazdka do wyłącznika głownego na strychu?
Nieby bez roznicy ale wiem ze nie do konca a chce zrobic to tak jak zrobione byc powinno.

Wiem ze prawidłowo powinienem wymienic cały kabel i zamiast tego smiesznego 4 pinowego gniazda z wtyczka zamontowac normalną "mufke" ( co i tak zrobie) tylko problem polega na tym ze z szafki rozdzielczej na odległosci 6-7 metrow kabel jest zatynkowany, nie chce tego kuc bo tescia mam marude no i druga sprawa kasa której ostatnie niestety mi brakuje a kabel kosztuje.
No i jeszcze komentarz tescia ( który niestety nie ma pojecia o pradzie, jek telewizor działa tzn ze jest dobrze :D ) facet który robił cała instalacje w domu miał wolną reke i pieniądze nie grały roli heh

No i ostatnia rzecz ja jestem młodym elektrykiem bo mam dopiero 26 lat ( 2,5 roku jako autoamtyk i od paru miesiecy jako elektryk w pewnej panstwowej instytucji) wiele kwesti i pomyłek elektrycznych jeszcze przedemną ale zeby takie cos robic na kablu siłowym ? Teraz wiem o co chodzi w niektorych postach gdy koledzy piszecie do uzytkownikow domowych
" lepiej nie dotykaj nie wiadomo kto to robił"

Pozdrawiam Colt
  
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2326
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 20-08-09, 18:48   

Witam!

Troche kolego mylisz pojecia.
Piszesz o przewodzie PE i o wtyczce 380V czteropinowej.
To sie wzajemnie wyklucza.
Wprawdzie barwa zielono-zolta powinna byc gwarantem zyly PE, ale w Polsce nie zawsze tak jest.
Z objawow jakie przedstawiles moze wynikac, ze sa one objawem braku ciaglosci PEN, wiec przewodu pelniacego w ukladzie TN-C funkcje ochronno-neutralnego.
Jezeli tak jest, to sytuacja jest bardzo grozna, skutkuje ona bowiem pojawieniem sie napiecia na zaciskach ochronnych, wiec rowniez na obudowach odbiornikow wykonanych w I klasie ochronnosci.
Zdjec na razie nie widac.

Ok. Teraz widac fotki.
Jednym slowem bajzel totalny.
Obecnosc wylacznika RCD mowi, ze mamy do czynienia z ukladem TN-S lub TT.
Czy jest tak w rzeczywistosci moga wykazac jedynie dokladne ogledziny i pomiar impedancji petli zwarcia. Wykaze on co sie dzieje z przewodem ochronnym. Czy jest on nim faktycznie (watpie) czy tylko z nazwy. Dlaczego wtyczka 380V jest czteropinowa?

P.S.
Sorry za brak polskich znakowi.
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
Colt 
Uczestnik forum


Dołączył: 17 Sie 2009
Posty: 19
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 20-08-09, 19:16   

Juz poprawiłem zdjecia, teraz bedzie jasniej.

A i jeszcze jedno pytanie co autor miał na mysli robiąc cos takiego :



gdzie wyraznie widac ze kabel zasilający ma wydzielone N i PE, w głownej rozdzielce mamy dwa liczniki bo prowadzimy sklep i bar i ta szafka jest ze własnie od tych pomieszczen, po co ktos to zerował?
Własnie nie wiem jaki mamy układ sieciowy, ale z tego co widze to ze słupa wyprowadzona jest bednarka i najprawdopodobnie jestesmy do niej podłączeni ale pewnosci nie mam... ale widze ze bede mial troche roboty w tym domu juz nie bede robil zdjec rozdzielek z pięter kable we wsszytskich kolorach teczy nie wiadomo co jest czym...
 
     
Parowozik 
Uczestnik forum


Pomógł: 9 razy
Wiek: 47
Dołączył: 29 Maj 2009
Posty: 48
Skąd: Śląsk
Wysłany: 20-08-09, 20:18   

Na trzecim zdjęciu w szafce widać połączenie czarnego przewodu z dwoma żyłami przewodu telefonicznego. Co to za obwód ? Pytam tak z ciekawości.
 
     
Colt 
Uczestnik forum


Dołączył: 17 Sie 2009
Posty: 19
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 21-08-09, 23:59   

Witam ponownie, jesli chodzi o pętle imedancji zwarcia pomiary wyszły srednio między 0,80 ohm - 1,3 ohm więc nie jest zle szkoda tylko ze w 40% zmierzonych gnazdek 230V pomiar był niemozliwy (komunikat na mierniku impedancji error lub brak ciągłosci) jesli chodzi o ten kabel telefoniczny nie mam zielonego pojęcia... jest zamurowany w scianie i trudno powiedziec gdzie sie konczy ( bede musiał wszystkie puszki zobaczyć ) jedno jest pewne ze jest przewod fazowy... ( bez komentarza).
Powiedzcie mi jak zrobic z tym uziemieniem (?) pociagnąc od głównej rodzielki czy od pierwszego lepszego gniazdka230V ?

Pozdrawiam Colt
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2326
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 22-08-09, 13:52   

Witam!

Cytat:
...w 40% zmierzonych gnazdek 230V pomiar był niemozliwy (komunikat na mierniku impedancji error lub brak ciągłosci)

Więc masz odpowiedź.
I tam trzeba szukać, aż się znajdzie miejsce gdzie przewód ochronny nie zosyał połaczony.
Należy znaleźć przyczynę aby usunąć skutki.
Samo ich usunięcie bez poznania przyczyny nie jest ani profesjonalne ani logiczne.
SZególnie jeżeli ma się do czynienia z instalacją tak wykonaną jak przedstawiłeć na zdjęciach.
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
siekierowy 
Aktywny uczestnik forum
elektryk


Pomógł: 237 razy
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 2341
Skąd: Galicja
Wysłany: 30-08-09, 17:45   

Szanowny Kolego.

Skoro pracujesz jako elektryk, to znaczy, że jakieś pojęcie o tym masz, a brakuje Ci doświadczenia. Rozejrzyj się więc w pracy za jakimś znajomym, który doświadczenie w instalacjach ma i zróbcie analizę istniejących obwodów a potem przepnijcie wszystkie połączenia zgodnie z logiką i mozliwościami. Ta plątanina połączeń jest zupełnie nieczytelna i dopóki tego nie zrobisz, to zawsze będziesz miał z tą instalacją problemy.
_________________
Pozdrowienia.
____________
siekierowy
 
     
tegas 
Uczestnik forum


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 10 Wrz 2009
Posty: 50
Skąd: szczecin
Wysłany: 13-09-09, 15:38   

Ja bym poczekał z tą naprawą i poznał dokładniej teściową,może nie warto naprawiać.
Oczywiście to tylko żart a instalację musisz naprawić sam po amatorach!
 
     
DragonGTI 
Uczestnik forum


Dołączył: 14 Lut 2009
Posty: 1
Skąd: małopolska
Wysłany: 22-09-09, 11:49   

Parowozik napisał/a:
Na trzecim zdjęciu w szafce widać połączenie czarnego przewodu z dwoma żyłami przewodu telefonicznego. Co to za obwód ? Pytam tak z ciekawości.



z dwoma? a nie więcej ? ja widze z conajmniej 4 żyłami..
kabel tel. zabezpieczony B16? :-k
ponadto fachowe łączenie na kostce.. właściwie to po co ta kostka? nie lepiej było wpiąc odrazu ten telefoniczny w bezpiecznik niz robić dodatkowe "łączenie" ? :-k

w lewym dolnym rogu o ile sie nie mysle widze kabel 4x a wykorzystane sa 2żyły.. czemu tak?

jeszcze jedno pytanie na koniec przy okazji, do różnicówki pochodzi się zasilaniem od góry 1, 3, 5? czy od dołu 2, 4, 6 ?

osobiśie robię 1, 3, 5

Pozdrawiam
 
     
wojtun23 
Uczestnik forum


Wiek: 30
Dołączył: 04 Lis 2009
Posty: 6
Skąd: olsztyn
Wysłany: 05-11-09, 20:43   

Do różnicówki z zasilaniem podchodzimy od dołu, natomiast "esy" zasilamy od góry.
 
     
czarek04.02 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 167 razy
Dołączył: 13 Sty 2009
Posty: 1157
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 05-11-09, 21:12   

wojtun23 napisał/a:
Do różnicówki z zasilaniem podchodzimy od dołu, natomiast "esy" zasilamy od góry.

Witam,
teoretycznie bez różnicy... :roll: 1,3,5 czy 2,4,6 i tak zadziała :-" ale spójrz na "S",mostki szynowe montuje się od dołu,czyli zasilanie też od dołu,a odbiór od góry :-k Ważne,aby 1 na 2,3 na 4,5 na 6 lub w różnicówkach L na L,N na N czyli kolejność faz,symetria :smile:

Jeszcze ja :roll:
...osobny peszel z żyłą PE raczej odpada,szukaj mozolnie ostatniego ,dobrego połączenia PE/PEN w gniazdku i napraw to...jak nie to nowy kabel od TB-L :-" A linką PE połącz np.zlew z kuchenką,rurami kanalizacyjnymi/CO,itp.to co w zasięgu ręki jako połączenie wyrównawcze ;-)
Pozdrawiam.
_________________
RCD...nie jest panaceum na wszystko!?:)
Jak Ci pomogłem...zaznacz proszę,jak nie...również daj mi znać!:)

Pozdrawiam serdecznie,
czarek04.02
Ostatnio zmieniony przez Jan_Czech 05-11-09, 21:22, w całości zmieniany 1 raz  
   
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2326
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 06-11-09, 09:22   

Witam!

Cytat:
A linką PE połącz np.zlew z kuchenką,rurami kanalizacyjnymi/CO,itp.to co w zasięgu ręki jako połączenie wyrównawcze
Kolego czarek04.02 daruj sobie takie niebezpieczne i groźne.
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
Colt 
Uczestnik forum


Dołączył: 17 Sie 2009
Posty: 19
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 27-11-09, 18:55   

Witam !

Nie nie ,rury,zlewy itp odpadają nie mam zamiaru zejsc z tego swiata na grzejniku lub czyms podobnym :)

Narazie uziemiłem to wszystko prowizorycznie z gniazdka 230V, a najlepsze rozwiązanie jakie mi przyszło do głowy to połozenie nowego przewodu ( troche drogo ale co zrobic)
i wstawienie nowej rozdzielki bo ta wmurowana "pipidówa" na tekstolicie to porazka, nic sie nie da z nia zrobic.

Z licznika na ta rozdzielke wychodzi 4x4mm2 uziemienie 0.75-1mm2 ktore jest schowane za tekstolitem :]
Musze sie dostac do szafki z licznikiem i drugiej z zabezpieczeniem przedlicznikowym zeby wyprowadzic nowe zasilanie tej rozdzielki, kluczyki ma dostawca energi (Enion), i tu mam pytanie (nie miałem z nimi nigdy do czynieniea to nie wiem) jesli zadzwonie i powiem ze chce takie cos zrobic bede musiał za to zapłacic ?

P.S jesli chodzi o ten kabel telefoniczny to jest to zasilanie oswietlenia drogi wjazdowej ( lampki w kostece brukowej) i lampy halogenowej na garaze :) , odłączone od paru lat bo wywalało RCD heh...
 
     
mayster 
Uczestnik forum


Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 192
Skąd: Tczew
Wysłany: 24-06-10, 06:34   

Colt napisał/a:
jesli zadzwonie i powiem ze chce takie cos zrobic bede musiał za to zapłacic ?


U mnie jest tak, że dzwonisz, podajesz co robisz, oni podają Ci nr zgody (zapisać) i robisz co chcesz. Jak skończysz to dzwonisz do nich, umawiacie się i płacisz 30 pln za założenie plomby. Co do rozdzielni, to z gówna bata nie ukręcisz. Tę budę z tym tekstolitem możesz i zostawić, ale ja bym to porozpinał, przeglądnął, poprawnie podłączył. Aha, zadzwoń do ZE i zapytaj jaki jest układ sieci pod tym adresem, bo to, co widzi się w skrzynkach to czasem swobodna twórczość "fachofcuf"...
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group