Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Moja rozdzielnia
Autor Wiadomość
KrzysztofPro 
Uczestnik forum


Dołączył: 13 Lip 2010
Posty: 13
Skąd: Wołomin
Wysłany: 17-08-10, 19:59   Moja rozdzielnia

Witam wszystkich forumowiczów!

Na wstępie opiszę jak wygląda instalacja elektryczna w moim mieszkaniu w bloku 4 piętrowym z lat 60. Generalnie mamy dwa obwody zabezpieczone bezpiecznikami 10A.
1 obwód to: gniazdka w łazience; 2 obwód to: dwa pokoje (gniazda i oświetlenia), kuchnia, przedpokój i górny punkt oświetleniowy w łazience. Do mieszkania w żaden sposób nie jest doprowadzony przewód ochronny. Całe zabezpieczenie uziemiające w łazience i kuchni to doprowadzony (przez fachowców) kabel uziemiający do rury :? Ciekawostką jest to, że zasilanie łazienki jest poprowadzone kablem 3x1.5mm w rurce pod boazerią drewnianą. Druga ciekawostka jest taka, że w dwóch pokojach są po dwa gniazdka! z czego jedno w 1 pokoju jest umiejscowione na wysokości 1,5m od ziemi #-o
W tym roku, niedawno fachowcy wymieniali w bloku piony elektryczne i (chyba) doprowadzili do każdego mieszkania uziemienie do poziomu licznika. Szkoda, że w mieszkaniach od razu nie założyli - teraz jak już wszystko zagipsowane to będzie problem... No dobra, taki jest stan faktyczny-przejdźmy do rozdzielnicy

Najpierw pokażę jak wyglądała stara "rozdzielnica". W sumie trudno ją tak nazwać patrząc na jej wykonanie oraz stopień zaawansowania :neutral:






Porcelanowe gniazdo na dwa bezpieczniki topikowe przykręcone - o zgrozo - do deski drewnianej :shock: , główne kable zasilający w ogóle nie do odróżnienia na pierwszy rzut oka, odejścia to zielone kable oraz ten idący w prawo (do łazienki). Chyba nie wygląda to najlepiej... :-k

A oto nowa rozdzielnica mojego wykonania. Na razie zrobiłem nową rozdzielnicę, w planach bardzo dalekich zastanawiam się nad gruntowną wymianą instalacji w mieszkaniu, już z poprowadzonym uziemieniem, większą ilością gniazd oraz normalnym rozdziałem obwodów. Niestety będzie to duży remont ale chyba się opłaci.

Oceńcie proszę nową rozdzielnicę.


Pewnie napiszecie, że mogłem dać różnicówkę... Zastanawiałem się nad tym i pomijając koszt to nie bardzo wiedziałem na który obwód ją dać... na zdrowy rozum różnicówkę powinno się dać na łazienkę i kuchenkę, czyli w moim przypadku dwie różnicówki... ? Sam nie wiem...

Proszę, napiszcie co o tym wszystkim myślicie, oraz oceńcie rozdzielnicę.

Pozdrawiam
Krzysztof
 
     
michcio 
Uczestnik forum


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 02 Kwi 2008
Posty: 184
Skąd: Modliborzyce
Wysłany: 17-08-10, 20:21   

Różnicówkę możesz założyć tylko na obwody z przewodem PE, a skoro masz jeszcze starą instalację, to i RCD nie ma do czego stosować.
Jak wymienisz instalację, to założysz różnicówki.
Tylko ta "rozdzielnica" pójdzie do wymiany, bo w 2 obwodach to się na pewno nie zmieścisz (pewnie ze 2x12 miejsc będzie wymagana).
 
     
KrzysztofPro 
Uczestnik forum


Dołączył: 13 Lip 2010
Posty: 13
Skąd: Wołomin
Wysłany: 17-08-10, 20:43   

Cytat:
Tylko ta "rozdzielnica" pójdzie do wymiany, bo w 2 obwodach to się na pewno nie zmieścisz (pewnie ze 2x12 miejsc będzie wymagana).


Wiem, wiem. Mam w przygotowaniu prosty schemat rozdzielenia obwodów.
Jeśli - drodzy forumowicze- chcielibyście zobaczyć to mogę go wygrzebać z otchłani mojego komputera ;-)
 
     
scat 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 117 razy
Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 1425
Skąd: Polska
Wysłany: 18-08-10, 22:20   

jak instalacja z lat 60 to gniazda 10A oświetlenie 6A instalacja w łazience do wymiany nie można podłączać styku ochronnego do instalacji wodnej, jężeli do łazienki jest 3x1,5mm2 to można zmodernizować.
 
     
KrzysztofPro 
Uczestnik forum


Dołączył: 13 Lip 2010
Posty: 13
Skąd: Wołomin
Wysłany: 19-08-10, 09:57   

Teoretycznie mógłbym do trzeciej żyły podpiąć przy bezpiecznikach uziemienie tylko tak jak napisałem nie mam do bezpieczników podciągniętego kabla ochronnego z klatki schodowej.

Nie napisałem o czymś jeszcze... jak widzicie na pierwszym zdjęciu, do lampki (kabel idący w lewo) i do łazienki (w prawo) idą kable trój-żyłowe. Niebieski jest podłączony do zera, czarne do bezpieczników a brązowe są nieużywane (nie podłączone w ogóle, czyli niby czekają na podłączenie przewodu ochronnego) i tu pojawia się problem, bo okazuje się, że na obydwu kablach brązowych jest napięcie 230V. Kable były przez cały czas nie podłączone, nawet nie zaizolowane. :neutral:
 
     
UNITRA_SERVICE 
Uczestnik forum


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 20 Lis 2008
Posty: 30
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 19-08-10, 21:45   

Napięcie 230V w stosunku do przewodu zerowego?
A czy po zwarciu trzeciego przewodu (tego nie używanego) z zerem albo fazą wyrzuca jakieś zabezpieczenie?
Możliwe że gdzieś w puszkach przewody są pozwierane.

Pozdrawiam
 
     
KrzysztofPro 
Uczestnik forum


Dołączył: 13 Lip 2010
Posty: 13
Skąd: Wołomin
Wysłany: 19-08-10, 22:21   

Źle mnie zrozumiałeś. Mamy trzy przewody: fazowy (podłączony, OK); zerowy (podłączony OK) i brązowy nie podłączony do niczego (przynajmniej przy bezpiecznikach) i to właśnie na nim jest, nie wiadomo skąd, napięcie 230V. Kabel ten nie był zaizolowany a wręcz dotykał gołym drutem do ściany! #-o

Cytat:
A czy po zwarciu trzeciego przewodu (tego nie używanego) z zerem albo fazą wyrzuca jakieś zabezpieczenie?


Nie próbowałem zwierać go z jakimkolwiek przewodem.

Również pozdrawiam :)
 
     
czarek04.02 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 167 razy
Dołączył: 13 Sty 2009
Posty: 1157
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 19-08-10, 22:26   

A czym Kolega zmierzył,że jest 230V AC?W stosunku do czego mierzyłeś brązową żyłę?
_________________
RCD...nie jest panaceum na wszystko!?:)
Jak Ci pomogłem...zaznacz proszę,jak nie...również daj mi znać!:)

Pozdrawiam serdecznie,
czarek04.02
   
     
KrzysztofPro 
Uczestnik forum


Dołączył: 13 Lip 2010
Posty: 13
Skąd: Wołomin
Wysłany: 19-08-10, 22:36   

Próbnikiem :mrgreen: wywnioskowałem, że jest 230V bo identycznie świeciła na przewodzie na którym miałem pewność, że jest 230V :)
 
     
czarek04.02 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 167 razy
Dołączył: 13 Sty 2009
Posty: 1157
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 19-08-10, 22:40   

KrzysztofPro napisał/a:
Próbnikiem

Czyli próbówką za 3zł z ruskiego rynku? :roll:
_________________
RCD...nie jest panaceum na wszystko!?:)
Jak Ci pomogłem...zaznacz proszę,jak nie...również daj mi znać!:)

Pozdrawiam serdecznie,
czarek04.02
   
     
KrzysztofPro 
Uczestnik forum


Dołączył: 13 Lip 2010
Posty: 13
Skąd: Wołomin
Wysłany: 19-08-10, 22:47   

Nie... zdecydowanie nie :mrgreen: Wolę na tego typu rzeczach nie oszczędzać ;-)
 
     
czarek04.02 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 167 razy
Dołączył: 13 Sty 2009
Posty: 1157
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 19-08-10, 22:50   

Kolega ma puszki pod boazerią?Sprawdzałeś gniazda i łączniki?
_________________
RCD...nie jest panaceum na wszystko!?:)
Jak Ci pomogłem...zaznacz proszę,jak nie...również daj mi znać!:)

Pozdrawiam serdecznie,
czarek04.02
   
     
KrzysztofPro 
Uczestnik forum


Dołączył: 13 Lip 2010
Posty: 13
Skąd: Wołomin
Wysłany: 20-08-10, 09:10   

Cytat:
Kolega ma puszki pod boazerią?


Niestety tak. Dwie tylko puszki (w kuchni i pokoju) są na zewnątrz i je sprawdziłem.

Cytat:
Sprawdzałeś gniazda i łączniki?


Gniazda i włączniki sam wymieniałem więc nie przypominam sobie żeby były tam jakieś nieprawidłowości. Na przykład w dużym pokoju są 2 gniazda (+ 1 na wys. 1.5m które jest zaizolowane) i jeden włącznik do oświetlenia. Co ciekawe nad żadnym z gniazd nie ma żadnej puszki. Jedynie nad włącznikiem... Tak samo jest w całym mieszkaniu :?
 
     
UNITRA_SERVICE 
Uczestnik forum


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 20 Lis 2008
Posty: 30
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 22-08-10, 23:12   

Mimo wszystko proponuje zewrzeć ten trzeci przewód do zerowego - ale nie gołymi łapami - jeżeli jest na nim faza to po zwarciu z zerem wyrzuci zabezpieczenie.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group