Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wycieczka pod Radom
Autor Wiadomość
Gienek_pa 
Uczestnik forum


Pomógł: 17 razy
Wiek: 43
Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 494
Skąd: Siemiatycze
Wysłany: 20-08-08, 06:50   

cerberus napisał/a:

Na takim poziomie nie zamierzam z tobą dyskutować.
Ceberus


Obniżyłem poziom rozmowy do poziomu kolegi. :mrgreen:
 
     
EDI 
Aktywny uczestnik forum
Emeryt



Pomógł: 102 razy
Wiek: 64
Dołączył: 26 Cze 2006
Posty: 1572
Skąd: Gryfino
Wysłany: 20-08-08, 20:26   

Witam!
EDI napisał/a:
Żeby PEN pełnił czy mógł pełnić obie funkcje w całej instalacji, to wszystkie gniazdka powinny być ze stykiem ochronnym.

A przekrój PEN z Cu to min. 10 mm², czyli możliwe w instalacjach tzw. "siły" 63A, ale niezgodne z Rozporządzeniem... .
P.S.
[ Dlaczego Niemcy tak szybko zrezygnowali z tych starych, dwuprzewodowych instalacji z zerowaniem? ]
_________________
Pozdrawiam!
-Edward W. (EDI)
 
     
cerberus 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 84 razy
Wiek: 67
Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 1491
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 21-08-08, 07:04   

[quote="EDI"]Witam!
EDI napisał/a:
Żeby PEN pełnił czy mógł pełnić obie funkcje w całej instalacji, to wszystkie gniazdka powinny być ze stykiem ochronnym.

To twój tekst , a nie tekst z normy.
Przeczytaj sobie w załączniku, co mówi norma. Norma nie mówi o gniazdach.
Czy gniazda sa porzebne - jako elektryk wiesz , że niekoniecznie. Odbiorniki moga być podąączone na stałe.
Bez żadnych gniazd.
EDI napisał/a:
Witam!
P.S.
[ Dlaczego Niemcy tak szybko zrezygnowali z tych starych, dwuprzewodowych instalacji z zerowaniem? ]

Bo sieć TN-C jest gorsza od sieci TN-S. TN-C to rozwiązanie oszczędnościowe.
Cerberus

Siec TN-C.jpg
Plik ściągnięto 272 raz(y) 42,35 KB

_________________
Napięcie 50V wartości skutecznej prądu zmiennego/autor=normy/
To nie jest żart.
 
     
cerberus 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 84 razy
Wiek: 67
Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 1491
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 21-08-08, 07:16   

Gienek_pa napisał/a:
cerberus napisał/a:

Na takim poziomie nie zamierzam z tobą dyskutować.
Ceberus

Obniżyłem poziom rozmowy do poziomu kolegi. :mrgreen:

Po pierwsze to ja nie chce z kolega wymieniać poglądów na poziomioe montera elektryka, ktory nie rozumie schematu ideowego.
Elektrykowi wystarczy schemat ideowy ,żeby przekonać sie czy przedstawiony układ będzie dzialał prawidłowo.
Monter jest od montowania, a nie schematów.
Cerberus
_________________
Napięcie 50V wartości skutecznej prądu zmiennego/autor=normy/
To nie jest żart.
 
     
EDI 
Aktywny uczestnik forum
Emeryt



Pomógł: 102 razy
Wiek: 64
Dołączył: 26 Cze 2006
Posty: 1572
Skąd: Gryfino
Wysłany: 21-08-08, 08:13   

Witam!
Kolega (cerberus) napisał/a:
Czy gniazda sa porzebne - jako elektryk wiesz , że niekoniecznie. Odbiorniki moga być podłączone na stałe. Bez żadnych gniazd.

Rozmawiamy o układzie sieci zasilającej ZE czy o odpowiednim do niego układzie instalacji u odbiorcy :?:
A po co, wstawiłem scan Rys. 8.12. Przyłączanie odbiorników... ?
cerberus napisał/a:
EDI napisał/a:
[ Dlaczego Niemcy tak szybko zrezygnowali z tych starych, dwuprzewodowych instalacji z zerowaniem? ]

Bo sieć TN-C jest gorsza od sieci TN-S. TN-C to rozwiązanie oszczędnościowe.

Jest gorsza, bo nie ma dla niej miejsca na wyłączniki RCD, a jeśli chodzi o instalacje w domkach czy mieszkaniach, to bez RCD nie wyobrażam sobie funkcjonowania TN-S.
-Z prostego powodu: Wszystkie obwody odbiorcze zabezpieczam RCD.
-A w TN-C wymaga to przejścia na TN-C-S i wychodzi to znacznie drożej. :sad:
[ -W każdym gniazdku RCD. :shock: ]

P.S.
Kolego (cerberus), proszę już zakończyć ten temat... Wycieczka pod Radom... I nie kombinować z tym RCD w starej instalacji z zerowaniem.
_________________
Pozdrawiam!
-Edward W. (EDI)
 
     
cerberus 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 84 razy
Wiek: 67
Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 1491
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 21-08-08, 10:08   

EDI napisał/a:
Witam!
Jest gorsza, bo nie ma dla niej miejsca na wyłączniki RCD, a jeśli chodzi o instalacje w domkach czy mieszkaniach, to bez RCD nie wyobrażam sobie funkcjonowania TN-S.

Napewno nie z tego powodu. To co piszesz kolego, to błąd w sztuce.
Potwierdzają to normy.
Normy nie wymagają RCD obligatoryjnie w każdym obiekcie. Jeżeli maiłbyś rację,
To byłby wymóg obligatoryjny stosowania RCD na cały obiekt.

Przyczyna tkwi zupelnie gdzie indziej - w awaryjności.
W przypadku przerwy w PEN w dowolnym miejscu w obiekcie, jak i na zewnątrz,
na obudowie jest napięcie rażeniowe 230 V ! ! !
I utrzymuje sie na stałe.

To jest główna przyczyna !
Przyczyna dodatkowa - to przepływ prądu roboczego przez przewód ochronny, co naraża na awarię , upalenia na zestykach.

Kolego Edwardzie – RCD nie jest ostoją i gwarancją bezpieczeństwa.
To tylko uzupełnienie - gdzie – w ochronie przed dotykiem bezpośrednim.
Dotyczy głównie nieostrożności użytkowników.
Przeczytaj pk.412.5.
Cerberus
_________________
Napięcie 50V wartości skutecznej prądu zmiennego/autor=normy/
To nie jest żart.
 
     
EDI 
Aktywny uczestnik forum
Emeryt



Pomógł: 102 razy
Wiek: 64
Dołączył: 26 Cze 2006
Posty: 1572
Skąd: Gryfino
Wysłany: 21-08-08, 10:37   

Witam!
Kolega (cerberus) napisał/a:
To co piszesz kolego, to błąd w sztuce.

Rozumie, że to dział Błędy w zawodzie elektromonterów, ale nie rozumie, gdzie popełniam błąd w toku rozumowania... .
-To, że dobezpieczam wszystkie obwody odbiorcze w domkach czy mieszkaniach, a nie tylko to minimum wymagane w normach?
-To, że jestem za pełnym wykorzystanie RCD, a nie ograniczeniem jego roli do "uzupełnienia ochrony przed dotykiem bezpośrednim"?
P.S.
-Dziękuję za udział w temacie... Wycieczka pod Radom.
_________________
Pozdrawiam!
-Edward W. (EDI)
 
     
cerberus 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 84 razy
Wiek: 67
Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 1491
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 21-08-08, 11:00   

EDI napisał/a:
Witam!
Jest gorsza, bo nie ma dla niej miejsca na wyłączniki RCD,

w/w zdanie to jest błąd w sztuce.
A TN-C-S. Jest miejsce na RCD. Ale przy przerwie w PEN nadal masz 230V utrzymujace się na stałe.

Znam wiele obiektów w TN-S gdzie wyobrażam sobie ich dzialanie bez RCD.
I tak funkjonują.
I nikt nie uważa, że jest tam jakiekolwiek zagrożenie.

Tak na margoinesie, współczuje tym, gdzie zrzuci RCD z niestotnego powodu podczas wyjazdu na urlop.
RCD obejmujące lodówkę i zamrażarkę.
Bo elektryk był nadgorliwy i nie przemyślał systemu.
Cerberus
_________________
Napięcie 50V wartości skutecznej prądu zmiennego/autor=normy/
To nie jest żart.
 
     
marcin714
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 44 razy
Dołączył: 29 Sty 2006
Posty: 640
Wysłany: 22-08-08, 00:32   

Nadal kolego cerberus nie dostrzegasz kto się kompromituje?

cerberus napisał/a:
Zaraz się przekonamy co do ciebie przemawia.
marcin714 napisał/a:
Wprawdzie zaczęlismy od TNC ale właściwym było by używanie zwrotu "zerowanie ochronne" dla instalacji na tej wsi. Bo oni mięli wykonaną instalacje zrobioną z zerowaniem ochronnym i nikt tego nie zmienił do dziś.

Skąd wiesz, że nikt tego nie zmienił ? Może zapytasz Z.E. i nie będziesz pisał bajek.


A to twój opis instalacji na pod radomskiej wsi.

cerberus napisał/a:
Byłem wczoraj we wsi pod Radomiem.
Jak wygląda instalacja – zasilanie ze słupa, przelicznikowe na słupie.
Na słupie (to ostatni słup) żadnych uziomów PEN.
Doprowadzenie TN-C, 3 fazy + PEN, może to PEN.


Więc to ty kompromitujesz się tym ,że wmawiasz mi ,ze powinienem się najpierw dowiedzieć w ZE czy czegoś tam nie zmienili. A skoro mówisz ,że jest TNC a ja twierdzę ,że było zerowanie ochronne (i nadal by było gdyby nie kolega) to jedyny kompromitujacy ciąg logiczny jest taki ,że kolega kazał mi zapytać czy czasem nie zamienili zerowania ochronnego na obecnie występujacy tam układ TNC. Cały czas mam nadzieję ,że kolega mnie oświeci jak taką zmiane sięrobi.

Z parnikiem jakoś nadal sprawa nie jest rozwiazana. Coś wspomniałeś ,że sprawa jest prosta i banalna ale na tym poprzestałeś. Rozwiń myśl bo sprawa parnika na wsi jest poważna. Ponadto w gospodarstwie jest wiele podobnych urządzeń typu silnik elektryczny na metalowym podwoziu, stara spawarka bez podwozia, śrutownik przykręcony do betonowej płyty w stodole, hydrofor, pralka, lodówki, zamrażalki, chłodziarki do mleka, elektrycznie podgrzewane stanowiska dla loch i prosiaków, dojarki elektryczne, i cholera wie co jeszcz ze wspólnego zbioru uzerowanych urządzeń.
Więc skoro dla tych urządzeń nie aplikujesz RCD bo na tym schemaciku co zamieściłeś jakoś żadnego połączenia z ziemią twój odbiornik nie miał a każde z tych urzadzeń w praktyce(a ty przecież wielkim praktykiem jesteś) stoi zawsze bezpośrednio na podłodze, betonie, klepisku, gnoju- to dla jakich? Dla odbiornika RTV w salonie? To wsaź mu w gniazdko inne gniazdko a z wbudowanym RCD i po kłopocie a resztę zostaw ta jak jest. Jedna z wielu rzeczy , których nie umiesz zrozumieć jest to ,że jeśli rolnik zacznie śrutować i w pewnej chwili śrutownik mu się zatrzyma i nie zechce się załączyć i jeśli na dodatek uwierzy w twoją teorię o zbawiennym działaniu RCD to zdejmie mostek z N na obudowę i będzie dalej śrutował bez żadnej ochrony dodatkowej. A to jest kary godne kolego cerberus. I dlatego normy tego zakazują.

Widzę ,że masz też problem z definicją układu sieciowego TNC. W skrócie to taki uklad gdzie metalowa obudowa urządzenia jest poączona z wyprowadzonym z punktu gwiazdowego i uziemionym przewodem ochronno- neutralny. I zapamiętaj ,że jeśli tego połączenia z obudową nie ma to nie ma układu TNC. Co najwyżej może być TN bo punkt neutralny transformatora nadal jest uziemiony. A właśnie takie przypadki rozważasz lub abstrakcyjne zawieszenie w próżni odboirnika. Chcesz tymi deskami całe gospodarstwo wyizolować?

Ty kolego cerberus chyba faktycznie nie masz nic wspólnego z elektrycznością i to ani z teorią ani z praktyką. Zdradź może jaką szkołe kończyłeś bo coś mi sięwydaje ,że litery E w jej nazwie to nie było.[/quote]
 
     
Gienek_pa 
Uczestnik forum


Pomógł: 17 razy
Wiek: 43
Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 494
Skąd: Siemiatycze
Wysłany: 24-08-08, 18:16   

marcin714 napisał/a:
Z parnikiem jakoś nadal sprawa nie jest rozwiazana. Coś wspomniałeś ,że sprawa jest prosta i banalna ale na tym poprzestałeś. Rozwiń myśl bo sprawa parnika na wsi jest poważna.


Bo w pomieszczeniu w którym stoi parnik należy podłogę i ściany wykonywać z dielektryka po to żeby kolega cerberus mógł wstawiać RCD

marcin714 napisał/a:

Ty kolego cerberus chyba faktycznie nie masz nic wspólnego z elektrycznością.


Ależ ma. :mrgreen: Wypowiada się na tym forum a to forum dla elektryków przecież
 
     
czarek04.02 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 167 razy
Dołączył: 13 Sty 2009
Posty: 1157
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 22-08-10, 22:56   

marcin714 napisał/a:
Z parnikiem jakoś nadal sprawa nie jest rozwiazana. Coś wspomniałeś ,że sprawa jest prosta i banalna ale na tym poprzestałeś. Rozwiń myśl bo sprawa parnika na wsi jest poważna.


...świń pewnej babci nie interesuje z jakiej sieci jest zasilany parnik...czy TN-C czy TN-S... mają kartofle na czas i są zadowolone...a babcia od końca wojny pali szczapami drewna,a o eRCeDe nigdy nie słyszała,nie usłyszy... :roll:
_________________
RCD...nie jest panaceum na wszystko!?:)
Jak Ci pomogłem...zaznacz proszę,jak nie...również daj mi znać!:)

Pozdrawiam serdecznie,
czarek04.02
   
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group