Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy błędem jest przekrój 2,5 mm2 dla obwodu gniazd ogólnych?
Autor Wiadomość
wowo 
Uczestnik forum


Dołączył: 21 Sie 2010
Posty: 3
Skąd: siedlce
Wysłany: 12-09-10, 22:32   

no to nastepne pytanie instalacja w budynku mieszkalnym system z puszkami doprowadzenie przewodami do gniazdek od puszki musi byc 2,5 mm2 ? twierdzi ze musi bo takie sa przepisy oczywiscie rozumie zasilenie termy piekarnika czy innych urzadzen o [podwyrzszonym] poborze ale normalne gniazdka ?
pozdro wowo
PS jak bede mial okazje zrobie pare zdiec jego rozdzielni zobaczycie wedlug mnie masakra :) oczywiscie mowimy o [podwyrzszonym] standardzie wedlug niego
Ostatnio zmieniony przez Jan_Czech 13-09-10, 07:55, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2330
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 13-09-10, 08:11   

Witam!

Kolego wowo przewód o przekroju 2,5mm² w obwodach gniazdowych nie powinien być tematem dyskusji wśród elektryków.
Właśnie taki a nie inny przekrój wynika z dobrej praktyki instalatorskiej i powinien być traktowany jako standard i to wcale nie podwyższony.

Co oznacza termin "normalne" gniazdka?
Jeżeli istnieją takie to muszą też istnieć "nienormalne".
Możesz wyjaśnić które możemy do tej grupy zaliczyć?
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
wowo 
Uczestnik forum


Dołączył: 21 Sie 2010
Posty: 3
Skąd: siedlce
Wysłany: 14-09-10, 23:25   

no to dodaje pare fotek to taka lepsza rozdzielnia sa gorsze oczywiscie wykonane przez zawodowego elektryka szefa
http://www.fotosik.pl/pok...da3882904d.html
http://www.fotosik.pl/pok...29053581b5.html
http://www.fotosik.pl/pok...f219e0009a.html
http://www.fotosik.pl/pok...4a398be370.html
http://www.fotosik.pl/pok...2a893532e1.html
http://www.fotosik.pl/pok...f14c4a1a6d.html
http://www.fotosik.pl/pok...d4e7b23403.html
http://www.fotosik.pl/pok...77764a12f0.html
http://www.fotosik.pl/pok...4b8abf4411.html
 
     
EDI 
Aktywny uczestnik forum
Emeryt



Pomógł: 102 razy
Wiek: 64
Dołączył: 26 Cze 2006
Posty: 1572
Skąd: Gryfino
Wysłany: 18-09-10, 09:32   Czy błędem jest przekrój 2,5 mm2 dla obwodu gniazd ogólnych?

Witam!
Temat brzmi: Czy błędem jest przekrój 2,5 mm2 dla obwodu gniazd ogólnych?
No to: Jaki związek z tematem mają rozdzielnicy foto?
P.S.
To przykład zaśmiecania forum w celu ośmieszenia szefa. :oops:
_________________
Pozdrawiam!
-Edward W. (EDI)
 
     
scat 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 117 razy
Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 1425
Skąd: Polska
Wysłany: 18-09-10, 10:05   

EDI napisał/a:
ośmieszenia szefa
całkiem przyzwoicie zrobione boki się zakryje i będzie działać, no może parę kolorów pomylonych, kilka przewodów poskręcanych ale zgodnie z norma elektryka Skrętka :mrgreen:
 
     
RomnN 
Uczestnik forum


Pomógł: 21 razy
Dołączył: 11 Kwi 2010
Posty: 383
Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-09-10, 10:47   

EDI napisał/a:
Czy błędem jest przekrój 2,5 mm2 dla obwodu gniazd ogólnych?

Błędem szefa jest zatrudnienie fotografa , zamiast wykwalifikowanego instalatora , do wykonywania poprawnie roboty .
 
     
lukaszpol26 
Uczestnik forum


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 17
Skąd: łuków
Wysłany: 27-09-10, 19:47   

Witam
Przypatruje się już kilka ładnych tygodni tu na forum i się dziwie !!!!
Rozdzielnica nie jest tak całkiem zła na każdym przewodzie widzę zaciśnięta tulejkę. To ze są zapasy przewodów porobione to jest wielki + w przyszłości podczas modernizacji nie będzie trzeba sztukować przewodów. Zapas według mnie jest oki. Nie rozumiem ludzi którzy ucinają przewody co do 1 mm bo gdy trzeba dołożyć np. z jedna S-kę to jest wielki problem później. Najlepiej zając sie swoja robota i nie szukać dziury w całym Pozdrawiam ŁP
 
     
grzegorz01969 
Uczestnik forum


Dołączył: 06 Gru 2008
Posty: 1
Skąd: słupsk
Wysłany: 29-09-10, 09:33   

Popieram kolegów,a kolega "wowo" (fotograf) niech wrzuci fotkę rozdzielni własnego wykonania. =D>
_________________
grzes69
 
     
darek_wp 
Uczestnik forum
SQ9OJV


Pomógł: 58 razy
Dołączył: 27 Sie 2010
Posty: 346
Skąd: nowy sącz
Wysłany: 29-09-10, 09:57   

Skoro do "normalnego" gniazdka można podłączyć urządzenie o prądzie 10/16A to przekrój przewodu 2,5 mm2 jest jak najbardziej uzasadniony i jest to jak już przedmówcy napisali standard w obecnie wykonywanych instalacjach. Tak jak standardem jest prowadzenie obwodów oświetlenia przewodem o przekroju 1,5 mm2.
_________________
Nie ma rzeczy niemożliwych do zrobienia - pozostaje kwestia kosztów...
 
     
Klaudiusz 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 82 razy
Dołączył: 10 Gru 2007
Posty: 772
Skąd: Londyn/Wroclaw
Wysłany: 04-10-10, 13:24   

darek_wp napisał/a:
Tak jak standardem jest prowadzenie obwodów oświetlenia przewodem o przekroju 1,5 mm2.


Gdzie jest takim "standardem"? Chyba w mieszkaniach. A co w przypadku dlugich obwodow oswietleniowych w magazynach wysokiego skladowania, czy hal fabrycznych albo oswietlenia zewnetrznego? Tez Kolega, bez zastanowienia da 1.5mm2?
 
     
czarek04.02 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 167 razy
Dołączył: 13 Sty 2009
Posty: 1157
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 04-10-10, 20:21   

darek_wp napisał/a:
Tak jak standardem jest prowadzenie obwodów oświetlenia przewodem o przekroju 1,5 mm2.


Może 3x1,5mm2 to też standard?Chyba tylko w mieszkaniach :roll:
_________________
RCD...nie jest panaceum na wszystko!?:)
Jak Ci pomogłem...zaznacz proszę,jak nie...również daj mi znać!:)

Pozdrawiam serdecznie,
czarek04.02
   
     
darek_wp 
Uczestnik forum
SQ9OJV


Pomógł: 58 razy
Dołączył: 27 Sie 2010
Posty: 346
Skąd: nowy sącz
Wysłany: 06-10-10, 09:06   

Koledzy Klaudiusz czarek04.02 - temat dotyczy budynku mieszklanego a nie magazynów czy hal produkcyjnych więc odpowiedzi dotyczą właśnie tego zakresu.
_________________
Nie ma rzeczy niemożliwych do zrobienia - pozostaje kwestia kosztów...
 
     
Klaudiusz 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 82 razy
Dołączył: 10 Gru 2007
Posty: 772
Skąd: Londyn/Wroclaw
Wysłany: 06-10-10, 13:46   

Uhmmm a co w budynku gdzie instalacja oswietlenia na klatkach schodowych jest 24V? Tez jest "standardem" 1.5mm2?

Prosze nie pisac glupot. Przewod dobiera sie na podstawie okreslonych warunkow i nie wazne czy to bedzie w mieszkaniu, bloku mieszkalnym czy w fabryce.
 
     
tomleo1 
Uczestnik forum
tom


Pomógł: 2 razy
Wiek: 38
Dołączył: 04 Sty 2007
Posty: 4
Skąd: Rybnik
Wysłany: 24-11-10, 12:21   

Witam wszystkich kolegów, wracając do tematu zastosowania przewodu 3x2,5mm2 jestem zwolennikiem waśnie takiego rozwiązania. Przypuśćmy taką sytuacje robimy instalacje 3x1,5 mm2 dla gniazd np. pokoi pada nam CO trzeba wstawić na jakiś czas grzejniki elektryczne i gdzie je podłączymy? Budując dom koszt pomiędzy 3x1,5 a 3x2,5 na kablu nie robi chyba żadnej różnicy. Ile zaoszczędzimy?
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group