Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Uszkodzil sprzet?
Autor Wiadomość
cerberus 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 84 razy
Wiek: 67
Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 1491
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 29-09-07, 20:35   

Witam Kolegę Krystyna oraz Koleżanki i Kolegów na FORUM.
kol.Krystyn napisał:
Cytat:
Ale zadajmy sobie pytanie dlaczego?
Gdy kupię sobie TV plazmę 40’ czy dobrego kompa, to muszę stosować dodatkowe zabezpieczenia?Czy w mieszkaniu mam stosować ciągłą elektroniczną kontrolę zasilającego PEN?

Awarie zdarzają się, nawet często poza obiektem i nie mamy wpływu na stan instalacji w Z.E., wichury i zerwania sieci.
Dlaczego ? Aby oszczedzić sobie kłopotów, jednak prawdopodobieństwo awarii rożni się od "0". Zwłaszcza przy sieci napowietrznej.
Szanowny kolego ! A ile czasu kosztuje napisanie samych pism i udowodnienie, że sprzęt sie spalił, że go posiadaliśmy. Do czasu wypłaty, musimy znaleźć pieniądze na kupno nowej, lub naprawę starej lodówki, kompa, telewizora. W nawiązaniu do plazmy, na wymianę szczotek w pralce BOSH musiałem czekać 3 tygodnie. Firmowy serwis musiał szczotki sprowadzić. Koszt tej banalnej naprawy ok. 200zł. Z częściami do plazmy byłoby znacznie trudniej. Drugi przykład, na półkę dolodówki SHARP trzeba czekać 6 miesięcy.
A danych z kompa w żaden sposob nie odzyskasz.
Koszt zabezpieczenia nie jest wielki, czy warto ryzykować ? Wybór klienta.
Dodatkowy problem, to znzleźć kogoś, kto potrafi to zrobić i wie o co chodzi.
Cerberus
 
     
venomek 
Uczestnik forum


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Mar 2009
Posty: 12
Skąd: Szczecin
Wysłany: 19-03-09, 15:44   

Nie wypowiem się bezpośrednio do tego postu, ale opowiem ciekawą anegdotkę. Otóż, na początku mojej kariery, jak pracowałem w firmie elektrycznej, która wykonywała instalacje elektryczne w sklepach sieciowych, przyszła pora na zasilenie powieszonej i już podłączonej przez "chłodzików" szafy T-AKP - czyli od chłodnictwa. Kolega rutynowo powpinał pod wyłącznik główny kolejno L1 L2 L3 i N, po przełączeniu włącznika w pozycję ON na sali sprzedaży pojawiło się sporo dymku, okazało się, że elektrycy z chłodnictwa w szafie zamontowali nowy wyłącznik główny, który N miał z lewej a nie jak dotychczas z prawej strony. Mina kolegi - bezcenna - spalony sprzęt wartości ponad 10 000 tyś złotych.

Pozdrawiam.
 
     
ryko 
Uczestnik forum
ryko


Wiek: 60
Dołączył: 12 Lut 2009
Posty: 2
Skąd: Reda
Wysłany: 03-04-10, 09:50   

Jest prawie pewne, że elektryk podczas wymiany odpiął (poluzował) przewód neutralny, wówczas dwóch sąsiadów będących na różnych fazach jest połączonych szeregowo, między napięcie 400 V. Wygrywa ten który ma włączony w tym czasie duży odbiornik, jak w dzielniku napięcia. W praktyce jest to większa grupa sąsiadów tworząca niesymetryczną gwiazdę, ale idea pozostaje ta sama.
 
     
thomyk 
Uczestnik forum



Pomógł: 1 raz
Wiek: 33
Dołączył: 26 Sty 2010
Posty: 116
Skąd: Tarnów
Wysłany: 03-12-10, 20:39   

nie miałeś szczęścia :)
_________________
elektryk-tarnów
 
 
     
Marek9 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 110 razy
Wiek: 108
Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 1437
Skąd: Sulejówek
Wysłany: 03-12-10, 20:45   

thomyk napisał/a:
nie miałeś szczęścia :)

Ciekawe,czy kolega też liczy na szczeście, czy posiada zabezpieczenie.

Ochronnik przeciwprzepięciowy B+C+D na to nie pomoże.
marek
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group