Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Elektryka pod glazurą
Autor Wiadomość
Werkoś 
Uczestnik forum
Werkoś


Dołączył: 18 Gru 2010
Posty: 2
Skąd: Łomianki
Wysłany: 18-12-10, 12:26   Elektryka pod glazurą

Witam .
Chciałbym się dowiedzieć jak prawidłowo powinny być ułożone przewody elekt. pod glazura w kuchni .
Czy można położyć przewód , a łączenia zaizolować taśmą izolacyjną i położyć na to tynk i glazurę .
Czy wszystkie łączenia powinny być łączone w puszce .
Czy prowadząc przewód na ścianie , możemy go przeciąć i zrobić rozgałęzienie .
Czy nie powinno się przecinać przewodu , zdjąć fabryczną izolację i skręcić z innym przewodem .
Bo klient twierdzi że jak przeciąłem przewód 3 * 2,5 to bo osłabiłem .
Czy w kuchni można zasilić 1 przewodem 3 * 2,5 piekarnik , pralkę , lodówkę itp . i jeszcze 2 gniazdka w pokoju .
Czy nie powinny być 2 przewody zasilające , żeby nie obciążać 1 przewodu .

Ojciec klienta wykonał mu elektrykę i wszystkie łączenia połączył taśmą izolacyjną izolując tylko pojedynczo przewody ( wszystkich 3 już nie zaizolował ) i kazał mi położyć na tak wykonaną elektrykę tynk i glazurę .
Ja zerwałem te przewody i porozprowadzałem tak żeby łączenia były w puszkach .
Teraz klient ma do mnie pretensje że porozcinałem mu przewód i łączenia są w puszkach .
Jak mają się przepisy budowlane , Bhp , itp . do tak zrobionej elektryki .
Proszę o fachowe porady , wypowiedzi , pokaże ten link klientowi żeby sobie przeczytał .
Ja tych przewodów w puszkach nie połączyłem i nie dotykam się .
Brak uprawnień elektrycznych .
Pozdrawiam
Glazurnik .
 
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1053 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3992
Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-12-10, 13:27   

Witam
Cytat kolegi Werkoś:
Cytat:
Ja zerwałem te przewody i porozprowadzałem tak żeby łączenia były w puszkach .
Teraz klient ma do mnie pretensje że porozcinałem mu przewód i łączenia są w puszkach .

Zamiast poprawiać czyjąś kaszanę i narażać się na wyzwiska lepiej było odmówić układania glazury do czasu poprawienia elektryki. A klienta należy grzecznie uświadomić że do wszystkich połączeń elektrycznych powinien być dostęp serwisowy a puszka p/t czy to rozgałęźna czy to głęboka pod osprzętem znakomicie to umożliwia.
Cytat:
Bo klient twierdzi że jak przeciąłem przewód 3 * 2,5 to bo osłabiłem .

To według klienta na każde gniazdo elektryczne 230V ogólnego przeznaczenia, powinien być oddzielny przewód zasilający. Totalna bzdura - to nie EIB/KNX. Dobrym zwyczajem jest montaż nie więcej jak 10 gniazd na jednym obwodzie.
Cytat:
Czy w kuchni można zasilić 1 przewodem 3 * 2,5 piekarnik , pralkę , lodówkę itp . i jeszcze 2 gniazdka w pokoju .

Też dobra zasada aby urządzenia dużej mocy, ponad 2kW, były zasilane z oddzielnego obwodu elektrycznego. Czyli osobno - piekarnik, osobno - pralka, osobno - gniazda ogólnego przeznaczenia i mimo że lodówka jest mniejszej mocy także do niej osobny obwód zasilający spełniający rolę gwarantowanego zasilania do tego urządzenia oraz możliwość pozostawienia włączonej lodówki a wyłącznie pozostałych zabezpieczeń.

To tak w skrócie dla ojca klienta aby nie paprał rzemiosła elektrycznego i nie brał się za coś co może go potem pozbawić życia jak spartaczy. Nie wspominam już o obowiązku wykonania połączeń wyrównawczych w kuchni bo to dla niektórych jest jeszcze wynalazek szatana. Ani o RCD .......... itd.
 
     
CKCK 
Uczestnik forum


Pomógł: 26 razy
Wiek: 45
Dołączył: 11 Gru 2007
Posty: 227
Skąd: Ścinawa
Wysłany: 18-12-10, 14:43   

Witam!
Kol.Jack moze cos wiecej o tym:"Nie wspominam już o obowiązku wykonania połączeń wyrównawczych w kuchni bo to dla niektórych jest jeszcze wynalazek szatana." Opowie cos kol. na ten temat wiecej.
Pozdrawiam CK
_________________
" Rzeczy niemożliwe robimy od razu, tylko cuda zajmują nam trochę czasu "
 
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1053 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3992
Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-12-10, 14:59   

Witam
Kolega CKCK napisał:
Cytat:
Opowie cos kol. na ten temat wiecej.

Połączenia wyrównawcze to nie jest przywilej wyłącznie dla łazienki. W takich miejscach jak kuchnia także należy takie połączenia wykonać a zwłaszcza jeżeli istnieje kuchenka gazowa lub inne urządzenie elektryczne wprowadzające do pomieszczenia potencjał ziemi. Połączenia wyrównawcze są bardziej niezawodne jak inne środki ochronne.
  
 
     
CKCK 
Uczestnik forum


Pomógł: 26 razy
Wiek: 45
Dołączył: 11 Gru 2007
Posty: 227
Skąd: Ścinawa
Wysłany: 18-12-10, 15:45   

Witam!

A już myślałem ze kol. jest w posiadaniu opracowania jak te nasze połączenia powinny wyglądać.
Interesuje mnie to i zapewne nie tylko mnie ale ja pytam i pytać będę.
Jak już dużo powiedziano o instalacji elektrycznej gniazd i oświetlenia tak niewiele o połączeniach wyrównawczych.
Moze mało w życiu widziałem :idea: ale te projekty co sprawdzalem pod tym wzgledem to niewiele mialy o pol. wyrownawczych-tylko ze takowe 'należy'
Raz tylko zdazylo mi sie ze projektant zrobil schemat polaczen.wyrównawczych.
Dlatego uważam ze to możne nie jest u Nas temat tabu ale daleko mu do ideału.
Jak.kol ma jakieś (nowe,nieznane)opracowania to będę wdzięczny jak sie nimi podzieli.
Pozdrawiam CK
_________________
" Rzeczy niemożliwe robimy od razu, tylko cuda zajmują nam trochę czasu "
Ostatnio zmieniony przez Jack 18-12-10, 20:57, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Werkoś 
Uczestnik forum
Werkoś


Dołączył: 18 Gru 2010
Posty: 2
Skąd: Łomianki
Wysłany: 19-12-10, 01:20   

Ojciec który zrobił tą prowizorkę elektryczną stwierdził w rozmowie telefonicznej ze mną że on jest starym budowlańcem z uprawnieniami budowlanymi .

Cytat ;
To według klienta na każde gniazdo elektryczne 230V ogólnego przeznaczenia, powinien być oddzielny przewód zasilający. Totalna bzdura - to nie EIB/KNX. Dobrym zwyczajem jest montaż nie więcej jak 10 gniazd na jednym obwodzie.

Nie .
On puścił jeden przewód , nie rozcinając go ( tylko przy łączeniu z innym przewodem zdejmował izolację i skręcał z innym przewodem )
Zrobił łączenie szeregowe .
A teraz ma pretensje że ja rozciąłem ten przewód i porozprowadzałem do puszek .
Poza tym czy przewód elektryczny można położyć pod skosie .
Nie w pionie i poziomie .
 
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1053 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3992
Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-12-10, 13:23   

Witam
Cytat kolegi Werkoś:
Cytat:
Poza tym czy przewód elektryczny można położyć pod skosie .

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury
z dnia 12 kwietnia 2002 r.
w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

Dostępne tutaj:
http://www.forumsep.pl/viewtopic.php?t=2959

Czytamy:
Cytat:
Cytat:
§ 183. 1. W instalacjach elektrycznych należy stosować:
8) zasadę prowadzenia tras przewodów elektrycznych w liniach prostych, równoległych do krawędzi ścian i stropów,

A strefy montażowe wielokrotnie zamieszczane na Forum można znaleźć w temacie:
http://www.forumsep.pl/viewtopic.php?p=13683#13683

Z tego wniosek że należy unikać prowadzenia tras przewodów po skosie.
 
     
thomyk 
Uczestnik forum



Pomógł: 1 raz
Wiek: 33
Dołączył: 26 Sty 2010
Posty: 116
Skąd: Tarnów
Wysłany: 19-12-10, 19:14   

Przeważnie robi się około 5 gniazd na jednym obwodzie zależy też od przekroju i obciążenia. Przewody tam gdzie sie da należy układać równolegle bądz prostopadle do sufitu i podłogi. Czasami nie jest to możliwe wtedy można sobie odpuścić :) Należy pamiętać , żeby wszelki zakręty na trasie przewodu były łagodne bo widziałem takie na 90 o a to już jest raczej niezbyt udany patent. Ważne żeby obwód łazienki był zabezpieczony RCD bo widzać że była tam modernizacja.
 
 
     
mayster 
Uczestnik forum


Pomógł: 4 razy
Wiek: 32
Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 192
Skąd: Tczew
Wysłany: 03-01-11, 08:55   

Jack napisał/a:
Witam
Kolega CKCK napisał:
Cytat:
Opowie cos kol. na ten temat wiecej.

Połączenia wyrównawcze to nie jest przywilej wyłącznie dla łazienki. W takich miejscach jak kuchnia także należy takie połączenia wykonać a zwłaszcza jeżeli istnieje kuchenka gazowa lub inne urządzenie elektryczne wprowadzające do pomieszczenia potencjał ziemi. Połączenia wyrównawcze są bardziej niezawodne jak inne środki ochronne.


A od kiedy to kuchenka wprowadza potencjał ziemi ? Przecież przy przyłączu gazowym do budynku jest przekładka izolacyjna więc instalacja gazowa nie wprowadza potencjału ziemi.
 
     
Elektromonter2 
Aktywny uczestnik forum
OW SEP


Pomógł: 64 razy
Wiek: 33
Dołączył: 25 Maj 2009
Posty: 591
Skąd: Zakroczym k. Wa-wy
Wysłany: 03-01-11, 09:42   

Witam

Jest częścią przewodzącą obcą i , dlatego należy objąć ją połączeniem wyrównawczym . Oczywiście w sytuacji braku wstawki izolacyjnej , i głównych połączeń wyrównawczych , połączenie samej r - gaz jest błędem i stanowi zagrożenie . Rury gazowe samoistnie są uziemiane przez posadowienie oraz połączenie kuchenek gazowo -elektrycznych ze stykiem ochronnym . Metaliczne połączenie styku ochronnego z obudową i rurami sprawia ,że potencjał ziemi jest mimowolnie podany .

pozdrawiam
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group