Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Instalacja w wieżowcu
Autor Wiadomość
damianek1888 
Uczestnik forum


Dołączył: 17 Lip 2009
Posty: 2
Skąd: Polska
  Wysłany: 15-03-10, 12:20   Instalacja w wieżowcu

Witam
Czy może się ktoś wypowiedzieć jak to wygląda przepisowo , mianowicie czy główna instalacja w wieżowcu - piony , doprowadzenia do mieszkań mogą znajdować się w korytach PCV??
Ostatnio widziałem tak wykonaną instalacje wieżowiec ok 200 osób , cała instalacja znajdowała się w korytach .Nie powiem wizualnie wykonane to było nadzwyczaj estetycznie bez żadnej fuszery ,jednak przeraził mnie sam fakt co by było gdyby jakiś zbieracz metali kolorowych się owymi kabelkami w korytkach zainteresował .Wieżowiec oczywiście żelbeton , kto w takim przypadku podejmuje decyzje czy instalacja ma się znajdować w bruzdach czy w korytach ? firma wykonująca czy zleceniodawca .
 
     
Klaudiusz 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 82 razy
Dołączył: 10 Gru 2007
Posty: 772
Skąd: Londyn/Wroclaw
Wysłany: 15-03-10, 13:08   

Projektant po uzgodnieniach z Inwestorem.
 
     
slawekx 
Uczestnik forum


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 30 Cze 2009
Posty: 139
Skąd: Łódź
Wysłany: 08-04-10, 13:22   

Pewien wykonawca poradził sobie z podobnym problemem przykrywając korytka kartongipsem, zagipsowaniu łączeń i pomalowaniu.
_________________
Sławek
 
     
czarek04.02 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 167 razy
Dołączył: 13 Sty 2009
Posty: 1157
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 08-04-10, 16:55   

Dodam,że typowe instalacje teletechniczne np.domofony,telefony,TV kablowa tez są w rurkach,korytach PVC,ale to inna liga... :roll:
_________________
RCD...nie jest panaceum na wszystko!?:)
Jak Ci pomogłem...zaznacz proszę,jak nie...również daj mi znać!:)

Pozdrawiam serdecznie,
czarek04.02
   
     
mayster 
Uczestnik forum


Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 192
Skąd: Tczew
Wysłany: 04-04-11, 22:54   

No generalnie powinien być wydzielony jakiś szacht do przewodów, rur itp... Ale być może projektant nie pomyślał albo wykonawca coś zepsuł... A co do przepisów prawnych, to chyba nie ma specjalnych wymagań do pionów innych niż do reszty instalacji.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group