Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: kozi966
27-09-15, 16:01
Podłączenie żyrandola
Autor Wiadomość
rlcstv 
Uczestnik forum


Dołączył: 11 Maj 2010
Posty: 1
Skąd: Wieś
Wysłany: 11-05-10, 21:34   Podłączenie żyrandola

Witam! Od pewnego czasu dręczy mnie problem. Podłączając u kogoś światło w pomieszczeniu podałem fazę na żyrandol a nie tak jak powinno być na wyłącznik czyli nawet gdy nie świeci napięcie na nim jest. Czy jest to błąd niedopuszczalny i przez to narażam kogoś na porażenie? Czy każdy powinien wiedzieć, że jak wyłączy światło wyłącznikiem to nie znaczy to, że może dotykać przewodów w suficie rękami?
 
     
Uzytkownik 
Uczestnik forum


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Sie 2008
Posty: 18
Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-05-10, 09:01   

Oczywiście że to błąd niedopuszczalny. Wprawdzie elektryk zanim czegoś dotknie to upewnia się że to bezpieczne, natomiast nie można zakładać że przy żyrandolu zawsze będzie majstrował elektryk. Laik może pomyśleć "światło zgaszone - prąd nie dochodzi". Ja bym to poprawił.
 
     
Debesciak 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 35 razy
Wiek: 54
Dołączył: 15 Sty 2008
Posty: 529
Skąd: LW
Wysłany: 12-05-10, 17:57   

niestety błąd . Do wymiany żarówki nie wzywa się elektryka , a rozłączając "zero" napięcie pojawia się na oprawce za którą ,wymieniający żarówkę najczęściej trzyma
_________________
zycie jest piekne :D
 
     
arturittoo 
Uczestnik forum


Dołączył: 24 Lut 2010
Posty: 10
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 18-05-10, 23:06   

Bardzo niebezpieczne jest to połączenie. Podtrzymuję zdanie kolegów wypowiadających się powyżej. "Wyłącznikiem wyłączyłem to w prądu nie ma"- pomyśli osoba nie będąca elektrykiem a wymieniająca żarówkę. Gdy złapie metalowych części to może się bardzo zdziwić (O ile zdąży...) Wyczulam na to i naprawdę radzę jak najszybciej ten błąd poprawić.
 
     
mmarcin 
Uczestnik forum


Dołączył: 01 Cze 2012
Posty: 2
Skąd: Man
Wysłany: 01-06-12, 14:04   

słuchajcie kupiłem dom miesiąc temu i w kuchni mam ten sam problem jedna stronę pokoju już zmieniłem i rozłączenie jest w gniazdku ale w 2 części kuchennej jest dalej złe teraz pytanie bo chce tam zainstalować halogenki czy jak taki prąd jałowy będzie cały czas podawany na transformator to można go uszkodzić? lepiej pogłówkować i zmienić, prawda?

pozdrawiam
 
     
Dziadek1203 
Uczestnik forum
andre


Dołączył: 05 Wrz 2009
Posty: 19
Skąd: piasek
Wysłany: 01-06-12, 18:21   

Witam-Drogi Marcinku-czy przeczytałeś to co napisałeś?- gdzie masz to rozłączenie? w gniazdku? ;poza tym-jaki prąd jałowy-napięcie na transformatorek do halogenków podaje się przez wyłącznik.Może lepiej będzie jak nie będziesz robił tego sam.Pozdrawiam
 
     
mmarcin 
Uczestnik forum


Dołączył: 01 Cze 2012
Posty: 2
Skąd: Man
Wysłany: 06-06-12, 10:36   

No chodzi o to ze wyłącznik jest wyłączony a jak wkładam próbnik to się świeci na prądowym kablu i na neutralnym tez ! Nie kumam tego trochę, jakieś sugestie? Dzisiaj posprawdzam kable multimetrem który jest który i jakoś dojdę do tego.
 
     
Paweł0381 
Uczestnik forum


Pomógł: 39 razy
Wiek: 37
Dołączył: 20 Kwi 2012
Posty: 466
Skąd: lubelskie
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 06-06-12, 14:08   

mmarcin napisał/a:
a jak wkładam próbnik to się świeci na prądowym kablu i na neutralnym też


Próbnik "palcówka" nie jest od sprawdzania obecności napięcia. Każdy elektryk powinien to wiedzieć.
Kup sobie Digichecka np. to jest sprzęt do sprawdzania napięcia.
 
     
elplum 
Uczestnik forum
elplum


Pomógł: 11 razy
Wiek: 39
Dołączył: 24 Paź 2010
Posty: 164
Skąd: Lublin
Wysłany: 06-06-12, 21:29   

jeśli chodzi o próbniki dwubiegunowe to polecam Fluke T120/T140.
próbóka ( neonówka ) potrafi oszukać :!:
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group