Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak prawidłowo podłączyć baterię kondensatorów
Autor Wiadomość
wiesiek39 
Uczestnik forum


Dołączył: 04 Paź 2010
Posty: 14
Skąd: jelenia góra
Wysłany: 29-10-12, 19:48   Jak prawidłowo podłączyć baterię kondensatorów

Mam taki problem w zakładzie: w rozdzielnicy podłączono bat. kondensatorów (po doborze jej przez f-mę twelv). Bat.podłączona jest za wył. głównym tj, posiada tam przekładniki prądowe. Dalej znajdują się przekładniki prądowe układu pomiaru energii (miernik NEMO). I teraz kiedy baterię wyłączymy pomiar kWh jest prawidłowy, NEMO posiada też pomiar prądu - jest ok. Jeśli włączymy baterię prąd nagle maleje znacznie czyli kWh też maleje, mimo że urządzenia podpięte do rozdzielnicy pobierają cały czas jakis tam prąd, czyli kWh jest błędnie liczone (zaniżane). Czy bateria zakłóca przekładniki prądowe układu pomiarowego a może jest źle wpięta? Co sądzicie?
Ostatnio zmieniony przez Jan_Czech 30-10-12, 07:09, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
e-sparks 
Aktywny uczestnik forum



Pomógł: 118 razy
Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 1058
Skąd: Suwałki
Wysłany: 29-10-12, 21:07   

Jak byś tak może zechciał przetłumaczyć na polski, byłoby łatwiej zrozumieć, o co Ci chodzi....
wiesiek39 napisał/a:
Bat.podłączona jest za wył głównym tj,posiada tam przekładniki prądowe.
Czy to oznacza, że jest podłączona za wyłącznikiem głównym, czy jej przekładnik jest za wyłącznikiem głównym?
To wreszcie gdzie jest podłączona i gdzie w stosunku do podłączenia znajduje się przekładnik? Za podłączeniem, czy przed?
wiesiek39 napisał/a:
kiedy baterię wyłączymy pomiar kWh jest prawidłowy,NEMO posiada też pomiar prądu-jest ok.Jeśli włączymy baterię prąd nagle maleje znacznie czyli kWh też maleje mimo że urządzenia podpięte do rozdzielnicy pobierają cały czas jakis tam prąd,czyli kWh jest błędnie liczone(zaniżane).
Gdzie znajdują się przekładniki NEMO w stosunku do podłączenia baterii? Przed podłączeniem, czy za?
wiesiek39 napisał/a:
Dalej znajdują się przkładniki prądowe układu pomiaru energii(miernik NEMO)
Eureka!!! Już powinieneś chyba wiedzieć, gdzie jest błąd?

1. Układ pomiarowy
2. Wyłącznik/rozłącznik główny
3. Przekładnik baterii
4. Bateria (z RBK)

Pozycja 1 i 2 mogą być zamienione miejscami, ale pozostałe już nie.

I pisz proszę, po polsku, bez używania skrótów, bo ciężko te wypociny czytać.
_________________
Pozdrawiam, Wiesław
   
     
wiesiek39 
Uczestnik forum


Dołączył: 04 Paź 2010
Posty: 14
Skąd: jelenia góra
Wysłany: 29-10-12, 21:15   

Przekładniki prądowe baterii kondensatorów są podłączone na zasilaniu rozdzielnicy za wyłącznikiem głównym, natomiast przekładniki miernika NEMO są podłączone za przekładnikami baterii kondensatorów. Reszta bez zmian. Napisz gdzie jest błąd?

Czy dobrze rozumiem? Najpierw na zasilaniu muszą być podłączone przekładniki układu pomiaru energii a za nimi przekładniki baterii kondensatorów - nie odwrotnie. Ale taki był projekt - czyżby zły? Jeśli tak to śliczne dzięki za naprowadzenie mnie.
Ostatnio zmieniony przez Jan_Czech 30-10-12, 07:12, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
e-sparks 
Aktywny uczestnik forum



Pomógł: 118 razy
Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 1058
Skąd: Suwałki
Wysłany: 29-10-12, 21:31   

wiesiek39 napisał/a:
.Napisz gdzie jest błąd?
Odpowiedz najpierw na pytanie: gdzie podłączona jest bateria: za przekładnikami miernika, czy przed?????
wiesiek39 napisał/a:
Pierw na zasilaniu muszą być podłączone przekładniki układu pomiaru energii a za nimi przekładniki baterii kondensatorów -nie odwrotnie
To też, układ pomiarowy ma mierzyć WSZYSTKIE prądy w instalacji, ten przekładnika baterii również.
_________________
Pozdrawiam, Wiesław
   
     
wiesiek39 
Uczestnik forum


Dołączył: 04 Paź 2010
Posty: 14
Skąd: jelenia góra
Wysłany: 29-10-12, 21:34   

Bateria podłączona jest przed przekładnikami miernika

dodam, że układ pomiarowy ma osobne przekładniki i bateria kondensatorów ma osobne przekładniki
Ostatnio zmieniony przez Jan_Czech 30-10-12, 07:13, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
e-sparks 
Aktywny uczestnik forum



Pomógł: 118 razy
Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 1058
Skąd: Suwałki
Wysłany: 29-10-12, 21:52   

wiesiek39 napisał/a:
bateria podłączona jest przed przekładnikami miernika



Czegoś jeszcze nie rozumiesz?
_________________
Pozdrawiam, Wiesław
   
     
wiesiek39 
Uczestnik forum


Dołączył: 04 Paź 2010
Posty: 14
Skąd: jelenia góra
Wysłany: 29-10-12, 22:02   

chyba mamy zamienioną kolejność podłączenia przekładników-pierwsze na zasilaniu są przkłedniki baterii kondensatorów a za nimi przekładniki układu pomiarowego Nemo i stąd zaniżony pomiar prądu i zużycia energii przy załączonej baterii .Dobrze rozumuję?
 
     
e-sparks 
Aktywny uczestnik forum



Pomógł: 118 razy
Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 1058
Skąd: Suwałki
Wysłany: 29-10-12, 22:22   

wiesiek39 napisał/a:
Dobrze rozumuję?
Źle.


Zostaw przekładniki w spokoju, a jak Cię korci, użyj zielonej farby.

Istotne jest tylko i wyłącznie miejsce podłączenia końcówek przewodów zasilających baterię w stosunku do przekładników układu pomiarowego i przekładnika baterii.

Jeszcze raz w kolejności od zasilania/złącza:

1. Wyłącznik/rozłącznik główny
2. Przekładniki układu pomiarowego
3. Przekładnik baterii kondensatorów
4. Zaciski/śruby/końcówki zasilające baterię

Wyobraź sobie, że Twój miernik (licznik) NEMO wraz z przekładnikami postawiła energetyka, umieścili go przed rozdzielnią główną, przed Twoim wyłącznikiem głównym.

Zostaw go tam w spokoju.

Teraz Ty masz podłączyć baterię: zaraz za wyłącznikiem głównym, a przed jakimikolwiek odbiorami umieszczasz przekładnik baterii, za przekładnikiem baterii przykręcasz przewody zasilające kondensatory i pozostałe odbiory.

Prościej nie potrafię, wybacz....

Układ pomiarowy ma mierzyć wszystkie prądy, baterii też.

Dla dobra sprawy niewielkie znaczenie ma kolejność przekładników pomiar-bateria, czy bateria-pomiar
_________________
Pozdrawiam, Wiesław
   
     
wiesiek39 
Uczestnik forum


Dołączył: 04 Paź 2010
Posty: 14
Skąd: jelenia góra
Wysłany: 30-10-12, 19:25   

ok, teraz rozumiem. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy ma znaczenie że bateria jest podłączona (oczywiście jak piszesz musi być za układem pomiarowym) np. w środkowej części rozdzielni czy np. na końcu szyn rozdzielni, a dokładniej czy jeśli podłączymy ją np. w środkowej części szyn to czy cała rozdzielnia jest wtedy kompensowana czy tylko ta część licząc od miejsca podłączenia baterii do miejsca zasilania?

Sorki, że tak magluję, ale jeszcze jedna kwestia. Gdzie podłączyć baterię kondensatorów gdy na odpływach z rozdzielnicy są indywidualne układy pomiarowe dla tych odpływów i suma wskazań zużycia energii a także prądów znacznie różni się (jest dużo wyższa) od wskazań układu pomiarowego podłączonego zaraz na zasilaniu tejże rozdzielnicy?
Ostatnio zmieniony przez Jan_Czech 31-10-12, 07:09, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
e-sparks 
Aktywny uczestnik forum



Pomógł: 118 razy
Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 1058
Skąd: Suwałki
Wysłany: 30-10-12, 22:46   

wiesiek39 napisał/a:
.Czy ma znaczenie że bateria jest podłączona (oczywiście jak piszesz musi być za układem pomiarowym) np w środkowej części rozdzielni czy np na końcu szyn rozdzielni,
Nie ma znaczenia.
wiesiek39 napisał/a:
cała rozdzielnia jest wtedy kompensowana czy tylko ta część licząc od miejsca podłączenia baterii do miejsca zasilania?
Cała rozdzielnia jest kompensowana.
wiesiek39 napisał/a:
suma wskazań zużycia energii a także prądów znacznie różni się(jest dużo wyższa) od wskazań układu pomiarowego podłączonego zaraz na zasilaniu tejże rozdzielnicy.
Rozumiem, że na odpływach masz te same liczniki NEMO? co na pomiarze "głównym"? Suma wskazań zużycia mocy czynnej na poszczególnych podlicznikach nie powinna zbytnio odbiegać od zużycia energii czynnej na głównym liczniku. Należy wziąć również pod uwagę fakt zużywania energii przez podliczniki, co w dłuższym okresie da zauważalną różnicę, tyle,że nie można tutaj mówić o bardzo dużej różnicy.
Różnica będzie w zużyciu energii biernej pomiędzy podlicznikami, a licznikiem głównym, ponieważ znów bateria znajduje się przed ich przekładnikami pomiarowymi.
Następnym ważnym elementem jest dobór przekładników do liczników, przewymiarowanie zwykle kończy się nieprawidłowym pomiarem zużycia energii. Przekładniki dobiera się ściśle do prądu płynącego w mierzonym obwodzie, nawet dopuszcza się lekkie przeciążenie. Nie można użyć przekładników 1000/5 tam ,gdzie zwykle prąd nie przekracza np. 100 amper.

Niestety na odległość i wirtualnie, to można wróżby czynić, a nie dawać rozwiązanie problemu niezgodności stanu liczników.
_________________
Pozdrawiam, Wiesław
   
     
chudy 
Uczestnik forum


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 25 Lut 2008
Posty: 71
Skąd: polska
Wysłany: 31-10-12, 07:46   

Można jeszcze sprawdzić czy ustawienia parametrów przekładników prądowych ( prąd uzwojenia pierwotnego) w poszczególnych NEMO.
U nas zdarzało się że klient miał założone przekładniki prądowe 60A a w ustawieniach miernika 200A.
 
     
wiesiek39 
Uczestnik forum


Dołączył: 04 Paź 2010
Posty: 14
Skąd: jelenia góra
Wysłany: 31-10-12, 20:06   

teraz jeszcze jeden problem,jak ustawić zabezpieczenia wyłącznika głównego który posiada własny pomiar prądu.Otóż przy braku kompensacji rozdzielnicy wyłącznik główny pokazuje np 600A.Włączamy baterię,prąd spada do 400A.Na jaką wartość ustawić wyzwalacze przeciążeniowe,na 600A czy 400A?
 
     
mar_cik 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 115 razy
Dołączył: 14 Cze 2009
Posty: 840
Skąd: Zabierzów
Wysłany: 07-01-13, 19:48   

wiesiek39 napisał/a:
teraz jeszcze jeden problem,jak ustawić zabezpieczenia wyłącznika głównego który posiada własny pomiar prądu.Otóż przy braku kompensacji rozdzielnicy wyłącznik główny pokazuje np 600A.Włączamy baterię,prąd spada do 400A.Na jaką wartość ustawić wyzwalacze przeciążeniowe,na 600A czy 400A?

Na prąd dopuszczalny długotrwały kabla zasilającego albo na prąd znamionowy szyn rozdzielnicy (o ile jest mniejszy od tego pierwszego) albo na prąd znamionowy wyłącznika (o ile jest mniejszy od tego drugiego). Nastawiając na jakikolwiek prąd pobierany przez rozdzielnicę ryzykujesz niespodziewane wyłączenia.

Swoją drogą nie rozumiem jak można tak podłączyć baterię jak autor opisał, kompletnie bez pojęcia.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group