Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Bednarka pod budynkiem
Autor Wiadomość
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1053 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3992
Skąd: Warszawa
Wysłany: 23-12-12, 14:56   

Witam
Cytat kolegi marczi:
Cytat:
Czy jest to może obawa o jakość połączenia bednarki z uziomami pod posadzką? Czy może bardziej prozaicznie - łatwość realizacji?

Ani jedno ani drugie.
A przecież kolega mar_cik napisał:
Cytat:
....z dostępem do połączeń.

W celach kontrolno-pomiarowych przy przeglądach okresowych instalacji elektrycznej.
Myślę że wyręczyłem kolegę mar_cik w udzieleniu satysfakcjonującej odpowiedzi.
 
     
marczi 
Uczestnik forum


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Gru 2012
Posty: 37
Skąd: Radom
Wysłany: 01-01-13, 19:13   

Rozumiem. Dziękuję.

Z czasem zaprezentuję wyniki zaproponowanej przez Was realizacji. Niestety sprawy się skomplikowały i jak w tym roku to będzie robione to będzie dobrze.
 
     
marczi 
Uczestnik forum


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Gru 2012
Posty: 37
Skąd: Radom
Wysłany: 05-01-13, 11:49   

Przemyślałem parę kwestii i teraz moja koncepcja wygląda tak:



Do każdego uziomu osobna linka 16mm2 w solidnych rurkach po ścianie. W pierwszym etapie wykonam wbicie uziomów 1 oraz 2. Oba po 3m każdy w odcinkach 1,5m. Martwi mnie jedynie połączenie uziomu z linką - jak je wykonać? Firma Galmar produkuje końcówki do przytwierdzenia albo bednarki 4mm albo drutu chyba fi 8mm. Jak to solidnie połączyć z linką?

I jeszcze jedno. Jako, że nie mam sprzętu ani uprawnień do pomiarów wykonana je ktoś inny. I teraz - jak powinienem mu przygotować instalację by było jak najlepiej miejsce pod pomiary? Wbiję uziomy, rozciągnę linki do GSU. Łączyć je czy zaufać gościowi od pomiarów? Trochę się obawiam o jakość i podejście do tego tematu przez gościa co przyjdzie na szybko coś zmierzyć. Dlatego chce wiedzieć na co mam zwrócić uwagę. Jak pomiary nie wyjdą za cholerę to dobijamy kolejne dwa uziomy o numerach 3 i 4. Potem znów wołamy pomiarowca... i znów mu zapłacimy, więc chce zminimalizować jego czas pracy do minimum.

PS kamienica jest otoczona morzem instalacji podziemnych. Do tego wszędzie wokół jest beton i tak się zastanawiam jak ten pomiar będzie odpowiadał rzeczywistości. Przecież trzeba wbić kilka sond do pomiaru. Ja się na tym nie znam, ale nie mogę tego dać po sobie znać panu od pomiarów.

Edycja: Wybrałem te pomieszczenia pod uziomy gdyż są one w wyłącznej dyspozycji właściciela kamienicy i nie obawiam się o ingerencję osób postronnych w instalację. Do tego ściany przy których będzie to wbijane mają najsłabsze stopy fundamentowe więc łatwo będzie wykonać odwiert pilotażowy.
 
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1053 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3992
Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-01-13, 12:35   

Witam
Cytat kolegi marczi:
Cytat:
Przemyślałem parę kwestii i teraz moja koncepcja wygląda tak:

A po co tak kombinować, uziomy pionowe powinny znależć się jak najbliżej GSU. Odwierty z uziomami można przecież wykonać bliżej.
Cytat:
Jak to solidnie połączyć z linką?

Istnieją przecież specjalne szyny wrównawcze przeznaczone do tego celu - patrz załącznik poniżej. Bednarkę z galmara łatwo podłączyć do takiej szyny i są jeszcze dodatkowe wyjścia do połączeń wyrównawczych przykładowo dla rurociągów przewodzących.
Cytat:
Jak pomiary nie wyjdą

Dla ochrony przeciwporażeniowej i ekwipotencjalizacji wartość rezyztancji uziemienia nie ma aż tak wielkiego znaczenia a te 10Ω przy gruncie gliniastym dla ochrony przeciwprzepięcowej to spokojnie się uzyska.

Główne szyny wyrównawcze.JPG
Plik ściągnięto 278 raz(y) 22,83 KB

 
     
marczi 
Uczestnik forum


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Gru 2012
Posty: 37
Skąd: Radom
Wysłany: 05-01-13, 12:55   

Jack napisał/a:
A po co tak kombinować, uziomy pionowe powinny znależć się jak najbliżej GSU. Odwierty z uziomami można przecież wykonać bliżej.

Te dwie ściany przy których zamierzam wbić uziomy są najcieńsze w całej piwnicy stąd mają zapewne najsłabsze fundamenty. Przy nośnych i zewnętrznych nawet nie myślę nic wiercić. Potężne wykonane z kamieni polnych na mocnym betonie stopy sa nie do ruszenia moim sprzętem. Nie chciałem też dawać ani jednego uziomu w korytarzu by nikt tam nie dłubał. Jedyne co mogę rzeczywiście zmienić to przesunąć 1 w stronę 2 oraz 3 w stronę 4.
Pod schodami jest za to za nisko by 1,5m uziom zacząć wbijac pionowo. Do tego jeszcze instalacje podziemne.
Jack napisał/a:
Istnieją przecież specjalne szyny wrównawcze przeznaczone do tego celu - patrz załącznik poniżej. Bednarkę z galmara łatwo podłączyć do takiej szyny i są jeszcze dodatkowe wyjścia do połączeń wyrównawczych przykładowo dla rurociągów przewodzących.

Szyna będzie swoją drogą. Z galmarów przyjdą do niej linki Cu 16mm2. Je przytwierdzę tulejkami oczkowymi (będzie w końcu powód by kupić zaciskarkę większą niż obecne 10mm2 :) ) Mi chodziło o połączenie linki z galmarem. To jak zrealizować?
Jack napisał/a:
Dla ochrony przeciwporażeniowej i ekwipotencjalizacji wartość rezyztancji uziemienia nie ma aż tak wielkiego znaczenia a te 10Ω przy gruncie gliniastym dla ochrony przeciwprzepięcowej to spokojnie się uzyska.

Dzięki. Nie mam doświadczenia w tej działce...
 
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1053 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3992
Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-01-13, 13:05   

Witam
Cytat kolegi marczi:
Cytat:
Mi chodziło o połączenie linki z galmarem. To jak zrealizować?

Oj, kolego, wszystko jest w katalogu Galmar, specjalne uchwyty do podłączenia llinki - załącznik poniżej, jak i specjalne koszuli do zabezpieczania tych połączeń. Trzeba tylko poszperać na ich stronie internetowej.
http://www.galmar.pl/Galmar-Uziemienia.pdf

Uchwyt nakręcany do uziomów z gwintem..gif
Plik ściągnięto 14910 raz(y) 6,54 KB

 
     
marczi 
Uczestnik forum


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Gru 2012
Posty: 37
Skąd: Radom
Wysłany: 05-01-13, 14:01   

Ok, to będę musiał dać uziomy skręcane. Czyli dokupić jeszcze środek do połączeń gwintowych :/ On pełni rolę taką jak pasta grafitowa na pantografach?
 
     
mar_cik 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 115 razy
Dołączył: 14 Cze 2009
Posty: 840
Skąd: Zabierzów
Wysłany: 05-01-13, 16:52   

marczi napisał/a:
Jack napisał/a:
A po co tak kombinować, uziomy pionowe powinny znależć się jak najbliżej GSU. Odwierty z uziomami można przecież wykonać bliżej.

Te dwie ściany przy których zamierzam wbić uziomy są najcieńsze w całej piwnicy stąd mają zapewne najsłabsze fundamenty. Przy nośnych i zewnętrznych nawet nie myślę nic wiercić. Potężne wykonane z kamieni polnych na mocnym betonie stopy sa nie do ruszenia moim sprzętem. Nie chciałem też dawać ani jednego uziomu w korytarzu by nikt tam nie dłubał. Jedyne co mogę rzeczywiście zmienić to przesunąć 1 w stronę 2 oraz 3 w stronę 4.
Pod schodami jest za to za nisko by 1,5m uziom zacząć wbijac pionowo. Do tego jeszcze instalacje podziemne...

Nie zbliżaj do siebie uziomów, przeciwnie, na ile tylko to możliwe rozsuń.
Co do długości, jeśli da się wbić dłuższe, wbijaj ile wejdzie, 3m to płytki uziom. Gdyby dało się wbić pręty 1 i 2 po 6m, masz niemal pewne że uziomy 3 i 4 nie będą potrzebne. A wejdą dłuższe to jeszcze lepiej.
Jeszcze jedno, warto uziomy wbijać odrobinę skośnie (z odchyłką od pionu do 15°) tak aby ich końce w ziemi się rozchodziły.

P.S. Uchwyt który pokazał Kolega Jack to uchwyt nakręcany na końcówkę pręta. Pasuje zarówno do uziomów składanych jak skręcanych.
  
 
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1053 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3992
Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-01-13, 17:13   

Witam
Kolega mar_cik napisał:
Cytat:
Nie zbliżaj do siebie uziomów, przeciwnie, na ile tylko to możliwe rozsuń.

Trochę nie za zrozumiale to napisałem. Nie chodziło mi o zbliżanie do siebie uziomów, tylko o równomierne rozłożenie w obrębie GSU. Przykładowo pierwszy w pobliżu szyny wyrównawczej a następne po obu bokach szyny w odległości możliwie największej.
 
     
marczi 
Uczestnik forum


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Gru 2012
Posty: 37
Skąd: Radom
Wysłany: 22-01-13, 20:31   

Jeszcze jedna prośba o odpowiedź na ciągle nurtującą mnie kwestię:

Cytat:
Jako, że nie mam sprzętu ani uprawnień do pomiarów wykonana je ktoś inny. I teraz - jak powinienem mu przygotować instalację by było jak najlepiej miejsce pod pomiary? Wbiję uziomy, rozciągnę linki do GSU. Łączyć je czy zaufać gościowi od pomiarów? Trochę się obawiam o jakość i podejście do tego tematu przez gościa co przyjdzie na szybko coś zmierzyć. Dlatego chce wiedzieć na co mam zwrócić uwagę. Jak pomiary nie wyjdą za cholerę to dobijamy kolejne dwa uziomy o numerach 3 i 4. Potem znów wołamy pomiarowca... i znów mu zapłacimy, więc chce zminimalizować jego czas pracy do minimum.

PS kamienica jest otoczona morzem instalacji podziemnych. Do tego wszędzie wokół jest beton i tak się zastanawiam jak ten pomiar będzie odpowiadał rzeczywistości. Przecież trzeba wbić kilka sond do pomiaru. Ja się na tym nie znam, ale nie mogę tego dać po sobie znać panu od pomiarów.
 
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1053 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3992
Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-01-13, 20:41   

Witam
Cytat kolegi marczi:
Cytat:
Łączyć je czy zaufać gościowi od pomiarów?

Moim zdaniem łączyć i zaufać elektrykowi pomiarowemu. On za te pomiary odpowiada i protokół poświadcza własnym podpisem. W razie konieczności elektryk sam sobie porozłącza co będzie chciał. Są różne metody pomiaru rezystancji uziemienia, także bez użycia sond i elektryk na miejscu wybiera najbardziej odpowiednią w zastanych warunkach.
 
     
marczi 
Uczestnik forum


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Gru 2012
Posty: 37
Skąd: Radom
Wysłany: 22-01-13, 22:16   

Dzięki, pomogłeś
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group