Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Czujka ruchu i automat schodowy.
Autor Wiadomość
Pawel2990 
Uczestnik forum


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 9
Skąd: Gliwice
Wysłany: 15-02-13, 18:26   Czujka ruchu i automat schodowy.

Witam, potrzebuję pomocy w podłączeniu 2 czujek ruchu, które mają działać od wieczoru do rana i włącznik który ma zawsze działać. Włącznik uruchamia automat schodowy a on z kolei lampy, a czujka ruchu ma też uruchomić lampy. Wszystko znajduję się w budynku gdzie są dwa lokale użytkowe i przychodzą klienci od 8 rano do 21 wieczorem. Kable są już położone 3x1,5mm od dwóch lamp do miejsca gdzie mają być czujki ruchu, przy jednej lampie jest automat schodowy. Jak włączę włącznik to się światło zapali i gaśnie po 5 minutach i chce dołożyć 2 czujki ruchu. Jedna na wejściu do budynku a druga za rogiem korytarza.
Zrobiłem tak jak na rysunku poniżej ale wybija bezpiecznik w rozdzielni oraz w czujce ruchu.

schemat.png
Plik ściągnięto 2317 raz(y) 16,93 KB

 
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1495
Skąd: śląsk
Wysłany: 15-02-13, 19:03   

a)co to za automat schodowy co potrzebuje L oraz N naciskając włącznik robisz zwarcie napisz coś więcej o aparaturze jakie typy
b)czy korzystasz z tej samej fazy
 
     
Pawel2990 
Uczestnik forum


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 9
Skąd: Gliwice
Wysłany: 15-02-13, 19:16   

jest to AS-B220 automat schodowy, a czujnik ruchu to ZONA JQ-37-W. Zasilanie jest z tej samej fazy.
 
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1495
Skąd: śląsk
Wysłany: 15-02-13, 19:27   

Jeśli to on to popatrz na twój rysunek i ten z DTR

FF AS-B 220 inst .PNG
Plik ściągnięto 20303 raz(y) 9,98 KB

 
     
Pawel2990 
Uczestnik forum


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 9
Skąd: Gliwice
Wysłany: 15-02-13, 19:30   

pomyliłem się z niebieskim z włącznika do automatu, sam brązowy idzie z włącznika do automatu. :)

schemat.png
Plik ściągnięto 551 raz(y) 17,17 KB

 
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1495
Skąd: śląsk
Wysłany: 15-02-13, 20:02   

według tego co rysujesz jest to wersja 4 przewodowa to musisz jeszcze poprawić zasilanie wyłączników i po wyłącznikach połączone przewody idą na zacisk 7 a po automacie na żarówki zacisk 8 .
 
     
Pawel2990 
Uczestnik forum


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 9
Skąd: Gliwice
Wysłany: 15-02-13, 20:19   

a mógłbyś to namalować ? bo bardziej mi się lepiej czyta schematy
 
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1495
Skąd: śląsk
Wysłany: 15-02-13, 22:55   

mogę tylko po co tu masz na fabrycznym schemacie wszystko zrób w pierwej instalację tak jak na rysunku (nie tak jak u ciebie)bez czujników i sprawdź .później podłączymy czujniki .Wtedy będziesz wiedział gdzie tkwi błąd.
 
     
Pawel2990 
Uczestnik forum


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 9
Skąd: Gliwice
Wysłany: 15-02-13, 23:36   

no tak tylko że instalacja bez czujników działa na automacie i muszę dodać teraz te dwa czujniki.
 
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1495
Skąd: śląsk
Wysłany: 15-02-13, 23:58   

działa czy nie ? i która wersja 3 czy 4 przewodowa.
 
     
Pawel2990 
Uczestnik forum


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 9
Skąd: Gliwice
Wysłany: 16-02-13, 13:35   

działa i 4 przewodowa
 
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1495
Skąd: śląsk
Wysłany: 16-02-13, 13:48   

Czy czujki podłączyłeś ...i......co to znaczy
 
     
Pawel2990 
Uczestnik forum


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 9
Skąd: Gliwice
Wysłany: 16-02-13, 14:19   

podłączyłem czujki i strzeliły jak się włączyło światło na włączniku i gdy czujka wykryła ruch
 
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1495
Skąd: śląsk
Wysłany: 16-02-13, 15:11   

Pawel ale masz dziwny sposób pisania ,jest OK! czy nie pomogłem.
 
     
arkan 
Uczestnik forum


Pomógł: 6 razy
Wiek: 45
Dołączył: 30 Lis 2006
Posty: 31
Skąd: UE
Wysłany: 17-02-13, 07:58   

Podejrzewam, że problem tkwi w zamianie fazy i przewodu neutralnego w zasilaniu czujki ruchu (u ciebie na schemacie kolor brązowy i niebieski). W takim przypadku, po zadziałaniu czujki, na wyjściu (kolor czerwony) pojawi się „N” zamiast „L” i dochodzi do zwarcia. Spróbuj zamienić ze sobą „L” i „N” oraz uruchomić ponownie układ. Można też wypiąć automat schodowy i sprawdzić czy układ tylko z czujkami działa poprawnie. Warto też sprawdzić czy automat schodowy został podłączony zgodnie z DTR.


Jeśli udało ci się rozwiązać problem napisz. Bardzo jestem ciekawy gdzie tkwił błąd.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group