Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Jack
30-03-13, 12:44
Witam, mam problem z elektryką w domu.
Autor Wiadomość
Robeerto7 
Uczestnik forum
:)


Wiek: 23
Dołączył: 30 Mar 2013
Posty: 5
Skąd: Z miasta.
  Wysłany: 30-03-13, 12:21   Witam, mam problem z elektryką w domu.

Witam was wszystkich.. Jestem nowy na forum.. Ostatnio w moim domu dzieje się coś nie dobrego. Mieszkam w bloku, Jakiś rok czasu już mieszkam tutaj :) .. Elektrykę zakładał nasz znajomy. :) Przejdźmy do rzeczy- Otóz tak: Gdy smażyłem frytki poczułem jakiś taki zapach jak by się coś paliło.. śmierdziało w przedpokoju a tam mam takie coś co wisi w przedpokoju od elektyrki.. natychmiast przestałem smażyć.. lecz to nie wszystko. Gdy włącze suszarkę, w telewizorze dzieją się dziwne paski, nie da się oglądać... !! :o Gdy komputer pochodzi 2,5 godziny w gniazdu śmierdzi spalenizną a kabel jest ciepły ( parzy ) .. gdy telewizor jest podłączony- update w grze robi sie wolno.. 50 kb/s.. lecz gdy odepne tv z gniazdka przyspiesza i mam 500!!!! kb/s .. matko nie wiem co robić.. co się dzieje? wezwac elektryka tak? :) od czego to jest spowodowae? przesilenie? :x .. Prosze o pomoc !! :(
   
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1053 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3992
Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-03-13, 12:50   

Witam
Cytat kolegi Robeerto7:
Cytat:
Mieszkam w bloku, Jakiś rok czasu już mieszkam tutaj .. Elektrykę zakładał nasz znajomy.

Żadnych konkretnych danych kolega nie podaje. Jeżeli znajomy zakładał tam elektrykę to poprosić go aby zbadał dziwne zachowania podłączonych do instalacji elektrycznej urządzeń.
Przyczyn może być wiele, jeżeli jest to nowa trzy żyłowa instalacja to może być przykładowo poluzowany w rozdzielnicy główny zacisk przewodu neutralnego. Niezbędny jest jednak dobry elektryk na miejscu i to jak najszybciej. Wszelkie wywody, bez oględzin i pomiarów to jak wróżenie z fusów.
 
     
Robeerto7 
Uczestnik forum
:)


Wiek: 23
Dołączył: 30 Mar 2013
Posty: 5
Skąd: Z miasta.
Wysłany: 31-03-13, 14:27   

No tak, ale dlaczego gdy włącze telewizor do kontaktu to automatycznie wszystko się ścina: Nie chodzą filmy na 240p, w grach mam duzy ping..
   
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1495
Skąd: śląsk
Wysłany: 31-03-13, 14:36   

Kolega Jack ci już napisał na twoje dylematy a my nie wróżki czym prędzej wezwij jakiegoś elektryka bo cię te twoje przemyślenia mogą dużo kosztować (finansowo).
 
     
Robeerto7 
Uczestnik forum
:)


Wiek: 23
Dołączył: 30 Mar 2013
Posty: 5
Skąd: Z miasta.
Wysłany: 31-03-13, 16:12   

Ile kosztuje takie wezwanie elektryka :) ?
   
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1495
Skąd: śląsk
Wysłany: 31-03-13, 17:01   

Ile kosztuje? jest bezcenne bo ratuje ci życie i twój sprzęt .
 
     
Grzegorz E2012 
Uczestnik forum
Zawsze jest miło


Pomógł: 14 razy
Dołączył: 13 Lip 2012
Posty: 157
Skąd: WGM
Wysłany: 31-03-13, 18:44   

Witam.

Tutaj koszty są mało ważne. Najważniejsze jest bezpieczeństwo twoje i twojej rodziny.

Pozdrawiam.
 
     
scat 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 117 razy
Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 1425
Skąd: Polska
Wysłany: 31-03-13, 21:38   

Znajomy czy nie pewnie zostawił jakąś gwarancję
 
     
Robeerto7 
Uczestnik forum
:)


Wiek: 23
Dołączył: 30 Mar 2013
Posty: 5
Skąd: Z miasta.
Wysłany: 05-04-13, 15:51   

Dobra, ale czemu gdy włącze kabel od telewizora do gniazdka, komputer strasznie muli? :x
   
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1053 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3992
Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-04-13, 16:19   

Witam
Cytat kolegi Robeerto7:
Cytat:
ale czemu gdy włącze kabel od telewizora do gniazdka, komputer strasznie muli?

Tani zasilacz komputera jest mało odporny na spadki napięcia. A procesor, który dostaje mniejsze napięcie z zasilacza działa wolniej.
Czy zaprosił kolega już do domu dobrego elektryka aby przejrzał instalację ?
 
     
Robeerto7 
Uczestnik forum
:)


Wiek: 23
Dołączył: 30 Mar 2013
Posty: 5
Skąd: Z miasta.
Wysłany: 05-04-13, 18:34   

No ok.. krucho z kasą jest troszke, i wiem że to jest BEZCENNE, ale ile to kosztuje takie sprawdzenie? ;/ Ps, czasami sam mi się komputer restartuje i pisze cos ,,psychical'' dochodzi do 100 i sie restartuje..
   
     
prezesAdammm 
Uczestnik forum
spawacz MAG i TIG



Wiek: 37
Dołączył: 01 Paź 2012
Posty: 13
Skąd: Wrocław (okolice)
Wysłany: 05-04-13, 19:49   

Nikt tu nie podkreślił dobitnie że długotrwałe używanie pozostawienie instalacji w takim stanie, może skutkować koniecznością wymiany ponownej instalacji, a to pewnie tanio nie będzie...

Otulina przewodów przegrzana na pewno traci swoje parametry, a to pewnie prowadzi do zwarcia i pożaru... żeby to wiedzieć nie trzeba być elektrykiem...

Co do kosztów... podejrzewam że jeśli wpiszesz w wujka Googla elektryk + twoje miasto i podzwonisz do będziesz miał jakąś odpowiedź... pewnie elektryk w stolicy weźmie więcej niż ten na Podkarpaciu...

A co do komputera... zasilacz może i działa, ale... przy takich skokach napięcia nie tylko on padnie, ale pociągnie ci resztę... bardzo rzadko pada tylko zasilacz... częściej awaria pociąga większe zniszczenia... wiem z praktyki - miałem takie komputery do sprawdzenia... mało można było z tego uratować...
_________________
Spawacz 135 MAG, 141 TIG, 136
   
     
bierek_ 
Uczestnik forum
technik elektronik


Wiek: 31
Dołączył: 30 Gru 2010
Posty: 19
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 29-04-13, 17:22   

Z tego co piszesz masz jakiegoś zonka w instalacji, różne urządzenia oddziałują na siebie więc najprawdopodobniej jest jeden powód usterki, tylko teraz czy ta usterka nie, niesie za sobą innych prac - wymiana poprzegrzewanych przewodów, gniazd itp.

Ceny nikt Ci nie poda do puki nie znajdzie przyczyny awarii. (to tak jak z komputerem zaniesiesz do serwisu i powiesz że się nie włącza przyczyną może być kabel zasilający za 20 zł albo uszkodzona płyta główna za 400 zł lub po prostu odpięty kabelek od włącznika).

Nie chce się czepiać Twojego młodego wieku, ale jeśli robił instalację Twój znajomy w podobnym wieku to siłą rzeczy mimo dobrych chęci i wiedzy którą posiada zapewne brakuje mu doświadczenia i normalne człowiek się myli...
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group