Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Jack
23-08-13, 22:08
Skrętka do internetu nie działa
Autor Wiadomość
ari94
[Usunięty]

Wysłany: 23-08-13, 20:50   Skrętka do internetu nie działa

Witam,

zrobiłem sobie skrętkę, zacisnąłem oba końcówki, podłączyłem wedle schematu:

b.pomarańcz
pomarańcz
biało zielony
niebieski
b.niebieski
zielony
b.brązowy
brązowy

drugą wtyczkę tak samo rj45, w moim pierwszym kablu który jest podłaczony z rutera do kompa działa cały czas, jak zamienie kabel na swój to przestaje trybić :D


jaki moze byc błąd? zaciskałem zaciskarką wszystko jest tak samo teoretycznie powinno chodzić. Może chodzi o długość? stary ma z pół metra a moja skrętka ok 6 metrów.
Ostatnio zmieniony przez Jan_Czech 24-08-13, 07:37, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1053 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3991
Skąd: Warszawa
Wysłany: 23-08-13, 20:56   

Witam
Cytat kolegi jaki moze byc błąd?
Długość tu nie ma nic do rzeczy, Fast Ethernet chodzi do 100 m długości przewodu.
A co jest, źle zaciśnięte żyły skrętki. Proponuję próbować jeszcze raz aż do skutku, tylko przyłożyć się trochę do tego zadania. Powinien kolega pożyczyć testerek do sprawdzania kolejności i ciągłości połączeń. Na Allegro można takie kupić za parę groszy.

Tester statyczny dla skrętki 4 parowej.JPG
Plik ściągnięto 92 raz(y) 17,29 KB

 
     
musial-tomasz 
Uczestnik forum


Pomógł: 1 raz
Wiek: 43
Dołączył: 28 Sie 2013
Posty: 1
Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-08-13, 18:09   

Zwróć uwagę z której strony RJ (prawej czy lewej ) zrobiłeś swojego RJ.
Porównaj z działającym bo stawiam ,że odwróciłeś RJ.
 
     
pit455 
Uczestnik forum


Pomógł: 15 razy
Wiek: 46
Dołączył: 22 Lut 2009
Posty: 107
Skąd: G-ów
Wysłany: 29-08-13, 10:59   

A może potrzebujesz kabla krosowego, a nie połączonego "na wprost"??
 
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1053 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3991
Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-08-13, 11:53   

Witam
Kolega musial-tomasz napisał:
Cytat:
...bo stawiam ,że odwróciłeś RJ

Bardzo mało prawdopodobne aby tej sztuki dokonać. Łatwo można się zorientować po zaczepie wtyczki że jest odwrócona. Trzeba być nieźle zakręconym aby się pomylić.

Kolega pit455 napisał:
Cytat:
A może potrzebujesz kabla krosowego

Też nie, przecież autor tematu napisał połączenie router-komp. Tu jest wymagane połączenie proste a nie crossover.


Osobiście, tak jak napisałem stawiam na źle zaciśnięte styki we wtyczce RJ45. Wiem z doświadczenia że to trzeba robić starannie, nie zawsze się udaje i któraś z żył nie wchodzi na łącze krawędziowe poszczególnego pinu 1,2,3 lub 6.
W Gb karcie sieciowej Ethernet i Gb routerze wszystkie cztery pary są ważne.

Kolega ari94 napisał:
Cytat:
...podłączyłem wedle schematu:

Sekwencja połączeń B jest dobra. W starszych wersjach można jeszcze spotkać wersję A. Ale już wycofaną. Elektrycy jedną nazywali amerykańską, drugą europejską dla rozróżnienia.

Ciekawa zagadka, może autor tematu da znać na Forum jak rozwiązał problem.

Wykorzystanie żył przewodu komputerowego.JPG
Plik ściągnięto 99 raz(y) 31,56 KB

 
     
scat 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 117 razy
Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 1424
Skąd: Polska
Wysłany: 07-09-13, 08:35   

współczesne routery i switche pracują na obydwu połączeniach. problem może być w samym przewodzie jeżeli jest tani kombinacja alu z Cu to może tak być kiedyś kupiłem taki przewód , dzisiaj leży w piwnicy bo nie nadawał się do połączeń
 
     
ari94
[Usunięty]

Wysłany: 23-09-13, 21:30   

Kod:
Bardzo mało prawdopodobne aby tej sztuki dokonać. Łatwo można się zorientować po zaczepie wtyczki że jest odwrócona. Trzeba być nieźle zakręconym aby się pomylić.


To w takim razie jestem nieźle zakręcony :d pierwszy raz jak zaciskałem to rzeczywiście odwróciłem w jednej bylo od lewej do prawej, a w drugiej od prawej do lewej - kolory.

ale tym razem zrobiłem dobrze.


Kod:
 Osobiście, tak jak napisałem stawiam na źle zaciśnięte styki we wtyczce RJ45. Wiem z doświadczenia że to trzeba robić starannie, nie zawsze się udaje i któraś z żył nie wchodzi na łącze krawędziowe poszczególnego pinu 1,2,3 lub 6.



też myślę, że to może być przyczyną.


Kod:
 Ciekawa zagadka, może autor tematu da znać na Forum jak rozwiązał problem.


Jak będę miał chwilę czasu to podłącze jeszcze raz bo mam jeszcze 2 wtyczki, użyje innego przewodu, żeby miec pewnosc, ze nie jest gdzies uszkodzony i dam znać czy się udało, teraz przyszedłem na forum założyć nowy temat i zauważyłem swój stary, a tu tyle odpowiedzi - dzięki wszystkim dam wam pochwały czy co tutaj się tam zbiera :mrgreen:
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group