Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Instalacja w hali spawalniczej
Autor Wiadomość
heniekzebaty 
Uczestnik forum


Dołączył: 26 Mar 2014
Posty: 5
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-03-14, 17:18   Instalacja w hali spawalniczej

Witam szanownych kolegów.
Mam pytanie czy ktoś może co nieco mi doradzi. A mianowicie jestem w trakcie budowy hali ślusarsko spawalniczej i oczywiście hala powinna posiadać instalację elektryczną .
Jestem elektrykiem swego czasu co nieco robiłem ale to raczej drobne sprawy były przeróbki jakieś małe domki itp. Od jakiegoś czasu nie zajmuję się tym. Elektrykę na hali chcę wykonać sam. Oczywiście projektu nie mam i nie będę miał na instalację elektryczną. Hala ma prawie 500 m2 konstrukcja z betonu i płyty warstwowej. Instalacja będzie prowadzona w korytach metalowych, zaplanowałem 2 rozdzielnice, potrafię rozwiązać problem z oświetleniem. Natomiast mam problem z rozgryzieniem zasialania spawarek i urządzenień 3f. Na hali zaplanowałem sporo stanowisk około 25 miejsc na których będę miał gniazda 3f. I tu się zaczyna problem nie jestem jeszcze pewny do lokalizcji wszystkich maszyn ale podłączane urządzenia mają od 3 do 7 kW. Teraz kilka pytań .
- Czy do zasilania stanowiska z czterema gniazdami 3f gdzie tak jak pisałem może na max zostać podłączone do 20 kW łącznie wstarczy przewód ydy 5x10, odległości max 30 mb
- czy lepiej będzie stawiać zabezpieczenia lokalnie przy stanowiskach roboczych czy centralnie w rozdzielnicach głównych zastanawia mnie myślałem o rozwiązaniu takim, że różnicówki będą zamontowane w rozdzielnicach podstawowych np. jedna różnicówka na 3 obwody natomiast zabezpieczenia gniazd zamontowałbym na stanowiskach lokalnych tj. w blokach gniazd typu BOX czy uważacie że zabezpieczenia należy dać w rozdzielnicach głównych bez bezpieczników na stanowiskach lokalnych
- na każdym ze stanowisk 3f chcę też mieć gniazda 230V po 2 szt (przy typowym stanowisku 2 szt 3f 32A i 2 szt gniazd 230V) czy do gniazd 1 f prowadzić oddzielne przewody w celu ich zasilenia czy też prowadzić jeden przewód 5x10 i na stanowisku w rozdzielniczce np. 1x8 lub w rozdzielnicach typu BOX robić z tego obw 3f i 1 f , gniazda 3f chciałbym zabezpieczyć C25A czy fachowo z tych samych bezpieczników zespolonych zasilić gniazda 230 V, czy lepiej lokalnie dać zabezpieczenia 1 f dedykowane na gniazda 230 V, czy ciągnąć całkiem niezależne obwody do gniazd 1 f z rozdzielnic głównych .
- czy warto zamontować w zespolonej obudowie typu BOX 2 gn 32A 2 gn 230 V, czy postawić obudowę 1x8 modułów, i 2 gniazda 3f i do tego 2 gniazda 1f – zastanawiam się nad samodzielnym składaniem takich zestawów bo znajomy wstawił zespolone jakąś chińszczyznę wszystko się łamie gniazda wypalają same problemy.
Wiem że można wynająć firmę wszystko zrobią wezmą kasę i po problemach ale nie ma takiej opcji bo musze to wykonać własnymi siłami.
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1497
Skąd: śląsk
Wysłany: 26-03-14, 17:53   

Po pierwsze to duża inwestycja i wcześniej czy później ktoś zapyta o dokumentację . Pierwszym będzie ktoś kto będzie miał wykonać pomiary ochrony przeciwporażeniowej . Bo chyba nie masz zamiaru pozabijać ludzi tam pracujących . Po drugie przy tylu stanowiskach spawalniczych czy nie lepiej zastanowić się nad agregatem spawalniczym . I wykonać tylko stanowiska indywidualne do spawania ,przemawia za tym koszt i oszczędności.
http://www.multipino.pl/offer100543.html
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 102 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1160
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-03-14, 18:12   

Cytat:
Oczywiście projektu nie mam i nie będę miał na instalację elektryczną


I na tym można dyskusję zakończyć. Chyba, że taką dokumentację kolega sam wykona.
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
heniekzebaty 
Uczestnik forum


Dołączył: 26 Mar 2014
Posty: 5
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-03-14, 18:29   

simcode napisał/a:
Po pierwsze to duża inwestycja i wcześniej czy później ktoś zapyta o dokumentację . Pierwszym będzie ktoś kto będzie miał wykonać pomiary ochrony przeciwporażeniowej . Bo chyba nie masz zamiaru pozabijać ludzi tam pracujących . Po drugie przy tylu stanowiskach spawalniczych czy nie lepiej zastanowić się nad agregatem spawalniczym . I wykonać tylko stanowiska indywidualne do spawania ,przemawia za tym koszt i oszczędności.
http://www.multipino.pl/offer100543.html

W zasadzie to nie rozumiem odpowiedzi. W jakim celu dokumentacja do modernizacji budynku. Pomiary oczywiście należy wykonać i nie widzę tu żadnego problemu. Odpowiedz całkowicie odbiega od pytania ale dziękuję za porady.
 
     
heniekzebaty 
Uczestnik forum


Dołączył: 26 Mar 2014
Posty: 5
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-03-14, 18:31   

kozi966 napisał/a:
Cytat:
Oczywiście projektu nie mam i nie będę miał na instalację elektryczną


I na tym można dyskusję zakończyć. Chyba, że taką dokumentację kolega sam wykona.


Dokumentację można wykonać powykonawczą a projekt jest mi zbędny t tylko koszty generuje.
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 102 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1160
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-03-14, 18:35   

Jest ci zbędny i dlatego pytasz na forum?
Pół biedy jak wykonasz jakąś dokumentację po wykonaniu.
Cały problem będzie leżał w tym, że ta instalacja na jakiejś podstawie musi być wykonana.
W głowie obliczenia będziesz trzymać? W głowie sprawdzisz charakterystyki zabezpieczeń? przekroje kabli też w głowie dobierzesz? Bilans mocy też w głowie? współczynniki kj i kz też gdzieś tam sobie będą?

Co raz więcej na tym forum takich co bez projektu chcą robić. To się profesjonalnie nazywa samowola budowlana. magia.
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1497
Skąd: śląsk
Wysłany: 26-03-14, 18:45   

Dokumentacja po wykonawcza;
http://www.inzynierbudown...ykonawczej,3575
Po za tym kolega nie robi modernizacji bo takowe pojęcie nie istnieje kolega robi "przebudowę "
Natomiast pkt 7a art. 3 zdefiniował pojęcie „przebudowy - należy przez to rozumieć
wykonywanie robót budowlanych, w wyniku których następuje zmiana parametrów
użytkowych lub technicznych istniejącego obiektu budowlanego, z wyjątkiem
charakterystycznych parametrów, jak: kubatura, powierzchnia zabudowy, wysokość,
długość, szerokość bądź liczba kondygnacji;
http://mojafirma.infor.pl...wa-budynku.html
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 102 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1160
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-03-14, 18:48   

Cytat:
A mianowicie jestem w trakcie budowy hali ślusarsko spawalniczej i oczywiście hala powinna posiadać instalację elektryczną


Jak dla mnie, to tam nie ma żadnej instalacji elektrycznej, więc nie ma czego modernizować.
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
15kvmaciej 
Aktywny uczestnik forum
wrażliwy elektryk



Pomógł: 57 razy
Wiek: 56
Dołączył: 16 Kwi 2009
Posty: 1340
Skąd: essex-uk
Wysłany: 26-03-14, 19:33   

heniekzebaty napisał/a:
Wiem że można wynająć firmę wszystko zrobią wezmą kasę i po problemach ale nie ma takiej opcji bo musze to wykonać własnymi siłami.

A widzisz, mózg to spory mięsień i nikt za darmo po forach za ciebie nie będzie nim ruszał. Chcesz sam i za darmo, to nie licz że coś wyżebrasz na forach.
_________________
..Prywatnie?? Odpowiedzieć Ci??
 
     
heniekzebaty 
Uczestnik forum


Dołączył: 26 Mar 2014
Posty: 5
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-03-14, 20:52   

15kvmaciej napisał/a:
heniekzebaty napisał/a:
Wiem że można wynająć firmę wszystko zrobią wezmą kasę i po problemach ale nie ma takiej opcji bo musze to wykonać własnymi siłami.

A widzisz, mózg to spory mięsień i nikt za darmo po forach za ciebie nie będzie nim ruszał. Chcesz sam i za darmo, to nie licz że coś wyżebrasz na forach.


S o r k i ! O wilecy Panowie, że miałem odwagę zapytać i poradzić się.
Widzę, że trafiłem do gronie wielce wielmożnych fachowców którzy na forum tylko i wyłacznie bezpłatnie konsultują swoje projekty. Wsparcie jak kolega podkreślił za darmo nie jest możliwe w w tym środowisku jak widzę po wpisach.
Wiem ale nie powiem i to tego jestem najmądrzejszy.
Proszę nie piszcie w tym wątku skoro nie macie zamiaru w jakikolwiek merytoryczny sposób podejść do tematu.
Myslicie, że ktoś jest półgłówkiem i nie wie jak należy profesjonalnie podejść do tematu?
Pisałem, ze potrafię to dobrze zrobić bo kiedyś się tym zajmowałem i instalacje mimo, że nie były obliczane szczegółowo to działają doskonale do dnia dzisiejszego zapewne są przewymiarowane jeśli chodzi o ilość obwodów i przekroje przewodów ale na pewno nie pod względem za duzych zabezpieczeń.
Dla nie pomagających i nie konsultujących dziękuję !!!.
Koniec w temacie nie chcesz nie pisz, masz coś do powiedzenia po prostu pisz do rzeczy i konkretnie.
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 102 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1160
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-03-14, 21:03   

Leczyć też się można przez forum, za darmo. Tylko czy skutecznie?
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
heniekzebaty 
Uczestnik forum


Dołączył: 26 Mar 2014
Posty: 5
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-03-14, 21:52   

kozi966 napisał/a:
Leczyć też się można przez forum, za darmo. Tylko czy skutecznie?


Dlatego pytam o zdanie a nie rozwiazanie.
 
     
sis 
Uczestnik forum


Pomógł: 1 raz
Wiek: 56
Dołączył: 09 Mar 2014
Posty: 7
Skąd: Gdynia
Wysłany: 27-03-14, 21:19   Re: Instalacja w hali spawalniczej

heniekzebaty napisał/a:

- Czy do zasilania stanowiska z czterema gniazdami 3f gdzie tak jak pisałem może na max zostać podłączone do 20 kW łącznie wstarczy przewód ydy 5x10, odległości max 30 mb

Dobór przewodów ze względu na długotrwałą obciążalność prądową to zaledwie mały wycinek czynności projektowych. Nie opowiem na pytanie "czy wystarczy?". Proponuje abyś zapoznał się z dokumentem udostępnionym przez Sep w Gliwicach, autorstwa mgr. inż. Juliana Wiatra.

http://www.sep.gliwice.pl...20przewodow.pdf

Myślę, że po zapoznaniu się z tą lekturą, zrozumiesz dlaczego nie uzyskałeś jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, które z pozoru wydaje się najprostsze. Odpowiedzi na pozostałe, ze względu na brak wielu informacji są jeszcze trudniejsze.

Nie jest prawdą że:
Cytat:
...trafiłem do gronie wielce wielmożnych fachowców którzy na forum tylko i wyłacznie bezpłatnie konsultują swoje projekty. Wsparcie jak kolega podkreślił za darmo nie jest możliwe w w tym środowisku jak widzę po wpisach. Wiem ale nie powiem i to tego jestem najmądrzejszy.


Najzwyczajniej ludzie posiadający wiedzę, popartą zdobytymi uprawnieniami i wieloletnim doświadczeniem, nie wezmą na barki swojego sumienia odpowiedzialności za źle wykonaną instalację w ramach konsultacji na forum.

Wiem o czym piszę, gdyż sam do niedawna miałem podobne podejście do twojego. Odkąd stanąłem przed zadaniem wykonania badań skuteczności ochrony od porażeń, z każdym dniem nabieram większego szacunku dla wszystkich, którzy latami zdobywali swoją wiedzę. Dopiero teraz (nie w czasie kursu) zrozumiałem ile wymaga to pracy. Gdy piszą "udaj się do projektanta", to znaczy, że jest to najlepsza odpowiedz na postawione przez Ciebie pytania.

Dobrze wykonana instalacja to taka, która jest przemyślana od początku do końca, wykonana zgodnie z obowiązującymi normami i przeliczona. Nie można tego procesu zamknąć w odpowiedziach na kilka pytań.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group