Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Świadectwo kwalifikacyjne SEP - pierwszy raz
Autor Wiadomość
Kuberts174 
Uczestnik forum
uczen technikum el.


Dołączył: 30 Lip 2010
Posty: 23
Skąd: Kraśnik (lubelskie)
Wysłany: 10-05-14, 09:27   Świadectwo kwalifikacyjne SEP - pierwszy raz

Witam. Właśnie ukończyłem technikum elektryczne i chciałbym uzyskać świadectwo kwalifikacyjne SEP, będę zdawał po raz pierwszy. Moje pytanie brzmi, czy od razu mogę zrobić kategorię E powyżej 1 kV, powiedzmy do 15 kV ? Planuję pracę w energetyce (marne szanse) lub w prywatnym zakładzie instalatorstwa elektrycznego wykonującym roboty dla energetyki, więc do 1 kV to raczej za mało :( Po drugie to do 1 kV konieczny jest kurs ? Powyżej 1 kV istnieją jakieś szkolenia ? Sprawdzałem na stronie SEP Lublin i zawsze jest ogłoszenie o kursie do 1 kV, a nigdy nie spotkałem ogłoszeń o kursach powyżej 1 kV.
 
     
grzeko1 
Uczestnik forum
grzeko1


Pomógł: 31 razy
Wiek: 48
Dołączył: 08 Gru 2007
Posty: 163
Skąd: woj. mazowieckie
Wysłany: 13-05-14, 17:32   

Witam.
Nie wiem jak teraz komisje podchodzą do ludzi, którzy zdają pierwszy raz ale kiedyś
świadectwo takie było w ograniczonym zakresie. Biorąc udział w kursie łatwiej było zdać
egzamin.
_________________
Pozdrawiam
Grzesiek
 
   
     
ari94 
Uczestnik forum


Dołączył: 01 Lut 2011
Posty: 15
Skąd: nie wiem
Wysłany: 24-05-14, 20:30   

z tego co pamiętam, to trzeba mieć kilka lat doświadczenia, żeby mieć wyższe. Tak nauczyciel mówił
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 101 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1138
Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-05-14, 20:41   

ari94 napisał/a:
z tego co pamiętam, to trzeba mieć kilka lat doświadczenia, żeby mieć wyższe. Tak nauczyciel mówił


Nie bardzo.
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
matik 
Uczestnik forum


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Maj 2014
Posty: 279
Skąd: małopolska
Wysłany: 25-05-14, 13:20   

ari94 napisał/a:
z tego co pamiętam, to trzeba mieć kilka lat doświadczenia, żeby mieć wyższe

Z tego co słyszę wystarczy zapisać się i zapłacić za kurs ... 1-dniowy ! , nawet świadectwo szkoły o profilu elektrycznym nie jest wymagane.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group