Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Uprawnienia SEP do 1 kV
Autor Wiadomość
avatat 
Uczestnik forum


Dołączył: 09 Sie 2010
Posty: 2
Skąd: Zamość
Wysłany: 07-04-14, 17:49   Uprawnienia SEP do 1 kV

Witajcie,
przydatne dla mnie byłoby posiadanie uprawnień SEP'owskich do 1 kV (czyli kategoria E1 ?), głównie chodzi o pracę jaką wykonuję.
Czy do egzaminu można przygotować się w domu (mając dostęp do materiałów szkoleniowych) i podejść do niego bez ukończonego kursu?
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 101 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1147
Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-04-14, 18:13   

Można podejść nawet bez uczenia się czegokolwiek generalnie.
Kwestia wiedzy i doświadczenia (ewentualnego).
Grupa G1, świadectwo eksploatacji "E".
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
avatat 
Uczestnik forum


Dołączył: 09 Sie 2010
Posty: 2
Skąd: Zamość
Wysłany: 07-04-14, 18:27   

Czy egzamin jest w formie pisemnej? Czy trzeba wykonywać jakieś praktyczne czynności?
Jest jakieś oficjalne, internetowe źródło materiałów do nauki?
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 101 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1147
Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-04-14, 18:46   

Kolego avatat,

Egzamin przeprowadza się w formie ustnej.
Materiałów w necie na pęczki.

Pozdrawiam
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
VOLTFIL 
Uczestnik forum


Wiek: 36
Dołączył: 30 Cze 2014
Posty: 12
Skąd: Komorniki
Wysłany: 17-07-14, 16:41   

Dla mnie to mogą zlikwidować uprawnienia. Jak wszyscy chcą zdawać bez wiedzy to wystarczy odpowiedzialność cywilna. Nie są potrzebne papiery. Po za tym bez praktyki to będziesz co najwyżej umiał podłączyć sterowanie prostego silnika. Po za tym do 1 kV na co? W pomiarach teoria do praktyki ma się jak piernik do wiatrak.
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 101 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1147
Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-07-14, 16:44   

VOLTFIL napisał/a:
Dla mnie to mogą zlikwidować uprawnienia.

To nie są żadne uprawnienia.
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1495
Skąd: śląsk
Wysłany: 17-07-14, 16:53   

[quote]
Dla mnie to mogą zlikwidować uprawnienia. Jak wszyscy chcą zdawać bez wiedzy to wystarczy odpowiedzialność cywilna.[/quote]
Powszechna mentalność mieszkańca z nad Wisły . Zapraszam kolegi do zapoznania się z podejściem do kwestii świadectw w krajach cywilizowanych .
 
     
elplum 
Uczestnik forum
elplum


Pomógł: 11 razy
Wiek: 39
Dołączył: 24 Paź 2010
Posty: 164
Skąd: Lublin
Wysłany: 18-07-14, 22:16   

Jeśli chodzi o eksploatację - to bardziej jest to wymaganie BHP na budowach niż wiedza. Nie upraszczam , tego zagadnienia ale byłem w styczniu na egzaminie - ja robiłem pełną grupę ( E+D do 15 kV ) a koleżka równolegle mnie zdawał tylko E do 1kV. Zenada, ale zdał :roll:
Dla bechapowca liczą się kwity( biorę pod uwagę E) , dla mnie liczy się praktyka i wiedza, możesz zdać dozór i pomiary , ale czy będziesz czuł się na siłach podpisać protokóły?
Nikogo nie dyskwalifikuję na starcie, ale z mojego doświadczenia wynika ,że czym człowiek starszy tym bardziej dba o swoją du...pę i nie wszystko podpisze, czy nie dopuści do prac na polecenie pisemne bez odpowiedniego przygotowania miejsca pracy.




Pozdrawiam
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group