Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak się zabrać za inteligentne instalacje ??
Autor Wiadomość
jarek08 
Uczestnik forum
www.portalfotowoltaika.pl


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 16 Maj 2012
Posty: 14
Skąd: Lublin
Wysłany: 29-08-12, 14:00   

A propos tematu, polecam ciekawy artykuł dla początkujących:
http://electromatix.pl/in...ystemie-eibknx/
 
     
PaweŁOrzeł 
Uczestnik forum


Dołączył: 17 Maj 2013
Posty: 2
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 25-03-14, 11:33   

Także dla początkujących w temacie. Smart 868 czyli automatyka inteligentnego budynku do samodzielnego montażu. Oparte o poradniki filmowe opisujące montaż i konfiguracje elementów systemów. Wymagana wiedza to podstawowe umiejętności montażu urządzeń elektrycznych i podstawowa wiedza o przeglądarce i sieci lokalnej. Więcej na filmie:
https://www.youtube.com/watch?v=9K3JD_JeEes
 
     
elektro011 
Uczestnik forum


Dołączył: 21 Wrz 2012
Posty: 61
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: 14-08-14, 11:33   

Rynkowym liderem jeżeli chodzi o wszelkiego rodzaju inteligentne instalacje alarmowe jest Satel. Wprawdzie specjalizuje się w systemach alarmowych - ale posiada również kilka rozwiązań jeżeli chodzi o instalacje typu Smart Home.
W przypadku systemów alarmowych dużą popularnością cieszy się system VERSA, który może być zarządzany tak jak wynika to z poniższej grafiki:



Źródło: http://www.mieszkajbezpie...elkosci-obiekty
 
     
Janek.G 
Uczestnik forum
Janek.g


Pomógł: 26 razy
Wiek: 36
Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 497
Skąd: Podlaskie
Wysłany: 02-04-17, 17:56   

Witam. Właśnie wracam od klienta z obiektu. Inwestor chciałby na razie instalację "normalną" jak się wyraził - ale jednak podprowadzić tyle przewodów w taki sposób, że po jakimś czasie zamieszkania można by wprowadzić bardziej zaawansowaną automatykę domową względnie elementy inteligentnego domu. Stwierdził bowiem, że gdy już pomieszka trochę to będzie najlepiej wiedział czego będzie chciał.
Stąd pytanie - ile i jak kabelki położyć, aby się nie podłożyć.
_________________
Jeśli coś się nie daje naprawić, to znaczy, że nie było zepsute
 
     
mjav89 
Uczestnik forum


Dołączył: 04 Kwi 2017
Posty: 2
Skąd: Wrocław
Wysłany: 04-04-17, 09:02   

Jeżeli chodzi o "normalną" automatykę w inteligentnym budynku. To dobrym rozwiązaniem na początek będzie zastosowanie sterownik LOGO oraz moduł KNX . Dzięki temu zyskujemy dobry stosunek jakości do ceny, a i cały system jest bardzo elastyczny. Dlatego wraz z nowymi pomysłami możemy w prosty sposób rozbudować układ sterowania o nowe moduły.
Zawsze pojawia się pytanie co chcemy robić? Nic nie stoi na przeszkodzie aby na przykład zaprogramować regulację temperatury, gdyż mamy do dyspozycji moduły z Pt100, itd.
 
     
Janek.G 
Uczestnik forum
Janek.g


Pomógł: 26 razy
Wiek: 36
Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 497
Skąd: Podlaskie
Wysłany: 04-04-17, 20:59   

Witam ponownie - ale zarówno ja a tym bardziej inwestor sam nie wie co będzie chciał (i o ile będzie chciał w ogóle). On tylko chce być przygotowany "przewodowo aby nic go nie zaskoczyło"
_________________
Jeśli coś się nie daje naprawić, to znaczy, że nie było zepsute
 
     
mjav89 
Uczestnik forum


Dołączył: 04 Kwi 2017
Posty: 2
Skąd: Wrocław
Wysłany: 05-04-17, 08:11   

Przepraszam za kolokwialne wyrażenie, ale to jest trochę takie wróżenie z fusów. Z drugiej strony żyjemy w dobie komunikacji bezprzewodowej i wystarczy wpisać hasło "wifi smart home". Jest cała gama rozwiązań inteligentnego domu bez stosowania nadmiaru przewodów, na przykład tutaj http://www.pcmag.com/arti...,2410889,00.asp
Co ciekawe ostatnio czytałem interesujący artykuł o zasilaniu przez WiFi http://www.washington.edu...g-technologies/
tylko czekać, aż pojawią się pierwsze urządzenia produkowane masowo.
 
     
arlix 
Uczestnik forum


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Lut 2016
Posty: 5
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 06-04-17, 15:13   

Instalacja w układzie gwiazdy+kabel magistralny do wylączników+kabel magistralny do czujek.
Ja w bezprzewodowe nie wierzę, kabel zawsze będzie kablem.
 
     
tpwc 
Uczestnik forum


Dołączył: 18 Sty 2016
Posty: 2
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 26-04-17, 07:43   

Do tej pory miałem do czynienia z rozwiązaniami od SATEL oraz Fibaro. Jeden i drugi system ma swoje wady i zalety. Z pewnością ciekawą opcją jest to, że można sterować i podglądać poprzez czujniki zainstalowane w domu za pośrednictwem sieci i aplikacji na smartfonie czy laptopie co się dzieje. Ustawić wysokość temperatury. Minusem jest koszt.
_________________
http://elkom-chelm.pl/
 
     
Informator 
Uczestnik forum


Dołączył: Dzisiaj 9:24
Posty: 2
Skąd: Poznań
Wysłany: Dzisiaj 9:31   

To prawda kabel jest dobry bo zawsze wiesz na czym stoisz, jak jeszcze zawołasz sobie fajnego, myślącego elektryka który ci umiejętnie go schowa, a nie wywali na wierzch na środku ściany, to jest dobrze. Moi elektrycy fajnie mi wszystko okablowali i z głową. Jak ktoś szuka to jest ich strona http://xn--elektrykpozna-1ic.com.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group