Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kompensacja mocy biernej
Autor Wiadomość
krzyspi25 
Uczestnik forum


Wiek: 39
Dołączył: 10 Kwi 2008
Posty: 5
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 18-04-08, 08:48   

drakasz napisał/a:
Ok, chcę się tylko upewnić jeszcze:
1. Pomiar napięcia i prądu jest po stronie SN ?
2. Kompensacja oczywiście po n.n. ?
3. Wskazania [A] są przeliczone (wyskalowane) na stronę niską ? Jaka jest przekładnia A/A ?
4. Istnieje pomiar prądu w gałęzi kompensacji ?
5. Trafo 1,6 MVA ? Ma zaimplementowaną od razu kompensację biegu jałowego ? Ile kVAr ?


ad1. tak, pomiar U i I na SN
ad2. tak, 150 kvar łącznie, I stopień 25 kvar, II 50 kvar, III 75 kvar, każdy z trzech stopni można załączyć niezależnie, a sterowanie jest tylko i wyłącznie ręczne
ad3. przekładniki prądowe 20/5 A, a napięciowe 58/100 V, dane odczytałem z dokumentacji
ad4. nie ma pomiaru prądu kondensatorów
ad5. trafo 630 kVA, 17,3/909,3 A (dane z tabliczki trafo), załączone kvar-y(25) to chyba służą tylko dla poprawy samopoczucia trafo luzem:)
w przyszłym tygodniu będę miał już cęgi to zmierzę prądy na kondensatorach i w kilku innych miejscach, mam nadzieje że będą to rzeczywiste dane
Kod:
http://www.merserwis.pl/sklep2/dt3347-miernik-cegowy-trms-p-100.html
 
     
drakasz 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 140 razy
Dołączył: 23 Maj 2007
Posty: 839
Skąd: Wrocław
Wysłany: 18-04-08, 09:50   

Prorektor napisał/a:
Kol. drakasz ma niestety rację pisząc:
drakasz napisał/a:
Wow, normalnie się zaczerwieniłem Kolego, mogę się mylić jak wszyscy.

a wcześniej piszac:
drakasz napisał/a:
5. Trafo 1,6 MVA ?

ale to szczegół :?: - a może jednak nie ? :?:


Widzę że kolega sobie żart stroi.... ?
Ile transformatorów 20/0,4 z prądem po pierwotnej 200A czy 300A kolega widział w życiu ? Jednostki 10 MVA zasila się już z WN....
Moje pytanie o interpetacje tych wyników jest jak najbardziej poprawne i uzasadnione.
_________________
Nic milszego dla zmęczonych uszu jak trzask iskry zwiastującej długą i błogą ciszę ...
 
 
     
Klaudiusz 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 82 razy
Dołączył: 10 Gru 2007
Posty: 772
Skąd: Londyn/Wroclaw
Wysłany: 18-04-08, 10:29   

Kondensator 25kVAr jest zalaczony na sztywno na transformatorze 630kVA do kompensacji biegu jalowego? - to jest przekompensowany

http://www.olmex.pl/cms.php?getfile=47

25kVAr to moze byc nawet za duzo dla trafo 22/0.4kV 2.0MVA
 
     
krzyspi25 
Uczestnik forum


Wiek: 39
Dołączył: 10 Kwi 2008
Posty: 5
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 18-04-08, 10:32   

krzyspi25 napisał/a:
3. Wskazania [A] są przeliczone (wyskalowane) na stronę niską ? Jaka jest przekładnia A/A ?

oczywiście wskazania A są wyskalowane na stronę 400V, przecież obiekt to nie jest "Huta Katowice" aby te 200-300A było po wysokiej, tylko market gdzie 200A jest na niskiej stronie
 
     
drakasz 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 140 razy
Dołączył: 23 Maj 2007
Posty: 839
Skąd: Wrocław
Wysłany: 18-04-08, 10:36   

krzyspi25 napisał/a:
ad1. tak, pomiar U i I na SN

No to amperomierz tablicowy buja w obłokach.... Proszę jego zakres przestroić odpowiednio do przekładników. Nie powinno się przeskalowywać SN->nn bo te wskazania nawet po uwzględnieniu przekładni PP i trafa nie będą tożsame. Tak możemy sobie jedynie z grubsza aproksymować.
Do pełni szczęścia potrzebny pomiar po n.n. - wtedy tak naprawdę będzie wiedział kolega co po drutach lata.

krzyspi25 napisał/a:
ad5. trafo 630 kVA, 17,3/909,3 A (dane z tabliczki trafo), załączone kvar-y(25) to chyba służą tylko dla poprawy samopoczucia trafo luzem:)

630'ka nie powinna mieć luzem więcej niż 10kVAr (chyba, że to jakiś felerny model)
Jaki jest profil obciążenia zakładu (czego używacie ? silniki, przekształtniki ... itp.) ?
Przyjmując podane przez kolegę parametry mamy tak:
S ok. 125 kVA i przy cos fi 0,6 (z 25 +25 kVAr kompensacji pomniejszonymi o 10 z jałowego), co odpowiednio nam daje:
P ok. 75 kW i Q ok. 100 kVAr (rzeczywiste Q obciążenie bez wstępnej kompensacji jest o 40 kVAr większe)
przy max. 125kVAr kompensacji zejdziemy do Q ok. -25 kVAr,
teoretycznie S powinno spasc do ok 80 kVA i cos fi pojemnościowego...

Musi kolega empirycznie zweryfikować wskazania tych mierniczków ...
Wtedy te bzdury może da się rozwiązać. Niech kolega jeszcze zrobi eksperyment z mniejszą wartością kompensacji. Przy 20% obciążenia trafa załączania 150 kVArów może dać nieprzyjemne efekty
_________________
Nic milszego dla zmęczonych uszu jak trzask iskry zwiastującej długą i błogą ciszę ...
 
 
     
krzyspi25 
Uczestnik forum


Wiek: 39
Dołączył: 10 Kwi 2008
Posty: 5
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 18-04-08, 10:48   

Klaudiusz napisał/a:
Kondensator 25kVAr jest zalaczony na sztywno na transformatorze 630kVA do kompensacji biegu jalowego? - to jest przekompensowany

http://www.olmex.pl/cms.php?getfile=47

25kVAr to moze byc nawet za duzo dla trafo 22/0.4kV 2.0MVA


dla samego trafo to oczywiście że tak, ale w nocy gdy nie ma oświetlenia na sklepie to jeszcze jest pod prądem UPS, serwer, switche, kilka komputerów i oświetlenie sodowe na parkingu, a na fakturze w rubryce moc bierna oddana (na liczniku także) jest 0,0000

czy każdy z tych kondensatorów ma po 25kvar?? sam nie mam pewności, na obudowie baterii jest opisane na nalepce 150kvar, a kondensatorów wyglądających tak samo jest 6
 
     
drakasz 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 140 razy
Dołączył: 23 Maj 2007
Posty: 839
Skąd: Wrocław
Wysłany: 18-04-08, 11:22   

krzyspi25 napisał/a:
a na fakturze w rubryce moc bierna oddana (na liczniku także) jest 0,0000
, a pobrana ?
Landys zasadniczo umożliwia pamięć profilu mocy, niech kolega z niego powyciąga też dane o mocach szczytowych (P, Q+, Q-)
_________________
Nic milszego dla zmęczonych uszu jak trzask iskry zwiastującej długą i błogą ciszę ...
 
 
     
Prorektor 
Uczestnik forum


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 338
Skąd: Polska
Wysłany: 18-04-08, 12:00   

Kol. drakasz – spokojnie – jakie żarty przypomnę:
krzyspi25 napisał/a:
amperomierze natablicowe pokazują ok 200A przy 1/3 kondensatorów, a przy 100% kondensatorów (załączane ręcznie) pokazują ok 300A,
trafo wykorzystane w ok 20% przy 200A,

Kol. drakasz napisał:
drakasz napisał/a:
5. Trafo 1,6 MVA ?

a teraz kol. pisze:
drakasz napisał/a:
Widzę że kolega sobie żart stroi.... ?
Ile transformatorów 20/0,4 z prądem po pierwotnej 200A czy 300A kolega widział w życiu ? Jednostki 10 MVA zasila się już z WN....
Moje pytanie o interpetacje tych wyników jest jak najbardziej poprawne i uzasadnione.

To chyba kolega sobiie żarty stroi – jasno kol. krzyspi25 napisał, że ma 200 A i jest to około 20 % - wiadomo, że chodzi o stronę wtórną - obciążenia transformatora.
Teraz kol. krzyspi25 napisał:
krzyspi25 napisał/a:
ad5. trafo 630 kVA, 17,3/909,3 A (dane z tabliczki trafo),
załączone kvar-y(25) to chyba służą tylko dla poprawy samopoczucia trafo luzem:)

Co potwierdza, że kol. drakasz nie miał racji i pytanie kol. było niezasadne – źle kolega ocenił moc transformatora z wcześniej podanych danych i niema co się wykręcać pisząc kolejne niedorzeczności j.w..
 
     
drakasz 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 140 razy
Dołączył: 23 Maj 2007
Posty: 839
Skąd: Wrocław
Wysłany: 18-04-08, 13:32   

Prorektor napisał/a:
To chyba kolega sobiie żarty stroi – jasno kol. krzyspi25 napisał, że ma 200 A i jest to około 20 % - wiadomo, że chodzi o stronę wtórną - obciążenia transformatora.

Prorektor napisał/a:
Co potwierdza, że kol. drakasz nie miał racji i pytanie kol. było niezasadne – źle kolega ocenił moc transformatora z wcześniej podanych danych i niema co się wykręcać pisząc kolejne niedorzeczności j.w..

Przyczepił się kolega rzeczy mało istotnej. Owszem, źle oszacowałem, aczkolwiek wydobyłem informacje o które mi chodziło (pomnożyłem nie w tą stronę co trza, zdarza się - koledze też pewnie nieraz, albo się jeszcze zdarzy). Ale co do zasadności to było jak najbardziej zasadne, bo nie jest dobrą praktyką używać PP pomiarowych na stronie wysokiej i przeskalowywać je sobie dowolnie na stronę niską (choć się wszyscy tego domyślaliśmy). Można nawet powiedzieć że to jest naganne.... Dlatego też tak zależało mi na wyjaśnieniu tego układu pomiarowego. Ten pomiar jest do d..., jako wskaźnik +- 10% się nadaje, ale nic ponadto.
A z tych danych teraz które mam(y), można wyciągnąć znacznie nieciekawszy wniosek, przez kolegów, w większości jak widać, zbagatelizowany - że system nawet przy "pełnym" obciążeniu (owe 20%) ma wszelkie możliwości by pracować jako przekompensowany, lub co gorzej, w rezonansie. Dla podstawowej składowej.
Ja tu widzę taki scenariusz: przy załączeniu wszystkich baterii prąd wzrasta, po stronie SN. Choć powinien maleć, dlaczego ? Być może kondensatory zamiast kompensować odbiory, wzięły się już za kompensowanie systemu. Owszem trzeba to sprawdzić "w terenie" i zdaje się że nasz kolega to zrobi ...
Jeśli tak mamy to na pewno wzrosną nam straty mocy czynnej - na trafo o jakieś 200-250% wobec wariantu "normalnego", do tego straty w łączach bateriach.... Ciężko z tego uzbierać 30 kW, ale...
_________________
Nic milszego dla zmęczonych uszu jak trzask iskry zwiastującej długą i błogą ciszę ...
 
 
     
Prorektor 
Uczestnik forum


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 338
Skąd: Polska
Wysłany: 18-04-08, 15:30   

Oczywiście kol. draksz ma rację iż pomiar po stronie wysokiej i jakieś tam przeskalowywanie jest nieprawidłowe to bardzo nieprawidłowe – ja uważam związku z takim informacjami, że bez zbadania i pomierzenia wszystkiego na miejscu problemu tak ad hoc się nie rozwiąże chyba, że kol. krzyspi25 wykona pomiary – z użyciem przyrządów pomiarowych niezależnie od istniejących przekładników, mierników tablicowych i liczników zainstalowanych obecnie, wykona aktualny schemat i nam przedstawi to wówczas będzie inna rozmowa – nada to zasadniczo sens całej dyskusji.
 
     
Klaudiusz 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 82 razy
Dołączył: 10 Gru 2007
Posty: 772
Skąd: Londyn/Wroclaw
Wysłany: 18-04-08, 16:53   

Czyli te 25kVAr nie jest zapiete na transformatorze ale to pierwszy stopien zewnetrznej baterii kondensatorow.

Cytat:
dla samego trafo to oczywiście że tak, ale w nocy gdy nie ma oświetlenia na sklepie to jeszcze jest pod prądem UPS, serwer, switche, kilka komputerów i oświetlenie sodowe na parkingu, a na fakturze w rubryce moc bierna oddana (na liczniku także) jest 0,0000


Nadal w nocy uklad wyglada mi na przekompensowany, bo dla trafo 630kVA 10kVAr to juz nadmiar a pozostale 15 zostaje na prawie zerowe obciazenie. UPS to pewnie niewielka jednostka kilka kVA, reszta odbiorow zapewne i tak jest skomensowana wewnetrznie do cos fi = 0.93/0.95. Chyba, ze jeszcze czasem jakis chiller albo sprezarka wlacza sie w nocy i to nie malej mocy.

Poza oznaczeniem pelnej mocy baterii powinny tez byc podane stopnie (ilosc oraz ich pojemosc). Nawet jak jest to 150kVAr to ktos zle dobral stopnie jesli wszystkie sa po 25kVA
 
     
fussy 
Aktywny uczestnik forum
Samozwańczy Expert


Pomógł: 121 razy
Dołączył: 19 Sie 2006
Posty: 964
Skąd: łódzkie
Wysłany: 19-04-08, 13:36   

Witam
przepraszam, że trochę OT.

krzyspi25 napisał/a:

w przyszłym tygodniu będę miał już cęgi to zmierzę prądy na kondensatorach i w kilku innych miejscach, mam nadzieje że będą to rzeczywiste dane
Kod:
http://www.merserwis.pl/sklep2/dt3347-miernik-cegowy-trms-p-100.html



ja mam parę uwag dotyczących mierników CEM (Chiny).


Wprawdzie nigdy w ręku DT-3347 nie miałem - więc może trudno mi się wypowiadać akurat na jego temat,
ale dwa lata temu i zeszłym roku zakupiliśmy kilka mierników CEM
(DT-9809) - cegowy prądów upływu
(FC-33) - cęgowy - zasadniczo do pomiaru niedużych prądów stałych (trochę jako gadżet)
(??-???) - cegowy - parametrami zbliżony do DT-3341, ale bez RMS-u. (nie pamietam dokładnie symbolu bo niemam
go przy sobie).


Pierwsza sprawa to bardzo niska cena. Np DT-9809 nie przekracza 300zł. Najbliższy odpowiednik innego producenta to 800zł (ciekawe, że tak samo wyglądający !!!!). Odpowiednik Fluke - to już ok. 2000zł. Wiec można sobie pomyśleć, że jest to nielada okazja.
Niestety po jakimś czasie użytkowania dochodzi się do wniosku, że jednak cena jest niestety proporcjonalna do jakości. Pomiary zaczęły sie rozbiegać z rzeczywistością, wystąpiły problemy mechaniczne (np ze zbieganiem się szczęk - co ma wpływ na pomiar). Dlatego dla mnie jest to sprzęt typu amatorskiego, domowego(jak marketowe wiertarki za 60zł), a nie profesjonalnego. Z drugiej strony lepiej mieć taki np. DT-9809 i zobaczyć co się dzieje w instalacji, że niekiedy wyrzuca RCD niż go nie mieć.

W zeszłym roku myślałem o dokupieniu watomierza (chyba DT-3348) i sondy cęgową (nie pamietam oznaczenia). Sondę pożyczyłem i stwierdziłem, że się nie nadaje do swojego przeznaczenia. Miała problemy z prawidłowym przeniesieniem 7-mej harmonicznej, o zniekształceniach fazowych nie wspomnę. W rezultacie na oscyloskopie był zupełnie inny przebieg niż na referencyjnej sondzie Tektronixa.

W podsumowaniu - mierniki warte są swojej ceny - bo trudno jest coś dostać lepszego za te pieniądze, ale jeśli kolega na ten miernik dysponuje nieco większym budżetem to może warto zainwestować w coś lepszego.

pzdr
-DAREK-
 
     
irekub 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 105 razy
Wiek: 47
Dołączył: 22 Wrz 2006
Posty: 1121
Skąd: Wadowice
Wysłany: 20-04-08, 16:33   

Jak skończycie Koledzy"rozkminiać"przypadek kolegi krzyspi25 ,a jednocześnie zamiast gostkowi coś doradzić,pomóc ,wikłacie się w jakieś słowne przepychanki,udowadniacie sobie który jest lepszy ,to ja coś na ten temat(swój przypadek) napiszę. #-o
_________________
"A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają.” " M.Rej
 
 
     
drakasz 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 140 razy
Dołączył: 23 Maj 2007
Posty: 839
Skąd: Wrocław
Wysłany: 21-04-08, 11:51   

kolego Irku. Ja tu nie widzę jakiś specjalnych przepychanek. Czekamy na efekty pomiarów głównego zainteresowanego... może coś rozjaśnią...
A jesli kolega o czymś wie o czym my nie - to niech się podzieli... może wtedy będzie prościej.
_________________
Nic milszego dla zmęczonych uszu jak trzask iskry zwiastującej długą i błogą ciszę ...
 
 
     
jarilitmanen 
Uczestnik forum


Dołączyła: 10 Lut 2011
Posty: 4
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-09-14, 16:52   

krzyspi25 napisał/a:
drakasz napisał/a:
Ok, chcę się tylko upewnić jeszcze:
1. Pomiar napięcia i prądu jest po stronie SN ?
2. Kompensacja oczywiście po n.n. ?
3. Wskazania [A] są przeliczone (wyskalowane) na stronę niską ? Jaka jest przekładnia A/A ?
4. Istnieje pomiar prądu w gałęzi kompensacji ?
5. Trafo 1,6 MVA ? Ma zaimplementowaną od razu kompensację biegu jałowego ? Ile kVAr ?


ad1. tak, pomiar U i I na SN
ad2. tak, 150 kvar łącznie, I stopień 25 kvar, II 50 kvar, III 75 kvar, każdy z trzech stopni można załączyć niezależnie, a sterowanie jest tylko i wyłącznie ręczne
ad3. przekładniki prądowe 20/5 A, a napięciowe 58/100 V, dane odczytałem z dokumentacji
ad4. nie ma pomiaru prądu kondensatorów
ad5. trafo 630 kVA, 17,3/909,3 A (dane z tabliczki trafo), załączone kvar-y(25) to chyba służą tylko dla poprawy samopoczucia trafo luzem:)
w przyszłym tygodniu będę miał już cęgi to zmierzę prądy na kondensatorach i w kilku innych miejscach, mam nadzieje że będą to rzeczywiste dane
Kod:
http://www.merserwis.pl/sklep2/dt3347-miernik-cegowy-trms-p-100.html


Witam,

czy te informacje są nadal aktualne?

Pozdro
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group