Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Domofon do domu jednorodzinnego z obsługą bramy przesuwnej
Autor Wiadomość
witu 
Uczestnik forum


Dołączył: 07 Paź 2009
Posty: 2
Skąd: Kraków
Wysłany: 07-10-09, 18:22   Domofon do domu jednorodzinnego z obsługą bramy przesuwnej

Witam!

Na wstępie chciałbym się z Wami przywitać bo jestem nowy na forum :)

Potrzebuję zamontować domofon do domu jednorodzinnego który będzie spełniał następujące warunki:

- bezprzewodowy (kilka słuchawek w domu)
- połączenie między domem a bramą może być przewodowe
- z każdej słuchawki musi być możliwość rozmowy, otwieranie furtki i ewentualnie jak by się dało otwieranie zmechanizowanej bramy przesuwnej (nie wiem w jaki sposób byłoby rozwiązane otwieranie bramy, pewnie musiałyby być dwa przyciski do otwierania i zamykania)
- Przy furtce wystarczy jeden przycisk który powodowałby dzwonienie każdej słuchawki w domu (dom 1-rodzinny)
- Wiadomo ze brama musi byc tez otwierana normalnie z pilota...

Jesli z tą bramą jest ciężka sprawa, zadowolę się otwieraniem z pilota po prostu nie ingerując w instalację domofonu.

Bardzo prosze o Wasze rady w tej sprawie. Chodzi mi np. o konretne modele domofonów które sprawdziłyby się w tym przypadku
dzięki z góry :)
Witu
_________________
E <1kV
 
     
e-sparks 
Aktywny uczestnik forum



Pomógł: 119 razy
Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 1072
Skąd: Suwałki
Wysłany: 08-10-09, 18:08   

Jedyne co mi się nasuwa, to mała centralka telefoniczna Panasonic, 2 linie na 6 wewnętrzych, moduł domofonowy (kaseta przyzywowa) dedykowany do tej centralki i słuchawki Panasonic. Do otwierania i zamykania bramy elektrycznej posłuży wyjście do zasilania zaczepu elektrycznego. Nie pamiętam tylko, czy jest to wyjście napięciowe, czy przekaźnik w tzw. kasecie. Każdy sterownik bramy ma możliwość sterowania dodatkowego przez styk zwierny, pierwsze przyciśnięcie otwiera bramę, drugie zatrzymuje, trzecie zamyka.
Nie znam domofonu ze słuchawkami bezprzewodowymi (to byłby niezły bajer): już widzę w domu 4 słuchawki telefoniczne, 4 domofonowe i kilka komórek.....
Pozdrawiam, Wiesław
   
     
Marek9 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 110 razy
Wiek: 109
Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 1438
Skąd: Sulejówek
Wysłany: 08-10-09, 22:36   

Każdy domofon polski to załatwi. Nie jest potrzebny drogi panasonic.
Zrobisz to na każdym analogu, jednak musisz wziąc kogoś, kto ci to skonfiguruje.
marek
 
     
e-sparks 
Aktywny uczestnik forum



Pomógł: 119 razy
Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 1072
Skąd: Suwałki
Wysłany: 08-10-09, 23:02   

Który konkretnie? Kolega witu pytał o konkrety.
Wiesław
_________________
Pozdrawiam, Wiesław
   
     
witu 
Uczestnik forum


Dołączył: 07 Paź 2009
Posty: 2
Skąd: Kraków
Wysłany: 09-10-09, 10:50   

A co myślicie o takim czymś?

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=750418714
http://www.aksonet.pl/produkt-882.html
_________________
E <1kV
 
     
e-sparks 
Aktywny uczestnik forum



Pomógł: 119 razy
Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 1072
Skąd: Suwałki
Wysłany: 09-10-09, 14:24   

Okazuje się, że jestem do tyłu z paroma nowinkami.
Z tych dwóch linków powyżej, to tylko i wyłącznie Siemens. Wynalazek pod nazwą Daytek jest droższy i jakoś niezbyt mi się podoba. Miałem do czynienia z Siemensem i wiem, że wszystko u nich jest dopasowane do siebie i działa rewelacyjnie. Montowałem system video + domofony w jednej sieci i bardzo mi się to podobało. Plusem jest zintegrowanie z telefonami, podobnie jak w Panasonicu, przy czym Panasonic też nie wychodzi tak drogo, jak sugerował kolega Marek9.
Pozdrawiam, Wiesław
_________________
Pozdrawiam, Wiesław
   
     
Marek9 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 110 razy
Wiek: 109
Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 1438
Skąd: Sulejówek
Wysłany: 09-10-09, 16:58   

Bije się w piersi, że napisałem nieprawdę, czytając niedokładnie post.
Kolega miał racje, że chcąc mieć słuchawki bezprzewodowe, to musi być Panasonic, ponieważ umożliwia wykorzystanie bezprzewodowych aparatów telefonicznych.
Lub innej firmy. Nawet jest firma w Warszawie na Woli która takie robi.
Bezprzewodowych apatratów domofonowych jeszcze nie widziałem. Jak sie chce mieć komfort to trzeba płacić. W stosunku do ceny domu, wyposażenia domu, osprzętu na ogrodzie, samochodu terenowego 4x4, to ten domofon nie jest jakimś ogromnym wydatkiem.
Pisząc o cenie, to doświadczenia ze skąpstwem właścicieli wypasionych domów.
marek
 
     
burnus 
Uczestnik forum


Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 3
Skąd: krk
Wysłany: 26-10-09, 10:40   

Jeszcze taki Commax mi się nasuwa http://sklep.delta.poznan...c107_p3611.html Obczaj sobie, bo w dobrej cenie jest. Z możliwością instalacji 3 unifonów, ze stacją bramową. Zresztą zerknij sobie na parametry. Commax generalnie się w tym specjalizuje, dlatego nie mam wątpliwości, że się sprawdzi.
 
     
Ivellios 
Uczestnik forum


Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 2
Skąd: łódź
Wysłany: 24-01-10, 15:52   

Witam wszystkich forumiczów

Ja polecam firme Laskomex. Duży wybór domofonów i unifonów oraz sprawny serwis :)
Wejdź cie sobie na ich stronke www.laskomex.pl

Pozdrawiam
_________________
Ivellios
 
     
Alina 29
[Usunięty]

Wysłany: 15-02-15, 21:14   

Ja zupełnie w tematyce domofonów, jak i mówiąc ogólnie cyfrowych i analogowych systemów dostępu kiepsko się orientuję, jednakże mój dom był już kilka razy okradany, w związku z czym musiałam rozejrzeć się za rozwiązaniami tego typu. Skorzystałam z oferty http://fermax.pl/ i jestem naprawdę zadowolona, ponieważ teraz dostęp do mojej posiadłości jest bardzo utrudniony, a ja mogę spać spokojnie.
 
     
e-sparks 
Aktywny uczestnik forum



Pomógł: 119 razy
Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 1072
Skąd: Suwałki
Wysłany: 16-02-15, 07:43   

Alina 29 napisał/a:
kiepsko się orientuję
Z pracy wylecisz jak szef się dowie, że kiepsko się orientujesz w towarach przez Ciebie sprzedawanych...
_________________
Pozdrawiam, Wiesław
   
     
TechnologDrewna 
Uczestnik forum
Tak tylko pytam


Wiek: 27
Dołączył: 18 Lip 2015
Posty: 1
Skąd: Poznań
Wysłany: 18-07-15, 18:15   

Czesć moj dziadek był elektrykiem ale nie zdążył mi wyjaśnić zbyt wiele. Zamontowałem w domu i warsztacie domofon dwurodzinny. Chciałbym jeszcze oddzielnie zamontować przycisk na zewnątrz zwalniający elektromagnes w furtce, cos na zasadzie w licznika
_________________
Mikołaj Nawrocki
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group