Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
silnik jednofazowy ile ma kw?
Autor Wiadomość
muszkatobiasz 
Uczestnik forum


Wiek: 31
Dołączył: 19 Lip 2015
Posty: 4
Skąd: oborniki wlkp
Wysłany: 19-07-15, 16:31   silnik jednofazowy ile ma kw?

witam ile ten silnik ma kw czy to odpowiada 2.4p to to samo co 2.4kw

273803717_2_644x461_silnik-elektryczny-24p-dodaj-zdjecia.jpg
Plik ściągnięto 122 raz(y) 25 KB

 
     
Jarek79 
Aktywny uczestnik forum
Jarek



Pomógł: 140 razy
Wiek: 37
Dołączył: 04 Lip 2007
Posty: 1217
Skąd: Tarnów/Kraków
Wysłany: 19-07-15, 18:59   

Witam

Moc w tym silniku to 2,3 kW przy 220 V. Jeżeli chcesz go użyć w polskiej instalacji to trzeba go przeliczyć na 230 V. Sprawdź u producenta na jakie napięcia jest zrobiona izolacja w tym silniku.
_________________
Pozdrawiam
Jarek
 
   
     
muszkatobiasz 
Uczestnik forum


Wiek: 31
Dołączył: 19 Lip 2015
Posty: 4
Skąd: oborniki wlkp
Wysłany: 19-07-15, 20:38   

właśnie to sprzedaje osoba prywatna z ogłoszenia a ja szukam silnika koło 2kw na jedną fazę i nie wiem czy to ma tyle kw. ale jeśli ma 2.3kw to ok a co do tego przeliczenia co może wyniknąć że u nas jest 230v
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 87 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1418
Skąd: śląsk
Wysłany: 19-07-15, 21:14   

Jarek79 napisał/a:
Moc w tym silniku to 2,3 kW przy 220 V

Mnie wyszło co innego 2 HP (horse power ) = 1,47 kW
Po za tym silnik jest na 50 Hz więc przejście z 220V na 230V będzie bezbolesne jeśli nie przeciążysz silnika . Jak większość silników z dawnego PRL co hulają do dziś.
 
     
muszkatobiasz 
Uczestnik forum


Wiek: 31
Dołączył: 19 Lip 2015
Posty: 4
Skąd: oborniki wlkp
Wysłany: 19-07-15, 21:48   

w sumie to stare silniki były na220v i to lata tak jak piszesz tylko co z tą mocą?
 
     
Jarek79 
Aktywny uczestnik forum
Jarek



Pomógł: 140 razy
Wiek: 37
Dołączył: 04 Lip 2007
Posty: 1217
Skąd: Tarnów/Kraków
Wysłany: 20-07-15, 06:54   

Witam

Na tabliczce faktycznie jest 2 HP :) Licząc wg prądu to silnik będzie miał ok 1,75 kW.
_________________
Pozdrawiam
Jarek
 
   
     
muszkatobiasz 
Uczestnik forum


Wiek: 31
Dołączył: 19 Lip 2015
Posty: 4
Skąd: oborniki wlkp
Wysłany: 20-07-15, 11:03   

Ok dzięki za szybkie odpowiedzi ppzdrawiam
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group