Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
RCD slektywnoiść i zwłoka
Autor Wiadomość
kastelnika 
Uczestnik forum


Wiek: 38
Dołączył: 12 Sie 2015
Posty: 9
Skąd: Busko Zdrój
Wysłany: 12-08-15, 11:38   RCD slektywnoiść i zwłoka

Witam wszystkich.
Prosił bym o pomoc w problemie z aparatami RCD. niestety tutaj mieszkam RCD to temat tabu.
Mam z budynku głównego TNCS tak dał ZE . Zasilony malutki budynek gospodarczy (kuchnia letnia itd.) W rozdzielni głównej do zasilenia budynku jest Rozłącznik, zabezpieczenie nad prądowe C16A i Rcd firmy ABB typ AC 30mA prąd znamionowy 40A dwu biegunowy. Zasilanie odbywa się kablem do zastosowań w warunkach zewnętrznych 3x4mm2. W rozdzielnicy w budynku gospodarczym są dwa aparaty RCD i stosownie mniejsze zabezpieczenia. Problem w tym iż przy wyzwoleniu rcd w domku wyzwala też RCD w głównej rozdzielni. Niestety 40m kabla nie daje mi żadnej selektywności. I tu moje pytanie bo po lekturze spotkałem się z oznaczeniami dla RCD jak S czy HI bądź HPI. Pan na info linii Legrand zalecał Indeks producenta: 411584 czyli typ S. Potem czytając dalej trafiłem na tematy iż typ HI lub HPI będzie odpowiedni. I tuta właśnie powstaje mój problem. Dodam iż domek gospodarczy nie ma dużych poborów jak spawarki itd. Tylko oświetlenie, radio czasem stara frania mały. tv okazyjnie wiertarka. Jaki typ aparatu powinienem zastosować jako nadrzędny ? Dodam iż obecnie szukam kogoś kto przy tym domku wbije mi szpilki i zrobi pomiary aby poprawić stan zabezpieczeń. Póki co każdy mi zaleca wkop pan bednarkę na 1.2m i głowy nie zawracaj lub patrzą jak na idiotę kiedy pytam o pomiar. Kwestia czasu i znajdę pomiarowca takie uroki wsi. Póki co chcę rozwiązać temat RCD. Z góry dziękuję
 
 
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1053 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3991
Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-08-15, 14:12   

Witam
Cytat kolegi kastelnika:
Cytat:
Problem w tym iż przy wyzwoleniu rcd w domku wyzwala też RCD w głównej rozdzielni.

Nigdy nie będą ze sobą współpracować wyłączniki ochronne różnicowo-prądowe bezzwłoczne. Ten bliżej zasilania musi być selektywny.
Ale nie jest to rozwiązanie w kolegi przypadku. Niestety ale budynek gospodarczy należy zasilić z rozdzielnicy głównej budynku sprzed wyłącznika RCD - I po problemie. Instalację powinien obejrzeć elektryk na miejscu i doradzić jak to wykonać bezpiecznie.
 
     
kastelnika 
Uczestnik forum


Wiek: 38
Dołączył: 12 Sie 2015
Posty: 9
Skąd: Busko Zdrój
Wysłany: 12-08-15, 17:22   

Jack, Niestety na moje wsi słowo elektryk ma dość wąskie znaczenie niestety. I wstyd się przyznać ale nie mam tutaj nikogo kompetentnego, pisałem o bednarce i to nie jest żart tutaj na słowo pomiar fachowcy robią kwaśną minę. I właśnie z tego powodu zwróciłem się z prośbą tutaj. A jaki selektywny RCD zastosować oznaczenie S czy HI ? i jakie są różnice. Czy w domku gospodarczym nie da się zastosować jakiegoś aparatu, który skutecznie odetnie się od RCD w rozdzielni głównej ?jakiś dławik odsprzęgacz coś kiedyś czytałem ale mineło trochę czasu. Jednak chciałbym chronić kable przesyłowy, który obecnie idzie w powietrzu. W przyszłość go wymienię na stosowny i dam w ziemię.
 
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1495
Skąd: śląsk
Wysłany: 12-08-15, 20:30   

Trzy sprawy ;
1) dlaczego kolega nie przejdzie na TN-S .
2) ale jakiś powód wyłączania tych RCD jest więc może poza selektywnością uporać się z tym problemem .
3) Czy w domu poza tym głównym RCD są jeszcze inne odbiornikowe.
 
     
kastelnika 
Uczestnik forum


Wiek: 38
Dołączył: 12 Sie 2015
Posty: 9
Skąd: Busko Zdrój
Wysłany: 12-08-15, 20:55   

simcode,
1) Zrobię tylko już nie ten sezon (fundusze) i brak kompetentnych fachowców. Znajdę takiego przez duże E pójdę z tematem dalej. Takie uroki wsi proszę mi wierzyć słowo pomiar budzi tutaj ironiczny uśmieszek. A nie zamierzam takich prac wykonywać choćby bez dobrej konsultacji,
2) Ujawniło się przy korzystaniu ze starej pralki. Zwykły omomierz wykazał przejście na obudowę.
3)Tak dom jest podzielony rcd jest kilka sztuk około 5 gniazdek na jeden.
 
 
     
kastelnika 
Uczestnik forum


Wiek: 38
Dołączył: 12 Sie 2015
Posty: 9
Skąd: Busko Zdrój
Wysłany: 14-08-15, 00:01   

Żyje tu jakiś fachowiec jeszcze ;) ?
 
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 102 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1152
Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-08-15, 19:28   

kastelnika napisał/a:
Żyje tu jakiś fachowiec jeszcze ;) ?


A czemu miałby nie żyć?
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
kastelnika 
Uczestnik forum


Wiek: 38
Dołączył: 12 Sie 2015
Posty: 9
Skąd: Busko Zdrój
Wysłany: 14-08-15, 23:00   

Bo dyskusja umarła a problem pozostał.
 
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 102 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1152
Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-08-15, 11:22   

Przecież kolega Jack odpowiedział na pytanie.
Co kolegę dalej dręczy?
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
kastelnika 
Uczestnik forum


Wiek: 38
Dołączył: 12 Sie 2015
Posty: 9
Skąd: Busko Zdrój
Wysłany: 15-08-15, 12:05   

Problem jest z tym elektrykiem. A jak już to jaki bezzwłoczny ? jakiś typ ? :) to wy panowie macie doświadczenie nie ma potrzeby wynajdować koła od nowa ;) typ model i postaram się wymienić. Jednak kabel póki co jest stary i chcę go chronić a gdyby już padała izolacja chciałbym aby RCD mnie poinformował. Chyba że ja całkiem źle kombinuję. I z ciekawości czemu selektywny nie jest dobry w moim przypadku ? ciekawi mnie to :)
 
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 102 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1152
Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-08-15, 13:13   

Kolego zasilanie masz wyciągnąć sprzed wyłącznika a nie dobierać kaskadowo kolejny. Jeżeli już się upierasz na ten wyłącznik selektywny, to proszę szukać:
wyłączniki różnicowe RCD typu S selektywne, o działaniu opóźnionym (patrz np. hager CNA440J).

Masz to jasno opisane w poście 2.

RCD "poinformuje" tylko w przypadku konkretnego uszkodzenia kabla, nie w każdym.
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
kastelnika 
Uczestnik forum


Wiek: 38
Dołączył: 12 Sie 2015
Posty: 9
Skąd: Busko Zdrój
Wysłany: 15-08-15, 13:20   

Wiem że nie w każdym. Bardzo dziękuję :)
 
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1495
Skąd: śląsk
Wysłany: 15-08-15, 13:25   

kastelnika napisał/a:
Jednak kabel póki co jest stary i chcę go chronić a gdyby już padała izolacja chciałbym aby RCD mnie poinformował

Po za tym jeśli instalacja stara do bani to ani selektywność nie pomoże .
 
     
kastelnika 
Uczestnik forum


Wiek: 38
Dołączył: 12 Sie 2015
Posty: 9
Skąd: Busko Zdrój
Wysłany: 15-08-15, 13:26   

Sama instalacja ma około 15 lat tylko ten kabel jest leciwy. Ale to jego ostatni sezon.
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group