Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak podłączyć silnik 380V na 230V?
Autor Wiadomość
zbyck 
Uczestnik forum


Dołączył: 22 Sie 2015
Posty: 3
Skąd: Pieńsk
Wysłany: 22-08-15, 17:20   Jak podłączyć silnik 380V na 230V?

Jak podłączyć silnik 380V na 230V,wiem ze trzeba bodajże podłączyć jakiś kondesator tylko o jakich parametrach?Proszę o wskazanie które kabelki podłączamy.
Zdjęcia:
-tabliczka znamionowa
-tabliczka dla elektryka
-silnik z kabelkami
_________________
zbyck
Ostatnio zmieniony przez zbyck 22-08-15, 17:49, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1053 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3991
Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-08-15, 17:35   

Witam
Cytat kolegi zbyck:
Cytat:
Jak podłączyć silnik 380V na 230V

Był już taki temat poruszany na Forum włącznie z zamieszczeniem schematów.
Przykładowo:
http://www.forumsep.pl/viewtopic.php?t=7414
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 98 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1099
Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-08-15, 17:41   

Kolego,

Z twojego pytania nic nie wynika.
Jaki silnik?
Jaka moc?
Jaki układ pracy?

Pojemność kondensatora:
C=~ (60~70)*0,8Pn [wynik w nanofaradach]
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
zbyck 
Uczestnik forum


Dołączył: 22 Sie 2015
Posty: 3
Skąd: Pieńsk
Wysłany: 22-08-15, 18:56   

Silnik to:
-moc:1.1kW
-zasilanie:220/380V
-obroty:2870obr/min
Więcej o nim na tabliczce znamionowej,sorry za późniejsze dodanie zdjęć.
Czyli co: kondensator o ok.90 mikro F podłączam pod któryś kabelek:brązowy,żólty,czarny czy niebieski? Nie jestem elektrykiem-więc się nie znam na silnikach,tylko co nie co na inst.domowej.
_________________
zbyck
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1445
Skąd: śląsk
Wysłany: 22-08-15, 21:06   

Może się mylę, ale bym był ostrożny jeśli chodzi o ten silnik, był przezwajany.
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 98 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1099
Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-08-15, 21:41   

zbyck napisał/a:
Nie jestem elektrykiem-więc się nie znam na silnikach,tylko co nie co na inst.domowej.


Zaproś zatem elektryka.....
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
zbyck 
Uczestnik forum


Dołączył: 22 Sie 2015
Posty: 3
Skąd: Pieńsk
Wysłany: 22-08-15, 22:10   

simcode_ silnik nie był przewijany,chodził jako duży wentylator pod napięciem 380V
kozi966_ z zawodu jestem hydraulikiem ale także majsterkowiczem,co nieco jestem kumaty nawet w sprawach elektrycznych (choć nie kończyłem szkoły w tym kierunku) i za pomocą tego forum chciałbym sam przerobić i uruchomić ten silnik.
A więc licze że ktoś mi pomoże jak to podłączyć na 230V

_________________
zbyck
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 98 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1099
Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-08-15, 22:24   

Po pierwsze, to zaciski silnika są źle oprzewodowane.
Po drugie, schemat masz w poście kolegi Jacka.
Po trzecie, wie kolega jakie zabezpieczenie należy wykonać dla tego silnika i jakie środki przeciwporażeniowe zastosować?

Skoro silnik fabrycznie jest na 3 fazy to po co go podłączać na jedną?
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1445
Skąd: śląsk
Wysłany: 22-08-15, 22:39   

zbyck napisał/a:
silnik nie był przewijany,chodził jako duży wentylator pod napięciem 380V

Był kolego, ale to inna bajka dla osób znających i zajmujących się silnikami.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group