Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Oświetlenie Led
Autor Wiadomość
Daras 
Uczestnik forum


Dołączył: 05 Mar 2007
Posty: 36
Skąd: śląsk
Wysłany: 13-11-15, 15:26   Oświetlenie Led

Witam.

Mam problem z oświetleniem LED w podbitce pod dachem domu jednorodzinnego.
Obwody nr:1, nr:2, zasilane z dwóch oddzielnych różnicówek.
Chodzi oto żeby obw 1 był załączany i wyłączany z jednego wyłącznika, plus dodatkowe wspólne światło a obw 2 też był załączany i wyłączany z drugiego wyłącznika, plus dodatkowe wspólne oświetlenie. Chodzi żeby można było załączać i wyłączać z tego samego miejsca obw 1 z dodatkowym światłem, a także załączać i wyłączać obw 2 z swojego wyłącznika. Obwody oświetleniowe muszą się zaświecać z dodatkowym oświetleniem razem lub osobno.

Czy da się to w ogóle zrobić, bo kombinuję i cały czas wywala różnicówki.
Proszę o pomoc i ewentualnie jakieś mądre rozwiazanie.
Narysowałem szybki rysunek

schemat led.jpg
Plik ściągnięto 91 raz(y) 44,27 KB

_________________
Pozdrawiam.
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 100 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1118
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-11-15, 17:03   

Jedyne co mi na chwilę obecną przychodzi na myśl to wykorzystanie automatyki budynkowej.
Na stronie firmy ZAMEL można sobie sprawdzić jak to działa.
Tak jak kolega chce, z dwóch obwodów to wydaje mi się, że się nie da.
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
basick1 
Uczestnik forum
<>


Pomógł: 1 raz
Wiek: 33
Dołączył: 02 Sty 2009
Posty: 9
Skąd: Gadka
Wysłany: 13-11-15, 20:30   

Wstaw przekaźnik 2 torowy. Ta wspólna lampa będzie zasilona przez styki NC z pierwszego włącznika lub przez styki NO z drugiego. Drugi włącznik zasila cewkę.
_________________
Człowiek uczy się całe życie.
 
 
     
arkan 
Uczestnik forum


Pomógł: 6 razy
Wiek: 45
Dołączył: 30 Lis 2006
Posty: 31
Skąd: UE
Wysłany: 14-11-15, 09:11   Moja propozycja rozwiązania problemu.

Do jednego i drugiego obwodu oświetlenie podłączyć cewki przekaźników na odpowiednie napięcie (P1 i P2)
Styki przekaźników zasilić z trzeciego zasilacza, Powinno zadziałać.
Można również zrobić tak aby styki przekaźników P1 i P2 zasilały zasilacz LED a ten dopiero LED-y.
Oczywiście jeżeli LED-y są zasilane bezpośrednio z sieci nie potrzebny jest żaden zasilacz i wszystko nieco prostsze.

aa.jpg
Plik ściągnięto 70 raz(y) 29,6 KB

 
     
Daras 
Uczestnik forum


Dołączył: 05 Mar 2007
Posty: 36
Skąd: śląsk
  Wysłany: 14-11-15, 15:19   

Witam.

Ledy będą zasilane na napięcie 230 V, ale czy jak się spotkają dwie fazy np: L1 i L2 czy na tych przekaźnikach i wspólnym Ledzie załączanym z obydwóch obwodów jednocześnie nie pojawi się napięcie fazowe 400 V. :?:
_________________
Pozdrawiam.
 
     
arkan 
Uczestnik forum


Pomógł: 6 razy
Wiek: 45
Dołączył: 30 Lis 2006
Posty: 31
Skąd: UE
Wysłany: 14-11-15, 18:14   

Daras napisał/a:
Witam.

Ledy będą zasilane na napięcie 230 V, ale czy jak się spotkają dwie fazy np: L1 i L2 czy na tych przekaźnikach i wspólnym Ledzie załączanym z obydwóch obwodów jednocześnie nie pojawi się napięcie fazowe 400 V. :?:


Nie, niema ryzyka pojawienia się napięcia 400V na LED-ach dlatego, że napięcie na cewkach jest całkowi niezależne od napięcia na stykach przekaźnika. Ten dodatkowy LED można zasilić z dowolnej fazy albo dowolnym napięciem także napięciem stałym. :mrgreen: :mrgreen:
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 100 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1118
Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-11-15, 19:50   

No tak, dołożenie trzeciego obwodu załatwi sprawe.
Oświetlenie wspólne w powyższym przypadku będzie działać zawsze przy włączeniu jednego z dwóch obwodów i nie będzię wyłączalne z dowolnego punktu.
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
Daras 
Uczestnik forum


Dołączył: 05 Mar 2007
Posty: 36
Skąd: śląsk
Wysłany: 16-11-15, 10:59   

Witam.

Spróbuję jeszcze z przekaźnikami.
Na razie dziękuję za informację, ale jak ktoś ma jeszcze jakiś inny pomysł to chętnie się z nim zapoznam i wypróbuje.
_________________
Pozdrawiam.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group