Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
silnik wywala korki
Autor Wiadomość
snake1984 
Uczestnik forum


Dołączył: 12 Paź 2015
Posty: 1
Skąd: W-wa
Wysłany: 12-10-15, 18:35   silnik wywala korki

Witam,
mam problem z uruchomieniem silnika, z tego co piszą na tabliczce jest to 5kw.
próbowałem podłączyć go na różne sposoby i za każdym razem wywalało mi korki.
z tabliczki na silniku wiem tyle co nic (może dla tego że nie za bardzo się na tym znam).

tabliczka od układu wygląda tak:

bardzo proszę o pomoc i wyrozumiałość.
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1454
Skąd: śląsk
Wysłany: 12-10-15, 21:02   

Według tabliczki podłączono prawidłowo. Teraz są tylko kwestie dwie , pierwsza to czy silnik ma dobry stan izolacji i oporności uzwojeń (czy nie jest spalony) można to stwierdzić robiąc pomiar multimetrem i induktorem . Druga sprawa to czy masz odpowiednie wielkie zabezpieczenia by uruchomić ten silnik .
 
     
szwagrrr 
Uczestnik forum


Dołączył: 02 Gru 2015
Posty: 2
Skąd: warszawa
Wysłany: 02-12-15, 11:59   mam podobny problem :)

Witam. Podepnę sie do tematu :)
Dostałem stary radziecki silnik :) Podłączyłem go w sasiadującej stolarni i śmiga bez problemu. U mnie wywala zabezpieczenie przedlicznikowe B20.
Z mało czytelnej już tabliczki odczytałęm:

2880 obr/min
5.5kW
T/G 230/380V
z silnika wychodzą tylko 3 przewody polączone do 3 faz. Czy oznacza to połączenie w trójkąt?
Czy wystarczy zmienić zabezpieczenie na np C20?
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1454
Skąd: śląsk
Wysłany: 02-12-15, 17:05   

szwagrrr napisał/a:
Czy oznacza to połączenie w trójkąt?

Tak .
szwagrrr napisał/a:
Czy wystarczy zmienić zabezpieczenie na np C20?

Nie nie wystarczy należy przez uprawnionego elektryka przejrzeć instalację i stwierdzić czy instalacja elektryczna wytrzyma .
szwagrrr napisał/a:
U mnie wywala zabezpieczenie przedlicznikowe B20.

Jako że jest to zabezpieczenie przed licznikowe musi kolega wystąpić do dystrybutora energii (Z.E.)by zwiększył koledze wkładkę bezpiecznikową lub zmienił jej charakterystykę .
 
     
szwagrrr 
Uczestnik forum


Dołączył: 02 Gru 2015
Posty: 2
Skąd: warszawa
Wysłany: 02-12-15, 22:12   

problem rozwiązany :)
tel do dystrybutora, okazało się że mam moc przyłączeniową 20 kW a uznaniową 12kW.
zatem podanie o zwiększenie mocy uznaniowej, w ramach mocy przyłączeniowej z 12kW do 20kW. Wymiana wyłącznika nadprądowego na c32 i silnik śmiga. Koszt 30 zł za zaplombowanie licznika.

Dziękuję za odpowiedzi.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group