Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Oznaczenie faz w kablach
Autor Wiadomość
Władek G. 
Uczestnik forum
SP3SUZ


Wiek: 56
Dołączył: 15 Gru 2015
Posty: 17
Skąd: Strzelce Krajeńskie
Wysłany: 15-12-15, 19:51   Oznaczenie faz w kablach

Witam szanownych Kolegów! To mój pierwszy post na tym forum. Pracowałem ponad trzydzieści lat jako fachowiec od Telekomunikacji. Od pewnego czasu pracuje jako elektryk elektromonter ( mam odpowiednie uprawnienia) i szczerze mówiąc martwi mnie jedna sprawa. Mianowicie skoro są cztery kolory w kablu np. 4x35 to Zastanawiam się dlaczego nie ma poszczególnych kolorów "dopisanych" do faz? Np. czarny - L1 , szary - L2, i brązowy L3. Poruszam się po budowach różnych obiektów i co fachowiec podłączy to inaczej! A co jeden to lepszy! Pytam - Panie Kolego w tym kablu która jest która? Jak to to Pan nie wie?! Brązowa , czarna szara - przecież! Na innym obiekcie - szara, czarna, brązowa. Po prostu ręce opadają. Dlatego zadam pytanie czy nie dało by się jakoś uregulować tego U,V,W i dopisać każdej fazie dany kolor urzędowo w regulacjach SEP ? Ja rozumiem , owszem lampy uliczne mogą mieć przekładane ze względu na konstrukcje opraw, ale pozostałe odbiorniki i łączówki... ? Przynajmniej byłby jaki taki porządek. Owszem są kable gdzie wszystkie fazy są czarne i niebieski a czasem dodatkowo zielono żółty. Wtedy tak, ale kiedy są w użyciu pozostałe kolory to jest bałagan bo każdy majster liczy jak chce. Może dało by się coś z tym zrobić ? ](*,)
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 101 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1138
Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-12-15, 21:53   

Przecież kolorystyka oznacza fazy, przewód neutralny i ochronny.
Nie da się przypisać akurat fazy L1 do przewodu brązowego lub szarego albo czarnego.
Można to sobie oznaczyć dodatkowo jak ktoś chce oznacznikiem kablowym.
Ciężko jest na kimś wymusić stosowanie poprawnych kolorów żył w instalacji a co dopiero dopisywać konkretne kolory do konkretnych zacisków....
Jest na to norma PN-HD 308 S2:2007.

SEP nie może wpływać urzędowo na cokolwiek. Normy są do dobrowolnego stosowania zgodnie z ustawą.

Natomiast nie we wszystkich instalacjach panuje "burdel" i nic nie jest pooznaczane.
Kwestią zawsze jest kasa i specjalista. Inwestor przeważnie wybiera takiego który ma to tylko podłączyć i nie interesuje go brak dokumentacji, brak oznaczników, itd.

Władek G. napisał/a:
Może dało by się coś z tym zrobić ?

Wielu próbowało.
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
Władek G. 
Uczestnik forum
SP3SUZ


Wiek: 56
Dołączył: 15 Gru 2015
Posty: 17
Skąd: Strzelce Krajeńskie
Wysłany: 15-12-15, 22:19   

Dzięki Kolego za odpowiedź! Wczoraj po prostu miałem szewski poniedziałek spowodowany taką właśnie przyczyną. Ja zawsze biorę od najciemniejszej do najjaśniejszej czyli czarny szary brązowy. Podłączyłem pięć latarni... wieczorem sprawdzamy... nic nie pasuje! świecą jak chcą. Dwie do poprawki No i stąd pytanie. Jeszcze raz dzięki! O:)
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1493
Skąd: śląsk
Wysłany: 15-12-15, 22:35   

Władek G. napisał/a:
Ja zawsze biorę od najciemniejszej do najjaśniejszej czyli czarny szary brązowy.

Bez urazy, jak telefonista .
Co do kolorów to są one unormowane .

4470007100_1297196089.jpg
Plik ściągnięto 6312 raz(y) 11,02 KB

 
     
Władek G. 
Uczestnik forum
SP3SUZ


Wiek: 56
Dołączył: 15 Gru 2015
Posty: 17
Skąd: Strzelce Krajeńskie
Wysłany: 15-12-15, 23:06   

No i o to mi chodziło bo nigdzie nie mogłem tego znaleźć. A można nieco większy obrazek? W większej rozdzielczości? Bo chyba muszę się przyznać ze to Oni mieli rację nie na a przynajmniej co niektórzy z Nich. Telefoniczne kolory znam od podszewki jestem zawodowym kablowcem tylko tam zależnie od typu kabla jest pierwsza albo czerwona albo niebieska co w Energetyce raczej zastosowania nie znajdzie... O:)
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1493
Skąd: śląsk
Wysłany: 15-12-15, 23:35   

Niestety te forum nie daje wiele możliwości co do wielkości formatu.
Wystukaj w wyszukiwarce.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group