Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Podłączenie płyty ceramicznej
Autor Wiadomość
Jacek69 
Uczestnik forum
Jacek69


Wiek: 50
Dołączył: 30 Sty 2016
Posty: 2
Skąd: Jastrzębie
Wysłany: 30-01-16, 10:19   Podłączenie płyty ceramicznej

Witam
Mam płytę ceramiczną o mocy 7100Wat i zasilanie jednofazowe 240V.
Wezwałem elektryka z uprawnieniami ze spółdzielni mieszkaniowej, który mi podłączył do sieci elektrycznej na jedną fazę pod bezpiecznik 16A za pomocą typowej wtyczki do gniazdka.
Mieszkam na typowym blokowisku gdzie instalacja ma przewód 3x2.5 kwadrat.
Na moje pytanie dlaczego podłączył płytę na jedną fazę skoro sprzęt posiada tak dużą moc.
Elektryk odpowiedział ze jest to zgodne instrukcją podłączenia sprzętu.
Pech chciał że płyta przestała działać po kilku dniach.
Serwisant sprzętu który przyszedł do naprawy płyty, odmówił naprawy sprzętu na gwarancji ze względu na niewłaściwe podłączenie do sieci elektrycznej. Informując że takie podłączenie może spowodować uszkodzenie instalacji mieszkaniowej i zagrodzenie pożarowe.
I teraz mam pytanie kto ma rację elektryk który uważa że jest prawidłowo podłączony sprzęt czy serwisant sprzętu.
Dołączam schemat podłączenia płyty do sieci elektrycznej jaki otrzymałem od producenta sprzętu.

1bb.GIF
Plik ściągnięto 156 raz(y) 31,73 KB

_________________
Jacek
 
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1053 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3991
Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-01-16, 12:29   

Witam
Cytat kolegi Jacek69:
Cytat:
...kto ma rację elektryk który uważa że jest prawidłowo podłączony sprzęt czy serwisant sprzętu.

W instrukcji jest napisane: Płyta jest wyposażona w kabel zasilający przygotowany do podłączenia jednofazowego.
Otóż płyta może i owszem jest przystosowana do podłączenia jednofazowego, czyli przewód zasilający o odpowiednim przekroju do danej mocy ale instalacja elektryczna nie jest przystosowana do podłączenia jednofazowego. Odbiornik o tak dużej mocy nie podłącza się za pomocą gniazda i wtyczki tylko puszki z listwą zaciskową.
O ile takie podłączenie nie powinno być zrealizowane przez elektryka ze względu na zagrożenie uszkodzeniem instalacji elektrycznej stałej lub powstaniem pożaru o tyle to podłączenie nie ma wpływu na uszkodzenie samej płyty grzewczej.
I kto ma rację ? Elektryk, mimo że wykonał podłączenie nieprawidłowo, to takie podłączenie samej płyty grzewczej nie może wpłynąć na jej uszkodzenie tylko instalacji zasilającej od gniazda i wtyczki do rozdzielnicy.
 
     
yonagold 
Uczestnik forum
młodziak :-)


Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Dołączył: 09 Sty 2008
Posty: 144
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 30-01-16, 13:39   

Elektryk powinien powiedzieć "Panie 7kw na jednej fazie w bloku - odpuść Pan"
_________________
"Używanie nie sprawdzonych przyrządów
pomiarowych jest takim samym brakiem kultury
technicznej, jak przykręcanie śruby kombinekami zamiast odpowiednim kluczem."
 
 
     
Jacek69 
Uczestnik forum
Jacek69


Wiek: 50
Dołączył: 30 Sty 2016
Posty: 2
Skąd: Jastrzębie
Wysłany: 30-01-16, 14:58   

Dziękuję za szybką odpowiedź.
Więc miałem rację co do podłączenia sprzętu do sieci.
Swoją drogą jak on zdał egzamin SEP-owski.
_________________
Jacek
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 102 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1152
Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-01-16, 16:22   

Jacek69 napisał/a:
Informując że takie podłączenie może spowodować uszkodzenie instalacji mieszkaniowej i zagrodzenie pożarowe.

Pana serwisanta nie powinno interesować co może płyta lub jej połączenie spowodować w instalacji. Jego powinno interesować samo urządzenie.
Ten powód odmowy naprawy gwarancyjnej jest kuriozalny.
Pomijając fakt, że podłączenie do "gniazdka" przez wtyczkę z zabezpieczeniem 16A ogranicza możliwości płyty, to wątpie w to aby takie (pomimo, że nieprawidłowe) podłączenie uszkodziło płytę.

Jacek69 napisał/a:
Swoją drogą jak on zdał egzamin SEP-owski.

Nie ma egzaminów SEP-owskich. Są egzaminy kwalifikacyjne.
Łatwo je "zdać" gdyż część komisji działa w oparciu o kursy kwalifikacyjne na których zarabiają.
Wszystko zależy od komisji.
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
topmir 
Uczestnik forum
topmir


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 06 Gru 2007
Posty: 102
Skąd: świętokrzyskie
Wysłany: 31-01-16, 18:42   

kozi966 napisał/a:

Jacek69 napisał/a:
Swoją drogą jak on zdał egzamin SEP-owski.

Nie ma egzaminów SEP-owskich. Są egzaminy kwalifikacyjne.
Łatwo je "zdać" gdyż część komisji działa w oparciu o kursy kwalifikacyjne na których zarabiają.
Wszystko zależy od komisji.

Jeśli ktoś zdał ( bo miał farta) to nie zwalnia go z obowiązku pogłębiania wiedzy. ;-)
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 102 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1152
Skąd: Warszawa
Wysłany: 31-01-16, 19:14   

topmir napisał/a:
Jeśli ktoś zdał ( bo miał farta) to nie zwalnia go z obowiązku pogłębiania wiedzy.

Z odpowiedzialności równierz ;)
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
yonagold 
Uczestnik forum
młodziak :-)


Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Dołączył: 09 Sty 2008
Posty: 144
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 31-01-16, 20:02   

Ale podsumowując, nawet takie podłączenie do sieci jednofazowej nie mogło uszkodzić płyty...

Co innego złe podłączenie do "trójfazy" ale to już inna historia
_________________
"Używanie nie sprawdzonych przyrządów
pomiarowych jest takim samym brakiem kultury
technicznej, jak przykręcanie śruby kombinekami zamiast odpowiednim kluczem."
 
 
     
matik 
Uczestnik forum


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Maj 2014
Posty: 304
Skąd: małopolska
Wysłany: 04-02-16, 10:59   

W gruncie rzeczy elektryk nie popełnił jakiegoś kardynalnego błędu, który miałby zagrażać życiu, czy mieniu. Wtyczka i gniazdo przygotowane są do obciążenia 16 A i takie jest zabezpieczenie. Jedynie ograniczył możliwości samego pieca.
Jedynym prawidłowym rozwiązaniem byłaby modernizacja instalacji zasilania płyty i wniosek o zwiększenie przydziału mocy na mieszkanie.
 
     
Marek9 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 110 razy
Wiek: 110
Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 1438
Skąd: Sulejówek
Wysłany: 27-02-16, 18:18   Re: Podłączenie płyty ceramicznej

Jacek69 napisał/a:
Wezwałem elektryka z uprawnieniami ze spółdzielni mieszkaniowej, który mi podłączył do sieci elektrycznej na jedną fazę pod bezpiecznik 16A za pomocą typowej wtyczki do gniazdka. Mieszkam na typowym blokowisku gdzie instalacja ma przewód 3x2.5 kwadrat.
Prawidłowo zrobił.
Jacek69 napisał/a:
Pech chciał że płyta przestała działać po kilku dniach. Serwisant sprzętu który przyszedł do naprawy płyty, odmówił naprawy sprzętu na gwarancji ze względu na niewłaściwe podłączenie do sieci elektrycznej. Informując że takie podłączenie może spowodować uszkodzenie instalacji mieszkaniowej i zagrodzenie pożarowe.
Kompletna bzdura. Nakłamał.
Jeżeli 2,5mm2 jest zabezpieczone bezpiecznikim 16A to nic się nie stanie.
Nie ma żadnego zagrożenia. Po to jest ten bezpiecznik. Bezpiecznik=zabezpiecza instalację.
Jedyną konsekwencją będzie "wyrzucanie" bezpiecznika.
Jak włączysz płytę na pełną moc.
Nie musisz używać pełnej mocy.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group