Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Prąd na obudowie zmywarki
Autor Wiadomość
GD 
Uczestnik forum


Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 25
Skąd: Gniazdko elektryczne
Wysłany: 14-05-15, 23:02   Prąd na obudowie zmywarki

Witam!
Wykonywałem samodzielnie instalację w domku jednorodzinnym. Przyłacze jest TN-C podział z PEN na PE N wykonany w tablicy i uziemiony (uziom fundamentowy).
Mimo iż sam wykonywałem instalację zleciłem jej badanie człowiekowi z uprawnieniami. W mojej obecności wykonał on badanie kontaktów elektrycznych urządzeniem na którym po zwiększeniu prądu na 23-24mA "wywalało" różnicówkę. Problem polaga na tym, że na obudowie zmywarki wyczuwalny jest lekki prąd. Był dzisiaj serwisant (sprzęt na gwarancji) i oprócz innych usterek (nie elektrycznych) stwierdził, że przyczyną tego prądu na obudowie jest brak lub niewłaściwe uziemienie. Serwisant miernikiem sprawdził napięcie pomiędzy bolcem gniazda a przewodem fazowym i stwierdził, że tutaj jest problem.
Po jego odjeździe szukałem trochę informacji bo zaniepokoiło mnie to. Napotkałem na post w którym ktoś napisał, że taki stan reczy jest normalny (napiecie mierzone miernikiem pomiędzy fazą a bolcem PE) i żeby sprawdzić poprawność działania różnicówki próbówką (żarówka) dotknąć fazy i bolca PE - jeśli wyskoczy różnicówka to jest wszystko ok. Tak zrobiłem i różnicówka wyskoczyła.

Co może być w takim razie powodem takiego stanu rzeczy??
Czy elektryk dokonujący pomiaru mógł coś pominąć ew. nie zobaczyć mojego błędu??
Jak sprawdzić urządzenie bez jego rozbierania (gwarancja)??

dzięki za info.
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 101 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1147
Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-05-15, 11:29   

Jest kolega pewny, że ów odczucie jest wynikiem nieprawidłowego podłączenia instalacji?
Jeżeli zweryfikowano poprawnie ciągłość przewodu PE w gnieździe oraz sprawdzono, że aparat różnicowoprądowy działa poprawnie to przyczyną takiego stanu rzeczy niekoniecznie musi być sama instalacja.
Może to wynikać z innego powodu niż napięcie na obudowie, np. elektrostatyka?
Czy mierzył kolega napięcie na owej obudowie urządzenia (np. względem przewodu ochronnego)?
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
matik 
Uczestnik forum


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Maj 2014
Posty: 280
Skąd: małopolska
Wysłany: 15-05-15, 15:07   

Oprócz wskazówek kol. kozi966, proponuje jeszcze sprawdzić ciągłość przewodu PE w przewodzie zasilającym urządzenie (od wtyczki do obudowy).
 
     
KameryIR 
Uczestnik forum


Dołączył: 30 Lip 2015
Posty: 5
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-08-15, 12:14   

I co się działo?
 
     
GD 
Uczestnik forum


Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 25
Skąd: Gniazdko elektryczne
Wysłany: 06-08-15, 21:49   

Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji. Elektryk, który robił pomiary sprawdzał to gniazdo w mojej obecności i urządzeniem specjalnym doprowadził do wyłaczenia różnicówki przy prądzie 22-23mA stąd moja pewność, że gniazdo było sprawne. No właśnie było. Nie wiem dlaczego ale przyczyną był właśnie przewód PE, był po prostu luźny po ściągnięciu gniazda. Po zamontowaniu problem ustąpił. W takim razie domyślam się, że przyczyną był niedokręcony przewód PE, który w momencie pomiarów "jeszcze" przewodził. Szukałem nie wiadomo czego a problem prosty, niepotrzebnie opierałem się na tych pomiarach zamiast sprawdzić samodzielnie ](*,)

dziękuję za porady, pozdrawiam!
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 101 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1147
Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-08-15, 07:42   

GD napisał/a:
Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji. Elektryk, który robił pomiary sprawdzał to gniazdo w mojej obecności i urządzeniem specjalnym doprowadził do wyłaczenia różnicówki przy prądzie 22-23mA stąd moja pewność, że gniazdo było sprawne. No właśnie było. Nie wiem dlaczego ale przyczyną był właśnie przewód PE, był po prostu luźny po ściągnięciu gniazda. Po zamontowaniu problem ustąpił. W takim razie domyślam się, że przyczyną był niedokręcony przewód PE, który w momencie pomiarów "jeszcze" przewodził. Szukałem nie wiadomo czego a problem prosty, niepotrzebnie opierałem się na tych pomiarach zamiast sprawdzić samodzielnie ](*,)

dziękuję za porady, pozdrawiam!


Kolega i owszem miał prawo się opierać na tych pomiarach. Natomiast pomiarowiec nie wykrył usterki.

Taki prąd to bardzo mały prąd. Słabego styku takim pomiarem nie wykryje a urządzenie w postaci wyłącznika różnicowoprądowego zadziała.
Dlatego przeważnie wykonuje się jeszcze poza sprawdzeniem zadziałania urządzenia ochronnego, IPZ dużym prądem lub ciągłość przewodów ochronnych (pomiędzy szyną PE a np. bolcami ochronnymi)).
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
matis785 
Uczestnik forum
Technik


Wiek: 25
Dołączył: 14 Gru 2013
Posty: 19
Skąd: Poznań
Wysłany: 19-02-16, 10:33   

Przy pomiarze pętli zwarcia L- PE zwarcia nic nie wylazło słabego zestyku bolca gniazda z przewodem PE ?
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 101 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1147
Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-02-16, 12:39   

Ostatni post autora: Wysłany: 06-08-15,
matis785 napisał/a:
Przy pomiarze pętli zwarcia L- PE zwarcia nic nie wylazło słabego zestyku bolca gniazda z przewodem PE ?

Zwarcia L-PE zwarcia? Jaka jest logika całego tego zdania?
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
matis785 
Uczestnik forum
Technik


Wiek: 25
Dołączył: 14 Gru 2013
Posty: 19
Skąd: Poznań
Wysłany: 19-02-16, 14:08   

Poprawnie >>

Przy pomiarze pętli zwarcia (L- PE) Pomiar nie wykazał słabego zestyku bolca gniazda z przewodem PE ?
 
     
elektryczny1971 
Uczestnik forum
elektryczny1971


Wiek: 47
Dołączył: 22 Wrz 2009
Posty: 17
Skąd: warszawa
Wysłany: 01-02-18, 19:04   

kozi966 napisał/a:
Jest kolega pewny, że ów odczucie jest wynikiem nieprawidłowego podłączenia instalacji?
Jeżeli zweryfikowano poprawnie ciągłość przewodu PE w gnieździe oraz sprawdzono, że aparat różnicowoprądowy działa poprawnie to przyczyną takiego stanu rzeczy niekoniecznie musi być sama instalacja.
Może to wynikać z innego powodu niż napięcie na obudowie, np. elektrostatyka?
Czy mierzył kolega napięcie na owej obudowie urządzenia (np. względem przewodu ochronnego)?

Kolego inżynierze! Od lat wykonuję pomiary i dziwie się ludziom, którzy wykonują pomiary pętli gniazda wtykowego a nie obudowy urządzenia do niego podłączonego. Czy nie przyszło ci to do głowy przy udzielaniu podpowiedzi?
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2330
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 01-02-18, 21:00   

Teraz niestety jest taka moda.
Pomiar obejmuje to co pisze na zleceniu. A żaden administrator nie rozszerza pomiarów SWZ na odbiorniki do gniazd przyłączone.
Może dojść do porażenia.
Ale w majestacie prawa.
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
topmir 
Uczestnik forum
topmir


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 06 Gru 2007
Posty: 94
Skąd: świętokrzyskie
Wysłany: 02-02-18, 10:03   

Administratora nie interesuje jaki odbiornik lokator podłącza do danego gniazdka albowiem odbiorniki nie maja przypisanego gniazdka dziś jest włączony ten odbiornik innym razem inny.Administrator ma wykonać przegląd instalacji (pomiary) i tylko taki ma obowiązek.
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 101 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1147
Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-02-18, 10:36   

elektryczny1971 napisał/a:
Od lat wykonuję pomiary i dziwie się ludziom, którzy wykonują pomiary pętli gniazda wtykowego a nie obudowy urządzenia do niego podłączonego.

Proszę mi podać przepis który nakazuje mi sprawdzenie urządzenia, to po pierwsze.
Po drugie proszę mi zagwarantować, że dzisiejszy pomiar na jednym urządzeniu podłączonym do gniazda będzie spełniał te same wymagania na innym urządzeniu, podpiętym jutro do tego samego gniazda.
elektryczny1971 napisał/a:
Czy nie przyszło ci to do głowy przy udzielaniu podpowiedzi?

Przeczytałeś ze zrozumieniem mój post?
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
elektryczny1971 
Uczestnik forum
elektryczny1971


Wiek: 47
Dołączył: 22 Wrz 2009
Posty: 17
Skąd: warszawa
Wysłany: 03-05-18, 20:47   

kozi966 napisał/a:
elektryczny1971 napisał/a:
Od lat wykonuję pomiary i dziwie się ludziom, którzy wykonują pomiary pętli gniazda wtykowego a nie obudowy urządzenia do niego podłączonego.

Proszę mi podać przepis który nakazuje mi sprawdzenie urządzenia, to po pierwsze.
Po drugie proszę mi zagwarantować, że dzisiejszy pomiar na jednym urządzeniu podłączonym do gniazda będzie spełniał te same wymagania na innym urządzeniu, podpiętym jutro do tego samego gniazda.

Czy szanowny Pan kieruje się tylko przepisami, czy czasami też zdrowym rozsądkiem ?
Ciekaw jestem, czy metalowe oprawy i żyrandole też zaleca Pan do zacisku PE mierzyć? Czy podobnie postępuje w przypadku pomiarów rozdzielnicy mieszkaniowej lub licznikowej? Czyż obowiązujące przepisy nie wymagają sprawdzenia urządzeń stacjonarnych? Czy ktoś biega ze zmywarką, pralką, czy piekarnikiem po mieszkaniu?
Po wtóre to przepisy i zdrowy rozsądek zalecają aby wykazywać w protokołach to co się robi a więc sprawdzając urządzenie(odbiornik) wpisujemy badanie urządzenia, a nie gniazdo wtykowe.Oczywiście nikt nie zabrania wykonania pomiarów i jednego i drugiego.
Po trzecie proszę Pana odpowiada się podpisem pod protokołem w dniem ich wykonania i nikt nie zagwarantuje(Pańskim tokiem rozumowania), że następnego dnia lokatorowi nie przyjdzie do głowy np wymiana osprzętu na inny model.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez kozi966 07-05-18, 20:11, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
topmir 
Uczestnik forum
topmir


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 06 Gru 2007
Posty: 94
Skąd: świętokrzyskie
Wysłany: 04-05-18, 20:48   

elektryczny1971 napisał/a:
Czyż obowiązujące przepisy nie wymagają sprawdzenia urządzeń stacjonarnych? Czy ktoś biega ze zmywarką, pralką, czy piekarnikiem po mieszkaniu?

Ciekawy wywód, może kolega bardziej wyjaśnić jakie urządzenia kwalifikują się do urządzeń stacjonarnych a jakie nie .
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group