Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Sterowanie plyta indukcyjna
Autor Wiadomość
Honkoponko 
Uczestnik forum


Dołączył: 03 Kwi 2016
Posty: 3
Skąd: Ruda Slaska
Wysłany: 03-04-16, 15:19   Sterowanie plyta indukcyjna

Witam

Mam w domu wszystko sterowane za pomoca PLC. Chcialbym do calosci podlaczyc rowniez indukcje (koty po niej chodza i ciagle wlaczaja itd...)
Indukcja podlaczona jest do sieci elektrycznej - L1, L2 i wspolny N.
Moc indukcji to 7,2kW, plyta zabezpieczona jest eska B16 w tej chwili

Teraz chcialbym wyjsciem ze sterownika (24V) wlaczac i wylaczac indukcje.
I tutaj pytanie jak dobrac odpowiednio stycznik/przekaznik do takiego zadania?
Wg mnie powinien to napewno byc stycznik nie zwykly przekaznik.
Czy patrzec na AC-1 czy AC-3 czy jeszcze jakos inaczej?

Bede wdzieczny za wszelkie wskazowki :smile: :smile:
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1463
Skąd: śląsk
Wysłany: 03-04-16, 16:48   

Patrzeć na AC 1
AC-1
obciążenia nieindukcyjne lub o małej indukcyjności.

Honkoponko napisał/a:
ndukcja podlaczona jest do sieci elektrycznej - L1, L2 i wspolny N.

Czy o czymś kolego nie zapomniałeś.
 
     
Honkoponko 
Uczestnik forum


Dołączył: 03 Kwi 2016
Posty: 3
Skąd: Ruda Slaska
Wysłany: 03-04-16, 17:54   

Zapomnialem dodac ze L3 jest niepodlaczone do indukcji oraz oczywiscie przewod ochronny jest podlaczony. :smile: :smile:


Co do zabezpieczenia to indukcja to AC1 mimo ze jak sama nazwa wskazuje jest tam indukcja? (staram sie zrozumiec skad taka klasyfikacja)

:smile:
 
     
Honkoponko 
Uczestnik forum


Dołączył: 03 Kwi 2016
Posty: 3
Skąd: Ruda Slaska
Wysłany: 05-04-16, 08:34   

Czyli jesli dobrze rozumiem przy 7,2kW powinienem podlaczyc stycznik z 32A (przy 230V) oczywiscie w AC-1??


Czy moge prosic o podanie jakis tabel lub informacji gdzie sie sprawdza czy dany odbiornik - w tym przypadku plyta indukcyjna to AC-1?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group