Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Podłaczenie odbiornika stacjonarnego, a norma
Autor Wiadomość
m3fist0 
Uczestnik forum


Dołączył: 13 Kwi 2016
Posty: 2
Skąd: Bielsko Biała
  Wysłany: 13-04-16, 21:20   Podłaczenie odbiornika stacjonarnego, a norma

Przyszła firma od pomiarów i w usterkach zapisali, że klimatyzatory stacjonarne są nieprawidłowo podłączone. Według nich powinien on być połączony bezpośrednio do sieci (połączenie stałe), a ja mam tak, ze w 6 pomieszczeniach przewody zasilające są zakończone wtyczką i włożone do gniazd wtyczkowych (230V).
Potrzebuje znaleźć odpowiedzi poprawnej jak to powinno wyglądać najlepiej na podstawie jakiejś normy, która to reguluje.
Wtyczka nie jest oryginalna. W instrukcji jest schemat jak połączyć czyli 3 zaciski L+N+PE. Nie ma nic o tym czy może być wtyczka czy nie.
Klimatyzatory nie większe niż 3,5 KW. Posiadają zabezpieczenia przetężeniowe S301 C16 oraz RCD 30mA.

Wiele innych urządzeń stacjonarnych dużej mocy jak piekarnik, nie jest podłączone na stałe do sieci. Tylko tutaj nas informuje o tym oryginalny przewód z wtyczką.
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 87 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1417
Skąd: śląsk
Wysłany: 14-04-16, 10:41   

m3fist0 napisał/a:
Posiadają zabezpieczenia przetężeniowe S301 C16 oraz RCD 30mA.

I posiadają te gniazdka oddzielne obwody tylko do tej klimatyzacji?
 
     
matik 
Uczestnik forum


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Maj 2014
Posty: 279
Skąd: małopolska
Wysłany: 14-04-16, 10:53   

Jeżeli firma elektryczna (pomiarowcy) kwestionuje podłączenie urządzenia elektrycznego o prądzie znamionowym nie przekraczającym 16A poprzez wtyczkę do prawidłowo wykonanego i zabezpieczonego obwodu gniazda elektrycznego, niech poda podstawę prawną na którą się powołała przy wystawieniu negatywnej opinii.
 
     
m3fist0 
Uczestnik forum


Dołączył: 13 Kwi 2016
Posty: 2
Skąd: Bielsko Biała
Wysłany: 14-04-16, 15:27   

simcode napisał/a:

I posiadają te gniazdka oddzielne obwody tylko do tej klimatyzacji?


Niestety nie są to oddzielne obwody. Obwód ma 6 gniazd do których są również podłączane inne urządzenia. Jeżeli chodzi o obciążenie obwodu to jest w porządku, nic się nie przegrzewa, nawet w upalne lato.

matik napisał/a:
niech poda podstawę prawną na którą się powołała przy wystawieniu negatywnej opinii.


Tak właśnie planuje zrobić aby mi wskazali podstawę prawną na która się powołują, byle mi tego do protokołu nie wpisali jako usterkę, bo kierownik chce mieć "czyste" protokoły.
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 87 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1417
Skąd: śląsk
Wysłany: 14-04-16, 18:17   

Jasne że jest taka podstawa prawna .
m3fist0 napisał/a:
Niestety nie są to oddzielne obwody. Obwód ma 6 gniazd do których są również podłączane inne urządzenia

Przecież możecie zrezygnować z ich usług. Znajdziecie tańszych co zrobią tak jak sobie życzycie.
 
     
matik 
Uczestnik forum


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Maj 2014
Posty: 279
Skąd: małopolska
Wysłany: 14-04-16, 20:42   

simcode napisał/a:
Jasne że jest taka podstawa prawna
A jakiś konkret kol. Simcode ?
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 87 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1417
Skąd: śląsk
Wysłany: 15-04-16, 09:49   

Oczywiście że można SEP -02 E 4.2.1.2.
 
     
matik 
Uczestnik forum


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Maj 2014
Posty: 279
Skąd: małopolska
Wysłany: 17-04-16, 15:07   

simcode napisał/a:
Oczywiście że można SEP -02 E 4.2.1.2.
Oczywiście ma kolega rację , ale tylko wtedy, jeżeli ten zapis potraktujemy dobrowolnie .
Trochę wcześniej w w/w normie możemy przeczytać:

fragment.JPG
Plik ściągnięto 29 raz(y) 30,5 KB

 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 87 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1417
Skąd: śląsk
Wysłany: 17-04-16, 20:40   

W ogóle normy możemy traktować dobrowolnie , tylko co z tego wyjdzie i do czego doprowadzi.
Nasz kolega chciał odpowiedź więc ją dałem. Inna kwestia to to że nieodpowiedzialnością jest podłączanie klimy pod zwykle gniazdo. Dlatego słuszne jest działanie tych pomiarowców.
 
     
matik 
Uczestnik forum


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Maj 2014
Posty: 279
Skąd: małopolska
Wysłany: 18-04-16, 08:02   

Kolego Simcode nie chodzi mi o kwestionowanie normy którą przytoczyłeś, czy pozostałych norm, tylko budynków których ona dotyczy (co zawarłem w skopiowanym fragmencie)- no chyba że jest to budynek mieszkalny, to zwracam honor. Nie mówię też, że rozwiązanie , które proponujesz Ty i pomiarowcy jest złe, czy gorsze. Ja tylko kwestionuje postępowanie pomiarowców . Owszem mogą coś zasugerować celem poprawy bezpieczeństwa i funkcjonalności ale bezpodstawnie nie mogą czegoś nakazać, czy zakwestionować eksploatacji urządzenia.
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 87 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1417
Skąd: śląsk
Wysłany: 18-04-16, 20:48   

Problem jest taki że nasz autor nie pisze do końca prawdy lub się z nią mija . Bo skąd ma wiedzieć i znać warunki w jakich pracuje ta instalacja - nie jest elektrykiem, a co dopiero pomiarowcem . To oni w zapewne w oparciu o jakieś przesłanki zdecydowali by wydzielić te obwody. Zapewne ty czy ja będąc na miejscu zrobisz to samo. Nikt mnie nie przekona że ma być inaczej , a dlaczego bo 3,5 kW klima x 6 to odbiorniki asymetryczne dla sieci 230V . Do tego dodajmy mnogość innych odbiorników w biurze z tych samych gniazd i mamy pełny obraz .
 
     
m3fist0 
Uczestnik forum


Dołączył: 13 Kwi 2016
Posty: 2
Skąd: Bielsko Biała
Wysłany: 18-04-16, 20:56   

Przytoczę to co jest napisane w tym punkcie. (screen niżej)
Mnie głownie chodziło o to, czy gniazdko wtyczkowe ----> wtyczka jest podłączeniem prawidłowym. Dobrze wiem, że najlepiej byłoby zrobić całkiem nowy obwód.

Dodam jeszcze tak do wątku pytałem znajomego projektanta co sądzi. Odpowiedział, że ten sposób połączenia nie jest błędny. Co do osobnego obwodu to wiadomo... ale 20 lat temu nikt nie myślał, że w każdym pomieszczeniu będzie klimatyzacja.

321.png
Plik ściągnięto 22 raz(y) 18,33 KB

 
     
matik 
Uczestnik forum


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Maj 2014
Posty: 279
Skąd: małopolska
Wysłany: 19-04-16, 10:08   

simcode napisał/a:
To oni w zapewne w oparciu o jakieś przesłanki zdecydowali by wydzielić te obwody.
Właśnie Kolego ...pomiarowiec może sugerować lepsze rozwiązanie, ale jak już coś uznaje za nieprawidłowe to musi podać nie przesłanki , a konkrety na które się powołuje. Norma SEP-02 nie jest tym konkretem, jeżeli sprawa nie dotyczy budynku mieszkalnego - ale zgadzam się - jest przesłanką , więc co najwyżej podstawą do sugestii dla administratora .
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group