Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Jack
07-05-15, 17:15
Automatyczny przełącznik gwiazda trójkąt.
Autor Wiadomość
chudy 
Uczestnik forum


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 25 Lut 2008
Posty: 72
Skąd: polska
Wysłany: 30-04-15, 20:01   Automatyczny przełącznik gwiazda trójkąt.

Witam

Mam do was pytanie odnośnie przełącznika gwiazda trójkąt, mianowicie znalazłem w sieci dwa różne schematy gdzie :
1. stycznik trójkąta jest podłączony za stycznikiem głównym zasilania
http://www.elektroinstala...hp?photo_id=118

2. stycznik trójkąta jest podłączony przed stycznikiem głównym zasilania
http://www.falowniki.edu....da-trojkat.html


Pytanie, czy oba schematy są prawidłowe ?
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 87 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1408
Skąd: śląsk
Wysłany: 30-04-15, 20:45   

Obie będą działać , jak dla mnie to wersja pierwsza jest lepsza .
 
     
chudy 
Uczestnik forum


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 25 Lut 2008
Posty: 72
Skąd: polska
Wysłany: 01-05-15, 17:26   

Dzięki za odpowiedź.
Słyszałem również od kogoś, że należałoby wprowadzić minimalną zwłokę czasową ,dodając kolejny przekaźnik czasowy, pomiędzy przełączaniem z gwiazdy na trójkąt by uniemożliwić załączenie w trójkąt zanim nastąpi rozłączenie gwiazdy ?? Czy to ma jakiś sens ??
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 87 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1408
Skąd: śląsk
Wysłany: 01-05-15, 18:18   

Najlepiej użyć oryginalnych przełączników dla przykładu .
http://www.fif.com.pl/40
Tam jest wszystko co potrzeba by to wykonać .
 
     
Janek.G 
Uczestnik forum
Janek.g


Pomógł: 26 razy
Wiek: 36
Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 492
Skąd: Podlaskie
Wysłany: 20-07-16, 21:53   

Witam.
Automatyczny przełącznik y/d z dwiema czasówkami (układ dość stary ale działa poprawnie) przypadku "mignięcia" napięcia (wtedy, kiedy wyłącza się główny wyłącznik dla całej hali) wyzwala zabezpieczenia Z-MS(trzeba pofatygować się wtedy do szafy) co jest to dość kłopotliwe. da się coś zrobić, tym fantem?
_________________
Jeśli coś się nie daje naprawić, to znaczy, że nie było zepsute
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 87 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1408
Skąd: śląsk
Wysłany: 21-07-16, 15:02   

Janek.G napisał/a:
Automatyczny przełącznik y/d z dwiema czasówkami (układ dość stary ale działa poprawnie) przypadku "mignięcia" napięcia (wtedy, kiedy wyłącza się główny wyłącznik dla całej hali) wyzwala zabezpieczenia Z-MS(trzeba pofatygować się wtedy do szafy) co jest to dość kłopotliwe. da się coś zrobić, tym fantem

Da się , najlepiej przejść na falownik . Może trochę kosztuje ale zniknie wiele kłopotów.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group