Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Dwa punkty uziemienia a różnica potencjałów ?
Autor Wiadomość
Mateusz Górak 
Uczestnik forum


Dołączył: 25 Lut 2010
Posty: 14
Skąd: Kraków
Wysłany: 16-07-16, 14:09   Dwa punkty uziemienia a różnica potencjałów ?

Czy jeżeli w dwóch budynkach (domek i budynek gospodarczy) są zrobione osobne uziemienia sztuczne (bednarka w ziemi) i z jednego budynku jest podciągane zasilanie do budynku drugiego. Do jednej rozdzielni w budynku dochodzi jedno uziemienie a do drugiej rozdzielni w drugim budynku dochodzi osobne uziemienie. To obydwa uziemienia podpiąć pod szynę PE czy lepiej jedno? Czy może powstać taka sytuacja że przez dwa różne punkty uziemienia wytworzy się różnica potencjałów? Czy wręcz odwrotnie i będzie to pewniejsze.
Wiem że może to trochę źle tłumacze ale może wiecie o co mi chodzi? Jak nie to rozrysuje.
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 97 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1091
Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-07-16, 19:47   

Narysuj.
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
Mateusz Górak 
Uczestnik forum


Dołączył: 25 Lut 2010
Posty: 14
Skąd: Kraków
Wysłany: 21-07-16, 21:54   

Rysunek kiepski ale obrazuje o co mi chodzi. Czy podpięcie dwóch osobnych uziemień to zły pomysł i zostawić tylko jedną bednarkę?
obrazek
 
     
Kamil_Sosna 
Uczestnik forum
Sosna


Dołączył: 17 Lip 2016
Posty: 1
Skąd: Krościenko
Wysłany: 23-07-16, 11:58   

A dlaczego jedna bednarka miała by źle wpływać na drugą? Dwa to pewniejsze połączenie i mniejsza rezystancja uziemienia. Zresztą w ZZP energetyka też daje osobną bednarkę i nie wpływa ona źle na Twoją.
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 87 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1417
Skąd: śląsk
Wysłany: 24-07-16, 14:18   

Jaka jest odległość pomiędzy budynkami i co masz zamiar zasilać za urządzenia (moc). Bo jeśli ten budynek gospodarczy ma mieć nie wielkie obciążenie to po co TN-C do niego czy będziesz maił oddzielny układ licznikowy. Masz wydzielone już PE i N więc dlaczego z tego nie skorzystać. Sprawa dodatkowego uziomu nie przekreśla takowego rozwiązania.
 
     
Mateusz Górak 
Uczestnik forum


Dołączył: 25 Lut 2010
Posty: 14
Skąd: Kraków
Wysłany: 27-07-16, 21:49   

Cytat:
Jaka jest odległość pomiędzy budynkami

20 metrów
Cytat:
co masz zamiar zasilać za urządzenia (moc)

oświetlenie i czasami jakieś urządzenie max. 2kW
Cytat:
czy będziesz maił oddzielny układ licznikowy

nie, licznik będzie tylko w domu
Cytat:
Masz wydzielone już PE i N więc dlaczego z tego nie skorzystać.

bo położony jest już przewód 4x6mm2
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 87 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1417
Skąd: śląsk
Wysłany: 27-07-16, 22:01   

Mateusz Górak napisał/a:
bo położony jest już przewód 4x6mm2

No to kicha . Wymienić na 5 x .
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group