Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Uziemianie przez wyłącznik w sieci SN
Autor Wiadomość
slukasz 
Uczestnik forum
Łukasz


Wiek: 37
Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 5
Skąd: Lubin
Wysłany: 22-11-16, 10:28   Uziemianie przez wyłącznik w sieci SN

Witam wszystkich. Chciałbym poznać Wasze opinie (najlepiej poparte konkretnymi paragrafami) dotyczące rozdzielnicy SN 6kV wykonanej w następujący sposób (opis pojedynczego pola): most szynowy, odłączniko-uziemnik, wyłącznik. Reasumując: wątpliwości moje dotyczą sposobu uziemiania odpływu pola. Czynności łączeniowe wyglądają następująco (wg DTR): wyłączyć wyłącznik, otworzyć odłącznik, stwierdzić brak napięcia, zamknąć uziemnik, załączyć wyłącznik. W obwodzie ograniczonym uziemnikiem stałym jest więc wyłącznik. Dodam tylko, że rozdzielnica dopuszczona jest do pracy na dole kopalni przez WUG.
_________________
Łukasz
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1474
Skąd: śląsk
Wysłany: 22-11-16, 17:20   

Czemu nie podasz typu rozdzielni . Druga sprawa jeśli ma dopuszczenie to w czym problem taki jest jej rodzaj pracy . Masz dostosować instrukcje kopalnianą do jej wymogów. Rozdzielnia zapewne SM6 Merlin Gerin lub coś podobnego na sześciofluorku siarki (SF6) .
 
     
slukasz 
Uczestnik forum
Łukasz


Wiek: 37
Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 5
Skąd: Lubin
Wysłany: 22-11-16, 18:40   

Rozdzielnica MINING G1 EATON wyłączniki w komorze próżniowej (SF6 free)-ale to bez znaczenia - wydaje mi się nielogiczne, a wręcz niebezpieczne uziemianie przez wyłącznik. Szukam podstawy prawnej (o ile taka jest) by utwierdzić się w przekonaniu, że takie rozwiązanie jest niewłaściwe.
_________________
Łukasz
 
     
slukasz 
Uczestnik forum
Łukasz


Wiek: 37
Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 5
Skąd: Lubin
Wysłany: 22-11-16, 18:47   

Dla zobrazowania podrzucam odręczny rysunek.

Beztytułu.png
Plik ściągnięto 2908 raz(y) 1,84 KB

_________________
Łukasz
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1474
Skąd: śląsk
Wysłany: 22-11-16, 22:55   

Po pierwsze na rynek górniczy te wyłączniki wprowadza Emag jakie ma ona umocowanie w tej branży to chyba wiesz . Po drugie ma te dopuszczenia WUG wiec nawet nie możesz się powołać na przepisy bo takowy urząd zawsze w swojej nieomylności może coś dopuścić, nawet wbrew przepisom.
Schemat chyba jest inny .

zrzut_ekranu.png
Plik ściągnięto 25 raz(y) 18,73 KB

 
     
slukasz 
Uczestnik forum
Łukasz


Wiek: 37
Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 5
Skąd: Lubin
Wysłany: 23-11-16, 06:55   

Schemat co do idei jest ten sam - ja przedstawiłem jako przykład pole z wyłącznikiem.
Tak naprawdę szukam jednoznacznej odpowiedzi na pytanie jak w temacie: czy można (zgodnie z przepisami) uziemiać przez wyłącznik/rozłącznik.
_________________
Łukasz
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group