Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Proszę o pomoc przy tworzeniu układu elektrycznego
Autor Wiadomość
krzysztof.sly@o 
Uczestnik forum


Dołączył: 04 Gru 2016
Posty: 2
Skąd: Poznań
  Wysłany: 04-12-16, 21:06   Proszę o pomoc przy tworzeniu układu elektrycznego

Witam. Na początku chce zaznaczyć, że z elektryki jestem zielony. Mam do was prośbę mianowicie potrzebuje stworzyć pewną instalacje na maszynie ale nie wiem jak się do tego zabrać. Na rysunku przedstawiłem wszystko najlepiej jak umiem. Obecnie w maszynie jest tak zrobione że prąd idzie bezpośrednio do falownika a potem do silnika. Jednak chce założyć między falownikiem a silnikiem wyłączniki awaryjne w razie gdyby było coś nie tak ( no i to jeszcze umiem zrobić :P ) Ale chciałbym zamontować panel kontrolny, który w razie problemu poinformuje mnie gdzie doszło do wyłączenia. Czyli jeżeli jest wszystko dobrze to wszystkie kontrolki są na panelu zielone. Jeżeli dojdzie do wyłączenie przez pierwszy wyłącznik to zielone zgaśnie i zapali się czerwone przy odpowiedniej lampce, a jednocześnie pozostałe lampki były zielone. I tak dalej czyli gdy wyłączenie zasilania do falownika będzie na drugim wyłączniku to w następnej kolumnie zgaśnie zielona a zapali się czerwona zaś pozostałe lamki będą nadal zielone. Mam nadzieje że jakoś zrozumiale to wyjaśniłem. Z góry dziękuje wszystkim zainteresowanym za odpowiedź oraz czekam na sugestie oraz propozycje. Miejcie na uwadze to że nie zbyt się znam na elektryce.

Schemat.jpg
Plik ściągnięto 24 raz(y) 44,81 KB

 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 97 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1085
Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-12-16, 22:41   

krzysztof.sly@o napisał/a:
Jednak chce założyć między falownikiem a silnikiem wyłączniki awaryjne w razie gdyby było coś nie tak

Ze schematu wynika coś innego.

krzysztof.sly@o napisał/a:
Miejcie na uwadze to że nie zbyt się znam na elektryce.

Więc dlaczego zabierasz się za takie rzeczy?

Sprawa jest prosta, potrzebujesz wyłączników awaryjnych z kilkoma stykami pomocniczymi. Pod te styki podłączasz dodatkowy obwód z lampkami.
Nie rozumiem, dlaczego na kablu zasilającym chcesz instalować wyłączniki awaryjne?
One powinny sterować zabezpieczeniem w rozdzielnicy lub sterować falownikiem (który ma odpowiednie wyjścia do tego celu zapewne).
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
krzysztof.sly@o 
Uczestnik forum


Dołączył: 04 Gru 2016
Posty: 2
Skąd: Poznań
Wysłany: 04-12-16, 23:11   

Racja.Na zdjęciu jest błąd. Ma to być między silnikiem a falownikiem.
Dlaczego na kablu zasilającym wyłączniki? Chodzi o to żeby w razie awarii któregoś z podzespołów maszyna natychmiast się zatrzymała. Falownik na pewno ma ma odpowiednie wyjścia ale jak wcześniej mówiłem nie znam się na tymi chciałbym zrobić to najprostszym sposobem.
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 97 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1085
Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-12-16, 07:39   

krzysztof.sly@o napisał/a:
Falownik na pewno ma ma odpowiednie wyjścia ale jak wcześniej mówiłem nie znam się na tymi chciałbym zrobić to najprostszym sposobem.

To kolegę zmartwię. Gdyż kabel pomiędzy silnikiem a falownikiem powinien być ekranowany a takie pomysły, jakie ma kolega, niestety do niczego dobrego nie prowadzą. Zdjęcie napięcia nie spowoduje wyhamowania silnika, a falownik może mieć taką opcję.

Zdjęcie napięcia z silnika a pozostawienie go na wyjściu falownika i części kabla też nie jest najlepszym pomysłem, tym bardziej, że ten wyłącznik awaryjny może tego nie wytrzymać. Falownik zapewne wtedy wyświetli błąd ale to nie jest dobra metoda wyłączania.

Tutaj odpowiednia norma:
http://sklep.pkn.pl/pn-en-iso-13850-2016-03e.html

krzysztof.sly@o napisał/a:
nie znam się na tymi chciałbym zrobić to najprostszym sposobem

To proponuje poprosić kogoś kto się zna o pomoc.
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 87 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1407
Skąd: śląsk
Wysłany: 06-12-16, 22:17   

Po pierwsze wszystkie wyłączniki bezpieczeństwa muszą być na napięcie bezpieczne . Teraz nie prawdą jest by falownik nie posiadał wyjść na układ bezpieczeństwa nawet najstarsze miały takie wyjścia . Jeśli chcesz zrealizować tą funkcję musisz zakupić kontrolery bezpieczeństwa np.moduł XPS-MP lub inny . On będzie sterował falownikiem. Po drugie jeśli nie jesteś elektrykiem to wiedź że nie wolno ci ani wykonywać ani" projektować " takich układów . Pamiętaj w razie śmierci jakiejś osoby to ty będziesz się tłumaczył prokuratorowi .
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group