Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
podłaczenie inwertera do instalacji odbiorczej budynku
Autor Wiadomość
pickat 
Uczestnik forum
pickat


Wiek: 44
Dołączył: 01 Sie 2014
Posty: 5
Skąd: Kielce
Wysłany: 23-04-17, 19:09   podłaczenie inwertera do instalacji odbiorczej budynku

Witam
Czy jest możliwość podłączenia kabla zasilającego z inwertera, zamiast w rozdzielnicy głównej to w rozdzielnicy pietrowej. Jeżeli nie to dlaczego ?
_________________
elektromonter
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1452
Skąd: śląsk
Wysłany: 25-04-17, 19:55   

Kolego napisz wyraźnie o co ci chodzi ,lub daj rysunek tego twojego pomysłu.
 
     
pickat 
Uczestnik forum
pickat


Wiek: 44
Dołączył: 01 Sie 2014
Posty: 5
Skąd: Kielce
Wysłany: 25-04-17, 20:47   

A co jest tutaj niejasne ? I gdzie napisałem, że to mój pomysł.
Jeżeli nie wie kolega co to rozdzielnica główna i rozdzielnica piętrowa to w niczym mi kolega nie pomoże.
_________________
elektromonter
 
     
azor77 
Uczestnik forum



Pomógł: 19 razy
Wiek: 40
Dołączył: 23 Maj 2006
Posty: 281
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 30-04-17, 07:11   

pickat, Inwerter można wpinąć w każdym miejscu Wlz instalacji budynku, nie trzeba inwertera wpinać akurat w głównej rozdzielni😉
_________________
Grzesiek
 
   
     
pickat 
Uczestnik forum
pickat


Wiek: 44
Dołączył: 01 Sie 2014
Posty: 5
Skąd: Kielce
Wysłany: 30-04-17, 09:48   

A jak wygląda sytuacja z ochrona przepięciową ? Dodatkowo na obiekcie zastosowano wyłącznik ppoż w rozdzielni głównej. Zadałem pytanie bez podania szczegółów ponieważ chciałem dowiedzieć się czy jest to w ogóle dopuszczalne rozwiązanie, ponieważ wszędzie w projekatch prowadzi się kabel do RG, następnie przedstawić problemy, które mogą je wykluczyć. WLZ ma 5x25mm2, kabel od inwertera też, nie jestem pewny co do ochronników i ich prawidłowego stopniowania, WLZ ma ok 70 mb długości do RG, natomiast kabel od inwertera do RP jakieś 35 mb. Moc inwertera to 38 kW, stąd moje wątpliwości. Nie wiem jak zachowa się instalacja elektryczna podczas sytuacji awaryjnej, zwarcie, przepięcie czy uderzenie pioruna.
Jeżeli istnieją jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie takiego rozwiązania to najrozsądniej będzie poprowadzić kabel do rozdzielni głównej, jednak wtedy kabel od inwertera do RG będzie miał ok 100 mb, natomiast jeżeli wpiąć się w rozdzielnicę piętrową to mogą wystąpić inne problemy.
Może powinna taka instalacja, kabel od inwertera, zostać zabezpieczona ochronnikami z dwóch stron ? ,100 mb kabla to trochę dużo nawet przy 25mm2. Inwerter ma wspomagać zasilanie urządzeń do masażu wodnego, jakieś urządzenia do naświetlania itp.

Pozdrawiam
_________________
elektromonter
 
     
azor77 
Uczestnik forum



Pomógł: 19 razy
Wiek: 40
Dołączył: 23 Maj 2006
Posty: 281
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 30-04-17, 19:31   

Nie no...w takim wypadku tu niema co się rozpisywać o zasadności stosowania przejściówek przy takiej mocy instalacji. Wpięcie takiej mocy tylko w takim miejscu WLZ w którym zapewni się odpowiednie przekroje przewodów i ochronę przepięciową. To że, urządzenia odbiorcze będą od miejsca wpięcia inwertera 10m czy 100m to jest bez znaczenia, ważne żeby były na tym samym WLz-cie...
_________________
Grzesiek
 
   
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1452
Skąd: śląsk
Wysłany: 01-05-17, 01:02   

pickat napisał/a:
I gdzie napisałem, że to mój pomysł.

A gdzie ja pisałem o jakimś pomyśle.
To co napisałeś w poście z wczoraj z 9,48 mogło się znaleźć w opisie postu pierwszego i tyle.
pickat napisał/a:
Zadałem pytanie bez podania szczegółów
 
     
pickat 
Uczestnik forum
pickat


Wiek: 44
Dołączył: 01 Sie 2014
Posty: 5
Skąd: Kielce
Wysłany: 03-06-17, 11:01   

simcode napisał/a:
Kolego napisz wyraźnie o co ci chodzi ,lub daj rysunek tego twojego pomysłu.
może sie mylę ale tutaj padło takie stwierdzenie.
_________________
elektromonter
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group