Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy PGE aby nie wymusza poświadczenia nieprawdy ?
Autor Wiadomość
wojciech_pi 
Uczestnik forum


Dołączył: 10 Mar 2009
Posty: 29
Skąd: Łódź
Wysłany: 29-06-17, 23:42   Czy PGE aby nie wymusza poświadczenia nieprawdy ?

Witam wszystkich forumowiczów,
a szczególnie pomiarowców.

Gnębi i irytuje chyba Was wszystkich , a na pewno z rejonów obsługiwanych przez PGE, że zmuszają elektryków wykonawców i pomiarowców do poświadczania nieprawdy podpisem pod drukiem Oświadczenia o gotowości przyłączenia do sieci , które jest niezbędne do zawarcia umowy na sprzedaż energii i instalację licznika .
Przykładowy druk wymagany przez PGE w zał.
Jest to przecież jawne łamanie prawa przez Dystrybutorów energii, którzy przenoszą całą odpowiedzialność na klienta zawierającego z nimi umowę dostawy energii, a nas jako pomiarowców zmuszają do poświadczenia nieprawdy. No bo niby jak sprawdzić wykonaną przez jakiegoś elektryka instalację w budynku i zrobić wszystkie pomiary , nie mając do niego podanego napięcia ze złącza kablowego w ulicy.
Może warto by się solidarnie zebrać i zaprotestować na ten "bubel" prawny .
Z pewnością przybyło by zleceń dla pomiarowców do odbiorów nowych instalacji

Pozdr

PGE.gif
Plik ściągnięto 42 raz(y) 59,8 KB

 
     
scss 
Uczestnik forum


Pomógł: 1 raz
Wiek: 41
Dołączył: 02 Lis 2007
Posty: 109
Skąd: podlaskie
Wysłany: 02-07-17, 21:37   

Witam!

=D> Zgadzam się z przedmówcą i popieram.
_________________
Pozdrawiam.
 
     
azor77 
Uczestnik forum



Pomógł: 19 razy
Wiek: 40
Dołączył: 23 Maj 2006
Posty: 281
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 08-07-17, 18:21   

Witam
Nie tylko w PGE tak jest 😕.
Ale można z tego wybrnąć zasilający instalację na potrzeby pomiarów z innego źródła i zaznaczyć to w protokole.
_________________
Grzesiek
 
   
     
scss 
Uczestnik forum


Pomógł: 1 raz
Wiek: 41
Dołączył: 02 Lis 2007
Posty: 109
Skąd: podlaskie
Wysłany: 08-07-17, 18:49   

Witam!

No nie do końca... Inne źródło to inne wartości niż te, przy których docelowo będzie pracować instalacja, ja bym nie ryzykował, a najlepiej wykonałbym pomiary powtórnie po podłączeniu poprzez PGE do ich instalacji. Tylko kto za to zapłaci?
Co prawda można sprawdzić ciągłość PE, czy wyliczyć swz z teorii, niestety dla mnie to nie wystarczy, a co ze ZKP? A jak w najgorszym wypadku styk PENa będzie niedokładny to kto za to weźmie odpowiedzialność? Ja, gdyż się podpisałem, czyż nie?
_________________
Pozdrawiam.
 
     
upin 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 89 razy
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 971
Skąd: Tarnów
Wysłany: 09-07-17, 13:58   

Pomiary izolacji wykonuje się po wykonaniu instalacji. Pozostałe pomiary po podaniu napięcia docelowego i zainstalowaniu układu pomiarowego. Tyle i aż tyle.
azor77 napisał/a:
Ale można z tego wybrnąć zasilający instalację na potrzeby pomiarów z innego źródła

Nie pisz Kolego więcej takich nieodpowiedzialnych, delikatnie mówiąc słów.
_________________
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
 
     
scss 
Uczestnik forum


Pomógł: 1 raz
Wiek: 41
Dołączył: 02 Lis 2007
Posty: 109
Skąd: podlaskie
Wysłany: 13-07-17, 18:44   

Witam!

Dodam jeszcze jedną rzecz do tematu, a w dokładnie mam pytanie do kolegów z innych regionów Polski. Czy na Waszych terenach operatorzy też wpadli na "genialny" pomysł stosowania rozłączników 4-ro polowych (przerywając tym samym PENa) zamiast zacisku PEN?
_________________
Pozdrawiam.
 
     
upin 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 89 razy
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 971
Skąd: Tarnów
Wysłany: 14-07-17, 10:54   

W Tauronie jest normalnie :)

pom.jpg
Plik ściągnięto 29 raz(y) 46,77 KB

_________________
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
 
     
wojciech_pi 
Uczestnik forum


Dołączył: 10 Mar 2009
Posty: 29
Skąd: Łódź
Wysłany: 19-07-17, 00:10   

upin napisał/a:
W Tauronie jest normalnie :)

To fajnie , że w TAURON'ie jest normalnie , ale wątek był skierowany do kolegów działających w rejonach PGE , stąd liczę na ich wypowiedzi.
Wysłałem 2 tyg temu pismo w tej kwestii do jednego z Rejonów PGE, odesłali je do centrali w Lublinie.
Jak będzie odpowiedź - dam znać
Pozdr
 
     
scss 
Uczestnik forum


Pomógł: 1 raz
Wiek: 41
Dołączył: 02 Lis 2007
Posty: 109
Skąd: podlaskie
Wysłany: 19-07-17, 12:39   

Witam!

A w PGE jest tak: #-o

DSC_0657.JPG
Plik ściągnięto 1369 raz(y) 47,34 KB

_________________
Pozdrawiam.
 
     
wojciech_pi 
Uczestnik forum


Dołączył: 10 Mar 2009
Posty: 29
Skąd: Łódź
Wysłany: 19-07-17, 21:35   

scss napisał/a:
Witam!

A w PGE jest tak: #-o


A co to takiego , a gdzie licznik, a co robi ten aparat na dole rozłączający "N" (albo PEN) ?

W rejonie tomaszowskim nawet tego nie robią , nie wstawiają nawet zabezpieczenia przed licznikiem tylko swoje blaszki


Pozdr
 
     
scss 
Uczestnik forum


Pomógł: 1 raz
Wiek: 41
Dołączył: 02 Lis 2007
Posty: 109
Skąd: podlaskie
Wysłany: 20-07-17, 21:15   

wojciech_pi napisał/a:
A co to takiego , a gdzie licznik,
licznik jest po prawej stronie, nie zmieścił się na zdjęciu
wojciech_pi napisał/a:
a co robi ten aparat na dole rozłączający "N" (albo PEN) ?
żeby N to jeszcze pół biedy, niestety to jest PEN!!!
_________________
Pozdrawiam.
 
     
wojciech_pi 
Uczestnik forum


Dołączył: 10 Mar 2009
Posty: 29
Skąd: Łódź
Wysłany: 20-07-17, 21:47   

scss napisał/a:
wojciech_pi napisał/a:
a gdzie licznik,
licznik jest po prawej stronie, nie zmieścił się na zdjęciu


Może wreszcie moderatorzy podniosą pojemność zał. (fotek) , bo 40kB to dziś kpina

Pozdr
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group