Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Jack
13-04-13, 17:14
Ocena przydatności kabli elektroenergetycznych
Autor Wiadomość
taro 1941 
Uczestnik forum
taro


Wiek: 76
Dołączył: 01 Lis 2015
Posty: 11
Skąd: wrocław
Wysłany: 22-09-17, 15:46   SZR

Mam pytanie odnośnie urządzenia SZR w budynku (rok budowy 1989) jedenasto piętrowym. Urządzenie SZR ze sterowaniem ręcznym zamontowane jest w rozdzielni głównej.Budynek posiada tylko jedną linie zasilania. Zastanawia mnie zasadność zamontowania tego urządzenia. Natomiast miejsce w którym znajduje się SZR mogło by nam posłużyć do zamontowania urządzeń awaryjnego oświetlenia. Jak to załatwić
_________________
Tadeusz
 
     
upin 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 89 razy
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 975
Skąd: Tarnów
Wysłany: 23-09-17, 23:54   

Nie wierzę, że budynek ten posiada jeden zasilacz. Budynki takie zasilane były z dwóch niezależnych ciągów kablowych. Wiem co piszę bo takich obiektów w tamtych czasach wiele zaprojektowałem.
Projektant kumaty poradzi sobie zez problemów z tym drobiazgiem ;)
_________________
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
 
     
taro 1941 
Uczestnik forum
taro


Wiek: 76
Dołączył: 01 Lis 2015
Posty: 11
Skąd: wrocław
Wysłany: 24-09-17, 20:38   

Na mapie geodezyjnej jest jedna linia zasilająca
_________________
Tadeusz
 
     
upin 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 89 razy
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 975
Skąd: Tarnów
Wysłany: 25-09-17, 08:43   

Kolego, powoli. A jak do złącza wchodzi np 6 kabli to na mapie będzie 6 kresek?
Z mapy nie dowiesz się ile kabli wchodzi do ZK. A tak w ogóle, pytasz jako kto?
_________________
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
  
 
     
taro 1941 
Uczestnik forum
taro


Wiek: 76
Dołączył: 01 Lis 2015
Posty: 11
Skąd: wrocław
Wysłany: 25-09-17, 12:09   

Jestem konserwatorem z upr. E . na mapie zasilanie złącza oznaczone jest jedną kreską z naniesionym napisem " 3eN "
_________________
Tadeusz
 
     
upin 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 89 razy
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 975
Skąd: Tarnów
Wysłany: 26-09-17, 21:48   

taro 1941 napisał/a:
3eN

Teoretycznie, wg opisu są tam trzy kable. :)
Uprzedzam kolejne pytanie, kable te nie muszą być w miejscu pokazanym na mapie.
_________________
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group