Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy mogę puścić przewód nad linią elektryczną?
Autor Wiadomość
Bartek4796162 
Uczestnik forum


Dołączył: 30 Cze 2009
Posty: 5
Skąd: z internetu
Wysłany: 27-08-17, 22:44   Czy mogę puścić przewód nad linią elektryczną?

Chodzi o to że muszę pomiędzy dwoma domami puścić kabel (tzw. przewieszką) jest to kabel typu skrętka. Te domy są tak nieszczęśnie ulokowane że pomiędzy nimi jest linia elektryczna - przyłącz do innego domu starego typu, czyli cztery przewody w odstępach około 40cm od siebie. Tą skrętkę mogę zawiesić jedynie około 80cm nad tą linią elektryczną, ani pod tą linią, ani wyżej nad nią się nie da.

Więc pytanie czy jak coś takiego zrobię, czy to będzie zgodne z prawem, czy przy jakiejś rewizji linii elektrycznej nie każą mi ściągać tej skrętki.
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1495
Skąd: śląsk
Wysłany: 29-08-17, 14:57   

Co to za linia energetyczna izolowana, goła .Jeśli nie pod linią to czemu nie w ziemi .
Bartek4796162 napisał/a:
Więc pytanie czy jak coś takiego zrobię, czy to będzie zgodne z prawem

W brew logice, co się może wpierw urwać druty elektryczne czy skrętka.
 
     
Bartek4796162 
Uczestnik forum


Dołączył: 30 Cze 2009
Posty: 5
Skąd: z internetu
Wysłany: 29-08-17, 22:04   

Chyba izolowana, ptaki na tym siadają to musi być jakoś izolowane, coś podobnego:
https://obrazki.elektroda.pl/2727295300_1428096517.jpg

Skrętka może się nie urwie bo zamierzam to puścić na lince stalowej i do niej dopiero opaskami skrętkę przymocować, tylko się boję że ktoś może w przyszłości o tą linkę zahaczyć jakaś koparka, albo drzewo będą ścinać i wtedy np. wyrwą hak do której będzie przymocowana ta linka ze skrętką, spadnie to częściowo na linie elektryczne, częściowo na ziemię będzie jakieś przebicie, ktoś będzie tam stał i go porazi tą linką stalową. I się zastanawiam czy jednak tego do ziemi nie wkopać. Więcej roboty z tym będzie bo trzema przekopać 20m i trochę wykuć chodnik betonowy. Muszę to przemyśleć, ale pytanie dalej aktualne czy mogę puścić skrętkę nad linią elektryczną?
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1495
Skąd: śląsk
Wysłany: 29-08-17, 22:36   

Bartek4796162 napisał/a:
Chyba izolowana, ptaki na tym siadają to musi być jakoś izolowane, coś podobnego:

Kolego poczytaj na temat w internecie dlaczego ptaki siadają na gołe druty.
Na zdjęciu jest instalacja z gołymi przewodami . Żadna linka stalowa nie uratuje tej skrętki bo po kilku latach i tak zgnije. Jak pozabijasz ludzi przy komputerach i pójdziesz siedzieć to wtedy się dowiesz czyś zrobił dobrze czy źle. Instalacja ma być wykonana pod linią lub w ziemi.
Jeśli chodzi o przepisy to znajdziesz o tym informację w PN-E-05100-1.
 
     
Bartek4796162 
Uczestnik forum


Dołączył: 30 Cze 2009
Posty: 5
Skąd: z internetu
Wysłany: 30-08-17, 23:10   

Ok dziękuję koledze za odpowiedz... w końcu się dowiedziałam dlaczego ptaki mogą siadać na liniach wysokiego napięcia :mrgreen:
 
     
tpwc 
Uczestnik forum


Dołączył: 18 Sty 2016
Posty: 26
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 19-10-17, 10:40   

Ciekawe co sobie myślą ptaki? Że ludzie im takie podtrzymywacze wystawiają :) ?
_________________
http://elkom-chelm.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group