Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
żurawie wieżowe na budowach
Autor Wiadomość
czcigodnybatman 
Uczestnik forum


Dołączył: 10 Lis 2017
Posty: 3
Skąd: wrocław
  Wysłany: 10-11-17, 17:15   żurawie wieżowe na budowach

Mam pytanie do Szanownych Kolegów. Chodzi mi o to czy wyłącznik różnicowo prądowy na zasilaniu żurawia wieżowego jest obowiązkowy czy zalecany ,ale nie wymagany? W wielu instalacjach na różnych budowach jest różnie(raz jest i protokoły przez pomiarowców są wystawiane bez RCD ,a na innych wprost przeciwnie). Żuraw jest uziemiony na sztywno(przyspawana bednarka konstrukcja-larsen ,6m. wbity w ziemię), jest urządzeniem stałym. Proszę o cytat z podstawy prawnej .Proszę o wyrozumiałość i rzetelność ,dziękuję.
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1473
Skąd: śląsk
Wysłany: 10-11-17, 19:47   

Po pierwsze co mówi dokumentacja tego żurawia.
Po drugie w żadnym starszym żurawiu nie stosuje RCD ze względu na możliwe niepożądane działanie.
 
     
czcigodnybatman 
Uczestnik forum


Dołączył: 10 Lis 2017
Posty: 3
Skąd: wrocław
Wysłany: 11-11-17, 13:27   

żuraw ma wymagania: L1+L2+L3+PE
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1473
Skąd: śląsk
Wysłany: 11-11-17, 16:01   

czcigodnybatman napisał/a:
żuraw ma wymagania: L1+L2+L3+PE

To nie są żadne wymagania. Czy w dokumentacji żurawia jest RCD ?
 
     
czcigodnybatman 
Uczestnik forum


Dołączył: 10 Lis 2017
Posty: 3
Skąd: wrocław
Wysłany: 12-11-17, 11:32   

Dokumentacja nie wymaga RCD ponieważ .. i tutaj zaczynają się pytania. Jak to jest z Polską Normą(PN)? Urządzenie z lat 80 -90 tych ,DTR z tych czasów. Układ zasilania TN-C ,TT ale czy układ zasilania ma wpływ na posiadanie w zabezpieczeniach zabezpieczenia różnicowo-prądowego? To jest sedno całego pytania.
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1473
Skąd: śląsk
Wysłany: 12-11-17, 20:41   

czcigodnybatman napisał/a:
Dokumentacja nie wymaga RCD ponieważ

To go nie buduj.
czcigodnybatman napisał/a:
Jak to jest z Polską Normą(PN)

czcigodnybatman napisał/a:
Urządzenie z lat 80 -90 tych ,DTR z tych czasów.

Czy normy czy inne przepisy wymagały wtedy RCD - nie.
czcigodnybatman napisał/a:
Układ zasilania TN-C ,TT ale czy układ zasilania ma wpływ na posiadanie w zabezpieczeniach zabezpieczenia różnicowo-prądowego?

Kolego widać nie jesteś elektrykiem. Więc po co ci ta informacja?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group