Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Termostat No/Nc + elektrozawór - podlaczenie
Autor Wiadomość
pawstone 
Uczestnik forum


Wiek: 27
Dołączył: 14 Sie 2010
Posty: 7
Skąd: Poznań
Wysłany: 07-01-18, 20:58   Termostat No/Nc + elektrozawór - podlaczenie

Witam.
Zakupilem elektrozawor, termostat SALUS AT10F (no/nc) oraz kabel zasilajacy do termostatu 3×1mm2.














Zawor ma sie otwierać gdy temperatura na kotle wzrosnie powyzej 50stopni (wowczas bojler bedzie zasilal piec) oraz ma sie zamykac gdy spadnie poniżej 50.- wtedy z zaworem/termostatem bedzie wspolpracowac grzalka elektryczna z wlasnym termostatem.

Mam kilka pytań odnośnie podłaczenia;

1) Czy takie podlaczenie przewodow do zaciskow bedzie odpowiednie?
C - brazowy (od kabla zasilajacego)
1- niebieski (od zaworu)
2- czerwony (od zaworu)
Zacisk uziemienia - zolto-zielony(od kabla zasilajacego) i zielony(od zaworu)

Kabel niebiesk; (kabel zasilajacy) zlaczyc z czarnyn(zawor)

2) O jakiej mocy maksymalnej mozna podlaczyc urzadzenie do tego termostatu?
3) Czy moge jednoczesnie podłaczyc do termostatu elektrozawor oraz pomke C.W.U? (Chcialbym aby woda krazyla tylko wtedy, gdy bojler bedzie zasilany z pieca)
4) Czy mogę do tego wszczystkiego podpiac jeszcze grzalke elektryczna 2KW/230V? ( grzalka posiada wlasny termostat ale na pewno bedzie sie zalanczac nawet wtedy gdy bojler jest zasilany z pieca poniewaz bedzie reagowac na kazdy spadek temperatury wody na bojlerze a spadek temperatury bedzie czesto, kiedy tylko ktos spusci troche wody z kranu wiec fajnie gdyby grzalka zostala odcieta wraz z otwarciem zaworu.

Pozdrawiam.
 
     
Pork32 
Uczestnik forum
Piotr


Pomógł: 3 razy
Wiek: 51
Dołączył: 06 Wrz 2015
Posty: 38
Skąd: mazowieckie
Wysłany: 08-01-18, 12:55   

Witam.
pawstone napisał/a:
1) Czy takie podlaczenie przewodow do zaciskow bedzie odpowiednie?
C - brazowy (od kabla zasilajacego)
1- niebieski (od zaworu)
2- czerwony (od zaworu)
Zacisk uziemienia - zolto-zielony(od kabla zasilajacego) i zielony(od zaworu)

Kabel niebiesk; (kabel zasilajacy) zlaczyc z czarnyn(zawor)

Tak.
pawstone napisał/a:

2) O jakiej mocy maksymalnej mozna podlaczyc urzadzenie do tego termostatu?

Teoretycznie 2,5 kW, ale ja nie dawałbym zbyt dużego obciążenia na termostat i zastosował go tylko do obwodów sterowniczych, elektrozawór i pompka C.W.U.
pawstone napisał/a:
4) Czy mogę do tego wszczystkiego podpiac jeszcze grzalke elektryczna 2KW/230V?

Nie. Przewód 3x1mm jest stanowczo za słaby. Do zasilenia grzałki zastosuj osobny obwód 230V przewodem 3x2,5mm i z zabezpieczeniem B16A. Sterowanie grzałki poprzez stycznik 25A, którego cewkę możesz podłączyć pod termostat.
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1495
Skąd: śląsk
Wysłany: 08-01-18, 17:49   

Namaluj schemat bo to opisałeś w ogóle nie będzie działać.
Układ wymaga przekaźników i do grzałki stycznika.
I ciekawe że w Poznaniu nie znają języka polskiego.Bo tego się nie da czytać.
 
     
Pork32 
Uczestnik forum
Piotr


Pomógł: 3 razy
Wiek: 51
Dołączył: 06 Wrz 2015
Posty: 38
Skąd: mazowieckie
Wysłany: 09-01-18, 18:27   

simcode napisał/a:
Namaluj schemat bo to opisałeś w ogóle nie będzie działać.

Dlaczego? Z instrukcji termostatu wywnioskowałem, że na zacisk C podłączam sygnał (fazę) i gdy temperatura przekroczy wartość zadaną np. >50 st. zwierają się styki C i 2, więc należy styk 2 połączyć z przewodem czerwonym siłownika, żeby otworzył zawór (zgodnie z instrukcją siłownika). Analogicznie przy temperaturze < 50 st. zwierają się styki C i 1, więc styk 1 łączę z przewodem niebieskim, wtedy siłownik powinien zamknąć zawór. Jeżeli chodzi o grzałkę 2kW to w poprzednim poście wspomniałem o dodatkowym obwodzie i styczniku. Zgadzam się z kolegą simcode, że można jeszcze zastosować przekaźnik np. do sterowania pompki C.W.U.
Ale może coś przeoczyłem #-o ?
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1495
Skąd: śląsk
Wysłany: 10-01-18, 18:33   

Pork32 napisał/a:
Z instrukcji termostatu wywnioskowałem, że na zacisk C podłączam sygnał (fazę) i gdy temperatura przekroczy wartość zadaną np. >50 st. zwierają się styki C i 2, więc należy styk 2 połączyć z przewodem czerwonym siłownika, żeby otworzył zawór (zgodnie z instrukcją siłownika).

Nie, bo wzrost temperatury a szczególnie opadanie jest zbyt powolny i zawór przez pewien czas będzie wyłączaj i załączaj .
Reakcja siłownika który jest silnikiem będzie błędna i doprowadzi do jego uszkodzenia.
 
     
Pork32 
Uczestnik forum
Piotr


Pomógł: 3 razy
Wiek: 51
Dołączył: 06 Wrz 2015
Posty: 38
Skąd: mazowieckie
Wysłany: 11-01-18, 08:04   

simcode napisał/a:
Nie, bo wzrost temperatury a szczególnie opadanie jest zbyt powolny i zawór przez pewien czas będzie wyłączaj i załączaj .
Reakcja siłownika który jest silnikiem będzie błędna i doprowadzi do jego uszkodzenia.

Dzięki za wyjaśnienie. Rozważałem tylko teoretycznie. Nie stosowałem takich urządzeń w praktyce. U siebie przy maszynach stosuje regulatory temperatury z programowaną histerezą, więc takie sytuacje się nie zdarzają.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group