Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Bednarka łączona z linką 16mm2
Autor Wiadomość
Mateusz Górak 
Uczestnik forum


Dołączył: 25 Lut 2010
Posty: 17
Skąd: Kraków
Wysłany: 05-07-16, 19:05   Bednarka łączona z linką 16mm2

Witam! Chciałbym połączyć bednarkę od uziomu sztucznego z linką która "idzie" do rozdzielni. Na lince zacisnę wtyk z oczkiem który za pomocą śruby przykręcę do bednarki. Nie chciał bym jednak na zewnątrz robić żadnych puszek. Chciałbym się dowiedzieć czy poprawne było by np. połączenie linki z bednarką a następnie zabezpieczenie tego połączenia abizolem, taśmą denso lub scorch a następnie po prostu ułożenie tego w ziemi lub schowanie w warstwie styropianu? Dostępu powietrza ani wody nie będzie więc korodować nie powinno. Proszę o jakieś sugestie? A może znacie temat z doświadczenia?

Pozdrawiam
 
     
wojciech_pi 
Uczestnik forum


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 10 Mar 2009
Posty: 42
Skąd: Łódź
Wysłany: 01-02-18, 12:47   

Witam
sam jestem też ciekaw doświadczeń kolegów w tej kwestii, bo widzę, że wielu instalatorów tak robi. Powstaje pytanie co z linką w ziemi może się zadziać po kilkunastu latach, wszak nie jest to kabel ziemny ?
Pozdr
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2330
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 01-02-18, 20:54   

Możesz tak zrobić, tylko po co połączenie ukrywać. Jeśli je ukryjesz to nie znaczy że go nie ma.
Są specjalne puszki do takich połączeń w gruncie a raczej na jego poziomie.
Oczywiście zabezpieczenie przed wilgocią jak najbardziej wskazane.
Zaś samą linkę na całej długości od tablicy czy GSW do owej puszki proponuję umieścić w szarym peszlu. Tak aby jej ewentualna wymiana w przyszłości nie wiązała się z demolką.

http://www.meskon.pl/pusz...0000104781.html
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1495
Skąd: śląsk
Wysłany: 01-02-18, 23:04   

Mateusz Górak napisał/a:
następnie zabezpieczenie tego połączenia abizolem,

Zły pomysł .
Mateusz Górak napisał/a:
po prostu ułożenie tego w ziemi lub schowanie w warstwie styropianu

Też zły pomysł.
Musi być dostęp do połączenia bo musisz wykonać co pewien czas pomiary.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group