Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Parametry kondensatora
Autor Wiadomość
melman 
Uczestnik forum


Dołączył: 07 Cze 2016
Posty: 9
Skąd: Wodzisław Śląski
Wysłany: 13-12-17, 08:31   Parametry kondensatora

Witam

W skrócie: pompa co przestała działać, pobiera w czasie pracy (buczy cichutko ale nie kręci się) 10W a powinna min. 35W.
Dowiedziałem się że może to być wina kondensatora rozruchowego.



Wiem że mam kupić kondensator 2,5uf
ale co oznaczają pozostałe parametry?

na górze 4 16.15.85.. to numer modelu, ale czy można z tego odczytać jakieś porametry?
W 24/14 ?

425V - 30000h/cl A to czas pracy/zywotności tego kondensatora?
-25/85/21 to temperatura nim i max w jakiej może pracować, a 21 to temp optymalna?

Czy w tym kondensatorze na znaczenie podłączenie przewodów tzn czy można pomylić lewy z prawym?

kondensator.jpg
Plik ściągnięto 258 raz(y) 26,6 KB

Ostatnio zmieniony przez melman 13-12-17, 09:09, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
e-sparks 
Aktywny uczestnik forum



Pomógł: 119 razy
Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 1070
Skąd: Suwałki
Wysłany: 13-12-17, 09:03   

melman napisał/a:
Wiem że mam kupić kondensator 2,5uf
To jedyny parametr, który jest niezbędny, pozostałe, na jakie należy zwrócić uwagę to jedynie sposób montażu (wsuwki, przewód).
_________________
Pozdrawiam, Wiesław
   
     
melman 
Uczestnik forum


Dołączył: 07 Cze 2016
Posty: 9
Skąd: Wodzisław Śląski
Wysłany: 13-12-17, 09:17   

Czy w tym kondensatorze na znaczenie podłączenie przewodów tzn czy można pomylić lewy z prawym?
 
     
e-sparks 
Aktywny uczestnik forum



Pomógł: 119 razy
Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 1070
Skąd: Suwałki
Wysłany: 13-12-17, 09:22   

Nie ma znaczenia. Na każdym przewodzie 50 razy na sekundę jest -230V i drugie 50 razy +230V
_________________
Pozdrawiam, Wiesław
   
     
melman 
Uczestnik forum


Dołączył: 07 Cze 2016
Posty: 9
Skąd: Wodzisław Śląski
Wysłany: 14-02-18, 08:00   

Wymieniłem kondensator i pompa nadal nie pracuje. Co może być jeszcze powodem?
pompa pobiera 12,5W. ale nie kręci.
 
     
e-sparks 
Aktywny uczestnik forum



Pomógł: 119 razy
Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 1070
Skąd: Suwałki
Wysłany: 14-02-18, 09:22   

Jeśli nowy kondensator jest na pewno sprawny, to tylko brak połączeń z silnikiem, przede wszystkim właśnie tego kondensatora.
_________________
Pozdrawiam, Wiesław
   
     
melman 
Uczestnik forum


Dołączył: 07 Cze 2016
Posty: 9
Skąd: Wodzisław Śląski
Wysłany: 15-02-18, 07:45   

Możliwe że coś jest ze stykami przy pokrętle do ustawiania obrotów bo chyba podczas regulacji na sekundę pompa ruszyła.
 
     
melman 
Uczestnik forum


Dołączył: 07 Cze 2016
Posty: 9
Skąd: Wodzisław Śląski
Wysłany: 22-02-18, 09:25   

Gniazdo z pokrętłem nie miało styku a plastik przy gnieździe był trochę stopiony.
Musiało się grzać aż brakło styku.

Ciekawy jestem jak się to stało że styku nie było a pobór pompy był 10W?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group