Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
zmiana pradu z jedno na trzyfazowy
Autor Wiadomość
nandzior 
Uczestnik forum


Dołączył: 03 Cze 2018
Posty: 8
Skąd: Rumia
Wysłany: 03-06-18, 19:32   zmiana pradu z jedno na trzyfazowy

Witam
Zmieniam prąd z jedno na trzyfazowy.
Zrobiłem wstępny schemat połączeń w rozdzielnicy.
Mam prośbę o wychwycenie ewentualnych błędów lub nieprawidłowości w tym schemacie.
Pozdrawiam

schemat - 2.png
Plik ściągnięto 38 raz(y) 37,89 KB

 
     
topmir 
Uczestnik forum
topmir


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 06 Gru 2007
Posty: 95
Skąd: świętokrzyskie
Wysłany: 03-06-18, 20:04   

Na elektrodzie dostałeś pewne wskazówki czyżby Ci nie odpowiadały, czy też ich nie rozumiesz?
 
     
nandzior 
Uczestnik forum


Dołączył: 03 Cze 2018
Posty: 8
Skąd: Rumia
Wysłany: 03-06-18, 20:08   

Widze ze tu tez przebywasz.

Tam dostałem wskazówki, wykonałem zalecenia ale slaby odzew jest teraz a zależy mi na czasie
 
     
topmir 
Uczestnik forum
topmir


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 06 Gru 2007
Posty: 95
Skąd: świętokrzyskie
Wysłany: 04-06-18, 13:51   

Przeczytaj jeszcze raz a pewnie zorientujesz się że jednak nie do końca i być może dlatego userzy nie odpowiadają.
 
     
nandzior 
Uczestnik forum


Dołączył: 03 Cze 2018
Posty: 8
Skąd: Rumia
Wysłany: 04-06-18, 19:35   

To nie łatwiej napisać co jeszcze nie jest poprawione ? Na pewno mi to bardziej pomoże niż taki dopiski.
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 102 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1149
Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-06-18, 21:35   

Kolego, to jest jakiś malunek, a nie schemat, w dodatku nieczytelny.
Brak jest jakichkolwiek danych w postaci warunków przyłączenia, przekroju przewodów, obliczeń dla zabezpieczeń i doboru przekroju przewodów. W zasadzie nie wiadomo nic, a trzeba się wypowiedzieć.
Nie da się tak.
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
nandzior 
Uczestnik forum


Dołączył: 03 Cze 2018
Posty: 8
Skąd: Rumia
Wysłany: 05-06-18, 08:04   

Układ sieci TN-S
Zabezpieczenie 20A
Ochronnik zamontowany obok licznika
Przekrój przewodów odpowiednio 6mm2 i 2,5mm2 (oswietlenie 1,5mm2)
Piekarnik będzie na gniazdku 230V gdyz inaczej nie mozna podlaczyc ze wzgledu na gwarancje.
Gniazdo piekarnika obok puszki 5x2,5.(do gniazda L3 N i PE z puszki)
 
     
nandzior 
Uczestnik forum


Dołączył: 03 Cze 2018
Posty: 8
Skąd: Rumia
Wysłany: 05-06-18, 09:41   

Dolaczam poprawiony schemat

Schemat
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 102 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1149
Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-06-18, 10:29   

nandzior napisał/a:
Układ sieci TN-S

Nie znam zakładu który wystawia takie warunki.
nandzior napisał/a:
Zabezpieczenie 20A

Brak typu zabezpieczenia. Od razu można stwierdzić, że nie będzie zachowana selektywność zadziałania zabezpieczeń.
nandzior napisał/a:
Przekrój przewodów odpowiednio 6mm2 i 2,5mm2 (oswietlenie 1,5mm2)

Brak obliczeń potwierdzających przedmiotowe przekroje.
nandzior napisał/a:
Dolaczam poprawiony schemat

W dalszym ciągu jest to nieczytelne.
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
nandzior 
Uczestnik forum


Dołączył: 03 Cze 2018
Posty: 8
Skąd: Rumia
Wysłany: 05-06-18, 13:00   

Moim zdaniem jest bardzo czytelne. Może nie zrobiony fachowy schemat elektryczny ale jest czytelne gdzie i jaki kabel jest poprowadzony.

Czy jest tu ktoś kto może po prostu pomoc i doradzić a nie chcieć pokazać jak docisnąć każdego kto tylko zapyta o cokolwiek? Chyba nie o to tu chodzi. Z góry dziękuję.
 
     
topmir 
Uczestnik forum
topmir


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 06 Gru 2007
Posty: 95
Skąd: świętokrzyskie
Wysłany: 05-06-18, 14:59   

Przecież chcesz ( lub jesteś) być elektrykiem wiec zachowuj się jak elektryk a nie jak 3w1
 
     
nandzior 
Uczestnik forum


Dołączył: 03 Cze 2018
Posty: 8
Skąd: Rumia
Wysłany: 05-06-18, 15:02   

Gdzie jest napisane ze jestem?

Ok Ktos pomoze czy nie masz szans zeby liczyc tu na jakakolwiek pomoc?
 
     
nandzior 
Uczestnik forum


Dołączył: 03 Cze 2018
Posty: 8
Skąd: Rumia
Wysłany: 05-06-18, 17:35   

Widzę, że jednak nie uzyskam pomocy. Zawsze sądziłem ze takie forum są właśnie do takich rzeczy. A tu jedynie gwiazdor elektryki(topmir czy tam Mirosław Topolski) próbuje pokazać swoja wyższość nad początkującymi w tej dziedzinie (przejrzałem kilka jego postów i w większości jest tak samo). Nie wiem co to ma na celu ale ja jego ego karmił nie będę.

Dzięki za poświęcony czas.
Temat do zamknięcia bez udzielonej pomocy.
Pozdrawiam
 
     
topmir 
Uczestnik forum
topmir


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 06 Gru 2007
Posty: 95
Skąd: świętokrzyskie
Wysłany: 06-06-18, 00:06   

Początkujący to elektryk po szkole i taki potrafi poprawnie narysować schemat instalacji i podać rzetelne informacje jakie potrzebne są by udzielić mu pomocy i taką pomoc uzyska bo posiada wiedzę ale jeszcze brak mu praktyki którą pracując w zawodzie na pewno nabędzie.Elektryk po szkole dobrze wie że żeby być wykonawca (a za takiego się podajesz na elektrodzie ) to musisz spełniać określone wymagania a Ty ich nie spełniasz wobec czego nie możesz z punktu widzenia prawa zajmować sie wykonywaniem instalacji i pora abyś to sobie uświadomił zanim komuś ( lub sobie ) swoim działaniem wyrządzisz krzywdę.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group