Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Impedancja pętli zwarcia, a wyłącznik silnikowy.
Autor Wiadomość
matik 
Uczestnik forum


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Maj 2014
Posty: 304
Skąd: małopolska
Wysłany: 14-03-19, 21:54   

kkas12 napisał/a:
Więc jeśli teraz tak nie myślisz (przyszło otrzeźwienie) to chyba wtedy tylko ci sie tak napisało

Jestem pełen podziwu, skąd kolega bierze inspiracje na te swoje "złote myśli" :)
Wytłumaczę może , choć to nie trudne, ale wyłączenie powyższego urządzenia z eksploatacji powinno być naturalnym następstwem "negatywnego" orzeczenia z przeglądu i zaraz po nim doprowadzenie go do sprawności . Ta decyzja oczywiście należy do właściciela, pomiarowiec może ją jednak zasugerować mając na względzie bezpieczeństwo .
 
     
Negatyw 
Uczestnik forum


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 31 Paź 2018
Posty: 52
Skąd: Reda
Wysłany: 14-03-19, 22:39   

matik napisał/a:
...
Negatyw napisał/a:
No tak, i pewnie Ty wiesz od czego to zależy. Ha, ha, ha,
... tak, wiem i nie ma tam nic śmiesznego
Nie możesz wiedzieć bo nawet prawa Ohma nie znasz. Zakładając, że jeden zestyk ma 4Ω i producent poleca zastosowanie jednofazowe przez połączenie szeregowe trzech zestyków to mamy:
4Ω*3=12Ω
I teraz z prawa Ohma można policzyć maksymalny prąd zwarciowy dla napięcia 230V:
230V/12Ω=19,167A
Będzie bez różnicy czy producent napisze 50kA, czy 150kA i tak nie będzie to prąd większy niż niecałe 20A (dla napięcia 230V).
 
     
matik 
Uczestnik forum


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Maj 2014
Posty: 304
Skąd: małopolska
Wysłany: 15-03-19, 09:28   

Negatyw napisał/a:
Nie możesz wiedzieć bo nawet prawa Ohma nie znasz.
Widzisz kolego , od prawa Ohma do wyliczenia prądów zwarciowych dzieli Cię jeszcze trochę materiałów do przeczytania i przyswojenia.
A inna sprawa to podjąłeś temat zdolności zwarciowej wyłączników - to cecha fizyczna budowy wyłącznika (grupy, rodziny wyłączników). Prościej ? ...nie ważne jaki jest spodziewany prąd zwarciowy w obwodzie tego wyłącznika , ważne, że ten wyłącznik jest zdolny poradzić sobie z prądem 50kA . Parametr ważny w etapie projektowania. więcej o tym: PN-EN 60898-1:2007 ; PN-EN 60947-2:2005.
 
     
Negatyw 
Uczestnik forum


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 31 Paź 2018
Posty: 52
Skąd: Reda
Wysłany: 15-03-19, 10:12   

matik napisał/a:
...Prościej ? ...nie ważne jaki jest spodziewany prąd zwarciowy w obwodzie tego wyłącznika , ważne, że ten wyłącznik jest zdolny poradzić sobie z prądem 50kA . Parametr ważny w etapie projektowania. więcej o tym: PN-EN 60898-1:2007 ; PN-EN 60947-2:2005.

Nawet nie wiesz jakie bzdury piszesz. Ale trudno byś wiedział nie znając podstaw elektrotechniki w tym prawa Ohma. Tego typu wyłączniki przy przepływie prądu 50kA, czyli 50000A wyparują jeszcze zanim zdążą otworzyć im się styki. Jak sam zmierzyłeś zestyk ma ok. 4Ω i jest taki wzór na moc:
P=I²R czyli:
P= 50000²*4
P=10000000000W czyli 10GW mocy
Dla porównania średnio w całej Polsce zużywane jest ok. 22GW mocy.
 
     
matik 
Uczestnik forum


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Maj 2014
Posty: 304
Skąd: małopolska
Wysłany: 15-03-19, 10:42   

Negatyw napisał/a:
prawa Ohma
Czy naprawdę na tym się kończą Twoje horyzonty elektrotechniki?
Negatyw napisał/a:
Tego typu wyłączniki przy przepływie prądu 50kA, czyli 50000A wyparują jeszcze zanim zdążą otworzyć im się styki.
.... widzę że to trudne dla Ciebie. Więc chyba nie bardzo wiesz co oznacza ten parametr a jest przyporządkowany do każdego aparatu łączeniowego, więc wszyscy producenci nie wiedzą co piszą ? Popularny "S" ma przeważnie 6kA lub 10kA ... też powinien odparować?
Zanim znów ograniczysz się do poziomu prawa Ohma poczytaj o początkowym prądzie zwarciowym i innych parametrach zwarcia, o całce Jolluea i dobezpieczaniu aparatów - wtedy wróć do dyskusji.
Parametr fizyczny styków ma się nijak do spodziewanego prądu zwarciowego w obwodzie, 50kA najprawdopodobniej nigdy nie przepłynie przez te wyłączniki, ale takie styki i taką budowę tam zastosowano więc taki parametr podają (do malucha też możesz założyć opony z indeksem prędkości 200km/h, to znaczy, ze tyle maluch będzie jeździł ?
 
     
Negatyw 
Uczestnik forum


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 31 Paź 2018
Posty: 52
Skąd: Reda
Wysłany: 15-03-19, 10:48   

Jeżeli twierdzisz, że te miniaturowe styki mogą przepuścić 50kA to nie tylko nie masz wiedzy ale i wyobraźni. Dla porównania największe transformatory rozdzielcze w sieciach nn energetyki zawodowej mają moc 630kVA i prądy zwarciowe na poziomie 20÷30kA.
Ostatnio zmieniony przez Negatyw 15-03-19, 10:54, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
matik 
Uczestnik forum


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Maj 2014
Posty: 304
Skąd: małopolska
Wysłany: 15-03-19, 11:08   

Negatyw napisał/a:
Jeżeli twierdzisz, że te miniaturowe styki mogą przepuścić 50kA
ha ha , już nic twierdze , powaliłeś mnie i brak mi argumentów. Niemniej jednak ...poczytaj trochę ;) to nie boli, żeby się nie okazało, że dla silnika 0,5kW blisko trafa bedziesz chciał zakładać NZM-4 w obwodzie zasilania ze względu na prądy zwarciowe ha ha. Chyba ciut rozjechały Ci się kolego pojęcia w elektrotechnice.
 
     
Negatyw 
Uczestnik forum


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 31 Paź 2018
Posty: 52
Skąd: Reda
Wysłany: 15-03-19, 11:25   

matik napisał/a:
...ha ha , już nic twierdze , powaliłeś mnie i brak mi argumentów...

Argumentów nie masz i nigdy nie miałeś. Nawet nie potrafisz się odnieść do moich obliczeń. Prawo Ohma jest poza Twoim zasięgiem zrozumienia?
matik napisał/a:
...Niemniej jednak ...poczytaj trochę ;) to nie boli...
Skąd Ty możesz wiedzieć czy boli czy nie boli? Nigdy nie próbowałeś.
 
     
matik 
Uczestnik forum


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Maj 2014
Posty: 304
Skąd: małopolska
Wysłany: 15-03-19, 11:40   

Wiesz kolego Negatyw? , poszukałem dla Ciebie coś co zbliży cię trochę do magii zdolności łączeniowej i wielkich kiloamperów (co prawda nie dotyczy to wyłączników silnikowych ale powinno przybliżyć Ci troszeczkę temat zdolności zwarciowej) ... to tak w prezencie, żebyś więcej się nie wygłupiał :)
http://redinpe.com/attach...171_part_06.pdf
 
     
Negatyw 
Uczestnik forum


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 31 Paź 2018
Posty: 52
Skąd: Reda
Wysłany: 15-03-19, 12:32   

Akurat dr hab. inż. Stanisława Czappa znałem osobiście, jeszcze wtedy gdy był asystentem dr Edwarda Musiała. Gdzie widzisz sprzeczność z tym co napisałem? Co innego: spodziewany prąd zwarcia a co innego prąd ograniczony. Na Rys.1. masz prądy ograniczone bezpieczników a na Rys.2. oscylogram gdzie widać różnicę między tymi prądami: spodziewanym i ograniczonym. Przez dany bezpiecznik lub aparat nie popłynie prąd większy niż prąd ograniczony. A w przypadku tego wyłącznika silnikowego prąd ograniczony będzie ograniczony rezystancją, którą zmierzyłeś. Jeżeli napisałeś, że konstrukcja producenta pozwala na przepływ prądu 50kA przez ten miniaturowy wyłącznik silnikowy to znaczy, że kompletnie nie orientujesz się w zagadnieniu i do tego nie masz wyobraźni.
P.S.
Może jeszcze dodam, że przebieg ik to wartość chwilowa spodziewanego prądu zwarciowego a spodziewany prąd zwarciowy Ik to wartość skuteczna tego przebiegu chwilowego ik.
 
     
matik 
Uczestnik forum


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Maj 2014
Posty: 304
Skąd: małopolska
Wysłany: 15-03-19, 13:17   

Patrz dobrze na rysunki , po to stosujesz bezpieczniki i wykorzystujesz ich cechę tj całkę jouela, żeby ograniczyć/obciąć prąd zwarcia i nie uszkodzić styków aparatu o niższej zdolności zwarciowej niż może wystąpić w obwodzie. I niech dotrze do kolegi, że nie rozmawiamy tu długotrwałym prądzie obciążeniowym dla styków.

Negatyw napisał/a:
Jeżeli napisałeś, że konstrukcja producenta pozwala na przepływ prądu 50kA przez ten miniaturowy wyłącznik silnikowy to znaczy, że kompletnie nie orientujesz się w zagadnieniu i do tego nie masz wyobraźni.
Napisz kolego do producentów aparatów , że się nie orientują i są bez wyobraźni - wszyscy jak jeden! I doczytaj w końcu, co to za prąd ...owe 50kA podawane danych technicznych aparatów, bo widzę że jakieś światełko się zaczyna tlić tylko jeszcze trudno Ci się pogodzić błędem w który brniesz nie wiedzieć po co :) (po prostu jeszcze musisz "opluć" innych zanim przetrawisz :mrgreen: )
 
     
Negatyw 
Uczestnik forum


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 31 Paź 2018
Posty: 52
Skąd: Reda
Wysłany: 15-03-19, 20:12   

matik napisał/a:
... bo widzę że jakieś światełko się zaczyna tlić tylko jeszcze trudno Ci się pogodzić błędem ...
Chyba w Twojej głowie się coś tli.
 
     
witek17 
Uczestnik forum


Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 5
Skąd: Police
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 16-03-19, 09:19   

Podoba mi się ta dyskusja :mrgreen:
 
     
Negatyw 
Uczestnik forum


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 31 Paź 2018
Posty: 52
Skąd: Reda
Wysłany: 16-03-19, 10:02   

Witek17, dla kogoś kto ma nawet małe pojęcie o elektryce prąd 50kA przepływający przez miniaturowy wyłącznik o prądzie znamionowym w granicach 0,1A÷0,16A i ten wyłącznik ten prąd nie tylko przepuszcza ale i wyłącza bez uszkodzenia będzie budził wątpliwości. Pisanie komuś kto "zjadł zęby" w pracy w energetyce i widział oraz słyszał jak wyłącznik APU 50 wyłącza zwarcie 20kA, że coś się "tli", musi spowodować taką reakcję. Nieznajomość podstawowych wzorów z podstaw elektrotechniki (bo się matik nie odniósł do moich obliczeń), nieznajomość już nie tak podstawowych pojęć jak definicja: "oczekiwanego prądu zwarciowego" i "znamionowej zdolności zwarciowej" aparatu jest w sprzeczności z udziałem w tej dyskusji jako ekspert.
 
     
matik 
Uczestnik forum


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Maj 2014
Posty: 304
Skąd: małopolska
Wysłany: 16-03-19, 10:51   

Negatyw napisał/a:
bo się matik nie odniósł do moich obliczeń
Liczysz dobrze , tylko nie wiesz co liczysz i wciąż nie wiesz co oznacza te 50kA w oznaczeniu przedmiotowego wyłacznika silnikowego. Może i zjadłeś żeby na energetyce ale boisz się przyswoić kilku pojęć i to wcale nie nowych. Dlatego nie wiesz co wypisujesz.

Pytam Ciebie kol. Negatyw , całkiem realna sytuacja : obwód gniazdka zabezpieczony s301 B16, na gniazdku jest Z=0,3om, prąd zwarcia to 690 A ... i będziesz zakładał rozłącznik 1000A? (choć ten prąd 690 A to nie to samo co 50kA i nie mówie o wartości , tylko rodzaju)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group