Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
TN S?
Autor Wiadomość
RENO 
Uczestnik forum


Pomógł: 1 raz
Wiek: 42
Dołączył: 15 Paź 2008
Posty: 81
Skąd: dolnośląskie
  Wysłany: 27-12-19, 10:40   TN S?

Witam kolegów,

Taka sytuacja - instalacja TN S w złączu, klient ma pociągnięty wlz 4x10 (zacisk PE w złączu nie wykorzystany), następnie w rozdzielnicy domowej ma niezależne uziemienie jako PE, w sumie jest rozdzielone N od PE tak jak powinno być przy TN S docelowo.

Czy takie rozwiązanie jest poprawne i czy w taki sposób można "oszczędzać" na żyle w wlz?
Czy może należy uznać to jako TNC i w rozdzielnicy rozdzielić niejako wówczas PEN na N i PE i to wpiąć w uziemienie?

Długość wlz ok 40m.
 
     
slawekx 
Uczestnik forum


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 30 Cze 2009
Posty: 141
Skąd: Łódź
Wysłany: 28-12-19, 23:32   

możesz to rozrysować
_________________
Sławek
 
     
RENO 
Uczestnik forum


Pomógł: 1 raz
Wiek: 42
Dołączył: 15 Paź 2008
Posty: 81
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 30-12-19, 18:44   

Tak to wygląda.

Miało być do domu TN-S , a ma WLZ 4 żyłowego - zacisk PE w ZK nie wykorzystany.
W domu poszło tak jak na rysunku, a PE wziął z uziomu fundamentowego lub otokowego.
Ma wszędzie różnicówki, więc niejako ten prąd upływu do uziomu powinien je wyzwalać w razie czego.
Jednak ja bym sugerował żeby zrobić z tego TNC-S , bo według mnie ma teraz TNC - PE nie rozdzielony, zatem PEN na PE, mostek na N, a PE łączyć z uziomem.

Jak sądzisz?

yty.jpg
Plik ściągnięto 33 raz(y) 47,75 KB

 
     
slawekx 
Uczestnik forum


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 30 Cze 2009
Posty: 141
Skąd: Łódź
Wysłany: 05-01-20, 01:08   

Jeżeli dochodzi do złącza TN-C to jest 3L + PEN .Do rozdzielnicy dochodzi tez 3L +PEN i w rozdzielnicy PEN rozdzielasz na PE i N.
_________________
Sławek
 
     
scss 
Uczestnik forum


Pomógł: 1 raz
Wiek: 44
Dołączył: 02 Lis 2007
Posty: 123
Skąd: pomorskie
Wysłany: 09-01-20, 19:18   

Witam!

A czy kolega nie zrobił sobie w domu przypadkiem układu TT ;-) ? Co ma w warunkach przyłączenia?

Pozdrawiam.
_________________
Pozdrawiam.
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2336
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 11-01-20, 11:59   

Przecież to co narysowałeś to ewidentne TT.
Proponuję zapoznanie się z układami sieci.
Zrozumienie znaczenia poszczególnych liter w ich nazwach jak najbardziej wskazane.
Bo póki co to o czym innym piszesz a co innego rysujesz kolego.

Musisz mieć stuprocentową pewność w jakim układzie pracuje sieć zasilająca.
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group