Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozdzielnica
Autor Wiadomość
GD 
Uczestnik forum


Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 25
Skąd: Gniazdko elektryczne
Wysłany: 27-01-12, 20:34   

Jest tak jak kolega Czarek napisał... z wyjątkiem tego gniazda siłowego - jest 32A. Reszta sie zgadza.
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1495
Skąd: śląsk
Wysłany: 27-01-12, 22:03   

GD piszesz jakieś dziwne rzeczy z jednej strony pytasz o opinię a jak ci ją ktoś udziela to się wymondrzasz gdybyś znał wszystkie odpowiedzi.
1)napisałeś jak wygląda PE zasięgni literatury a się dowieszczym się obie różnią
2)tak brak zabezpieczenia nadmiarowego zabezpieczającego szyny i przewody w rozdzielnicy bo w ZK to zabezpieczasz wraz z kablem (pętla zwarcia długości przewodow ITP.jak ci się uda to dobrze ja bym zrobil tak jak piszę .
3)popatrz a sam pożniej piszesz PEN i PE że zle rozdzielone to kto ma rację ja wszystkich linkow nie czytam bo nie mam czasu tylko odnoszę sie do twojej sprawy.
4)pamiętaj że jeśli masz morzliwość zrobienia jednej szyny PE zawsze to zrób to tylko logika nie przepisy.
5) ten nieszczęsny drugi FR po co on w tej rozdzielnicy czemu go niema w pietrowej będziesz latac na dół żeby wyłączyć coś u góry ?
6)pamiętaj każdą instalację można zrobić na kilka sposobów i nie którzy będą się wymondrzać czemu tak anie tak zasada której ja chołduję to by była ona zawsze jak naj bezpieczniejsza dla urzytkownika i dla elektryka który kiedyś ją otworzy.pozdrawiam.
 
     
GD 
Uczestnik forum


Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 25
Skąd: Gniazdko elektryczne
  Wysłany: 27-01-12, 23:04   

simcode napisał/a:
GD piszesz jakieś dziwne rzeczy... wymondrzasz... morzliwość... wymondrzać... chołduję... urzytkownika....

I kto tu pisze dziwne rzeczy?.

Ale wracając do tematu. Nie znam odpowiedzi na wszystkie pytania i dlatego przedstawiłem temat tutaj, na forum. Z poprzedniego tematu (ten, którego nie czytałeś z braku czasu) dowiedziałem się, że podział przewodu PEN polega na stworzeniu szyny PE i N (najcenniejsze z tego co się dowiedziałem jest to, że kolejność tych szyn ma znaczenie). Tak też uczyniłem. Zdaje sobie sprawę, że weryfikacja połączeń rozdzielnicy ze zdjęcia nie jest sprawą łatwą, żeby nie powiedzieć niemożliwą. Na Twoją prośbę dołączyłem schemat - sorki malunek, w celu lepszej weryfikacji moich wątpliwości. I tak zapytam raz jeszcze:

- czy działanie ochronnika będzie właściwe jeśli znajduje się on za dwoma (tak dwoma! i muszą one być! i będę latał na dół żeby rozłączyć górę!) rozłącznikami? Jeśli nie to dlaczego?

- Zastosowałem dwie szyny PE ponieważ są zbyt krótkie przewody (domyślam się, że można było zastosować dłuższe przewody ale tak nie zrobiłem) aby wykonać jedna szynę a i wygląda to nieco lepiej bez nadmiaru przewodów. Połączone zostały przewodem LgY 10mm.

Jak coś jest źle to co i dlaczego a nie ja bym zrobił tak a on inaczej. Pytam fachowców o jednoznaczne uwagi wraz z uzasadnieniem a nie amatorów, którym się coś wydaje. Tak więc kolego simcode proszę Ciebie i pozostałych użytkowników o fachową opinię na podstawie dotychczasowych danych.

p.s respect za linux'a - sam za czasów studiów bawiłem się w to :)
 
     
elplum 
Uczestnik forum
elplum


Pomógł: 11 razy
Wiek: 40
Dołączył: 24 Paź 2010
Posty: 164
Skąd: Lublin
Wysłany: 28-01-12, 11:36   

Ochronnik będzie działał gdy będzie podłączony za dwoma " FR-ami" , natomiast gdybym sam sznurował tą rozdzielnie ochronnik wpiąłbym za 1 wszym FR-em , ale tylko to biorąc połączenie na logikę, było by dla mnie osobiście bardziej czytelne.
W naszych rozdzielniach tego typu ( mieszkaniowych ) zaraz za FR-em jest blok rozdzielczy i z tego punktu wykonujemy wszystkie główne połączenia - według mnie jest tak najprościej i najwygodniej.




Pozdrawiam
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1495
Skąd: śląsk
Wysłany: 28-01-12, 22:04   

widzsz kolego GD doczytałeś czym różni się PEN od PE i dobrze przecież ci to sugerowałem co do odgromników nie wymondzałem się tylko coś sugerowałem i też chyba nie żle o dwuch szynach PE już się nierozwodzę bo napisałem wcześniej .Nie pisalem ci że coś żle przeczytaj mój takst zasugerowałem pewne rozwiązania a póżniej napisałem że każdą rzecz można zrobić na kilka sposobów nierozumiem twojego poirytowania .Wskazujesz że jesteś młodym człowiekiem więc ci odpowiadam ze Linux to dla mnie najlepsza opcja mój wybór tak jak wybór mojego samochodu ja przecież nic nie mam do tego czym ty jeżdzisz ,a widzę że jak większośc młodych ludzi wyśmiewasz się z kogoś że co innego wyznaje lub wierzy.Trochę pokory w życiu ale do tego dorośniesz i wtedy docenisz tych co myślą inaczej bo to tez ludzie .dobranoc.
 
     
GD 
Uczestnik forum


Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 25
Skąd: Gniazdko elektryczne
Wysłany: 28-01-12, 23:50   

simcode napisał/a:
Wskazujesz że jesteś młodym człowiekiem więc ci odpowiadam ze Linux to dla mnie najlepsza opcja mój wybór tak jak wybór mojego samochodu ja przecież nic nie mam do tego czym ty jeżdzisz ,a widzę że jak większośc młodych ludzi wyśmiewasz się z kogoś że co innego wyznaje lub wierzy.Trochę pokory w życiu ale do tego dorośniesz i wtedy docenisz tych co myślą inaczej bo to tez ludzie .dobranoc.


Temat zupełnie zboczył z wlaściwych torów. Ostatnia odpowiedź w tym temacie do Ciebie kolego simcode bo widzę, że czytanie ze zrozumieniem to nie lada problem.

1. Nigdzie nie wskazałem, że jestem młody i tym bardziej nie sugerowałem ile mam lat.
2. Napisałem "respect za Linux'a" co oznacza, że szanuję i podziwiam Ciebie za używanie linux'a ponieważ:

a) jest "trudnym" systemem - wiem bo kiedy miałem więcej czasu i zapału to używałem linuxa
b) ciagle brakuje oprogramowania odpowiadajacemu jakościa tym spod windy
c) aby poprawnie skonfigurować system do działania trzeba mieć pojęcie z programowania (najczęściej C++) choć nie tylko

Jak widzisz Twoja niewiedza i kompleksy powodują, że błędnie interpretujesz bodźce z zewnatrz i większość przyjmujesz jako atak na Twoją osobę.

Przypominam na zakonczenie z ang. respect = szacunek!

p.s temat raczej do zamknięcia bo do niczego nie prowadzi!
 
     
Johny Bravo 
Uczestnik forum


Pomógł: 48 razy
Wiek: 38
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 398
Skąd: internet
Wysłany: 30-01-12, 10:17   

1) Ochronnik powinien być wpięty za jednym rozłącznikiem. Jak z jakiegoś powodu będziesz chciał wyłączyć napięcie na piętrze tym drugim rozłącznikiem, to pozbawiasz się ochrony przepięciowej dla całego obiektu.

2) Przy zasilaniu rozdzielnicy piętrowej zmieszasz przekrój kabla zasilającego, a więc wypadało by go zabezpieczyć. Zamiast drugiego rozłącznika dał bym wyłącznik nadprądowy 3-polowy, lub jakiegoś topika (w zależności co jest w ZK), a rozłącznik dał bym w rozdzielnicy piętrowej.

Pozdrawiam
_________________
Johny Bravo
 
     
waldekfras 
Uczestnik forum


Wiek: 33
Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 9
Skąd: Kraków
Wysłany: 16-05-12, 23:35   

GD napisał/a:
sepam napisał/a:
Tak z ciekawości od czego jest skrót FR?


FR jest to oznaczenie rozłącznika Hagera np. FR100/3 moeller (ten drugi w tablicy) ma oznaczenie IS.. Co konkretnie oznaczają te litery musisz zapytać producenta.


Raczej FR nie jest od hagera, a po prostu są to stare nazwy Fael aka Legrand.
FR to są rozłączniki izolacyjne.

Odnośnie ochronnika przepięciowego. Poprawnie jest aby był ogólnie podłączony w ten sposób, że zasilanie wpinamy na ochronnik i dopiero spod zacisków przechodzimy pod FR-a a dalej reszta aparatów wg uznania/projektu. Ochronnika nie ma potrzeby rozłączać, bo tak to zabezpiecza cały czas instalację niezależnie czy wystąpi przepięcie od strony zasilania czy od strony odbiorów. Tu ma co najwyżej znaczenie jego umiejscowienie i ewentualnie długości przewodów, ale to sprawy niuansowe i w większości zastosowań nie ma potrzeby jakiś większych zmian.
Jedyne co warto/trzeba uczynić to przy większych złączach dobezpieczyć ochronnik topikami. Jakie ma być dobezpieczenie jest na ochronniku - dla OBO B+C jest to np. 160A. Czyli jeśli od zasilania jest zabezpieczenie więcej niż 160A to należy do dobezpieczyć topikiem nie większym niż 160A. Ma to z kolei znaczenie przy spaleniu ochronnika i powstaniu w nim zwarcia.

Myślę, że w miarę logicznie opisałem. pewnie za słówka i interpretację mnie ktoś złapie, ale sedno myślę, że zostało w miarę przystępnie ujęte.

Jak coś zapraszam do polemiki. Jak dla mnie rozdzielnica pod względem czysto estetycznym jest całkiem ok. Cudów nie ma, ale tez da się na pewno połapać co i jak beż robienia doktoratów (oczywiście na żywo a nie z zdjęć).

--
Pozdrawiam
Waldemar Fraś

http://zun.pl
 
     
waldekfras 
Uczestnik forum


Wiek: 33
Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 9
Skąd: Kraków
Wysłany: 17-05-12, 00:02   

Mam jeszcze do autora skrzyneczki pytanie - jak porozdzielane sa obwody pomiędzy poszczególne fazy?

Dobrym nawykiem jest troszkę pomieszać obwody, czyli jak w kuchni mamy kilka obwodów (co jest dla mnie naturalne) to np. piekarnik z fazy L1, zmywarka L2, podrzewacz wody z fazy L3, itp. Tak aby wszystko nie było z jednej. Kwestia gustu i funkcjonalności bo przy małych przyłączach unikniemy zbędnych zadziałań zabezpieczeń przedlicznikowych wskutek przeciążenia którejś z faz.

Kolejne moje pytanie, bo do rozdzielki wchodzi PEN i go rozdzielasz na PE i N. No ok, ale czy punkt rozdziału uziemiłeś? To zależy czasem od obiektu ale jak jest tylko możliwość to należy do tego zmierzać. Choć przyznam, ze zdarzają się budynki z WLZ TN-C i na przykład z 8 piętra z mieszkania nie będziesz tachał przewodu LgY16 i doziemiał przed budynkiem ;)

--
Pozdrawiam
Waldemar Fraś

http://zun.pl
 
     
GD 
Uczestnik forum


Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 25
Skąd: Gniazdko elektryczne
Wysłany: 17-05-12, 07:42   

waldekfras napisał/a:
Mam jeszcze do autora skrzyneczki pytanie - jak porozdzielane sa obwody pomiędzy poszczególne fazy?


Zrobiłem to w ten sposób - jedna faza oswietlenie, druga gniazda a trzeci rzad w tej rozdzielnicy to osprzet trzyfazowy. Chce to poprawić i bezpieczniki od gniazd zasilić ztrzech faz i je pomieszać pomiedzy te fazy.


Cytat:
Kolejne moje pytanie, bo do rozdzielki wchodzi PEN i go rozdzielasz na PE i N. No ok, ale czy punkt rozdziału uziemiłeś?


Jest uziom fundamentowy. Pomiędzy tablicą a wypustem z fundamentu jest LgY16mm


pzdr. dzieki za wpis
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2330
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 17-05-12, 13:24   

Cytat:
...ale czy punkt rozdziału uziemiłeś?
I ciągle to samo "mądre" lecz nie mające żadnego uzasadnienia pytanie z równie "mądrą" miną zadawane.
Jak długo tak można koledzy?
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
  
 
 
     
e-sparks 
Aktywny uczestnik forum



Pomógł: 119 razy
Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 1070
Skąd: Suwałki
Wysłany: 17-05-12, 14:05   

waldekfras napisał/a:
No ok, ale czy punkt rozdziału uziemiłeś?
Jak się uziemia punkt rozdziału?

I co, jeśli rzeczone uziemienie podłączę do szyny PE w tablicy rozdzielczej 8 dziurek dalej, to uziemię ten "punkt", czy nie?????

Albo inaczej: co to jest, fizycznie, ten punkt rozdziału? Jak on wygląda. Chciałbym wiedzieć, czy błędu nie popełniam czasami w pracy.
_________________
Pozdrawiam, Wiesław
   
     
Kuczyński Andrzej 
Aktywny uczestnik forum
Oddział Gdański SEP


Pomógł: 114 razy
Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 851
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 17-05-12, 14:07   

W nieskończoność i jeden dzień dłużej.
Ładne spustoszenie w głowach elektryków narobił ten jeden gość.
_________________
Andrzej
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2330
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 17-05-12, 17:28   

I jeszcze jedna porada-ciekawostka:
Cytat:
Poprawnie jest aby był ogólnie podłączony w ten sposób, że zasilanie wpinamy na ochronnik i dopiero spod zacisków przechodzimy pod FR-a a dalej reszta aparatów...
Mnie natomiast ciekawi skąd owa "poprawność" wynika? Czy znajduje ona oparcie w ogólnie stosowanych standardach, czy jest efektem przemyśleń autora wypowiedzi.
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
15kvmaciej 
Aktywny uczestnik forum
wrażliwy elektryk



Pomógł: 57 razy
Wiek: 53
Dołączył: 16 Kwi 2009
Posty: 1340
Skąd: essex-uk
Wysłany: 17-05-12, 18:05   

e-sparks napisał/a:
I co, jeśli rzeczone uziemienie podłączę do szyny PE w tablicy rozdzielczej 8 dziurek dalej, to uziemię ten "punkt", czy nie?????

:mrgreen:
Punkt w elektrotechnice czasem może być bardzo umownym pojęciem i w przypadku dzielenia PEN ten punkt w znakomitej większości przypadków długi jest nie na osiem dziurek, lecz na kilkanaście metrów.
W obu przypadkach impedancje są śmiesznie małe*
kkas12 napisał/a:
Mnie natomiast ciekawi skąd owa "poprawność" wynika?

Trzeba się pogodzić z obecnością schizmatyków. ;-) Taka poprawność na pewno ma jakąś liczbę wyznawców, ale chwała Najważniejszemu Elektrykowi, ani to pogląd ortodoksyjny, ani z zakresu elektryki alternatywnej :mrgreen:


* Czasem w praktyce w wysokich blokach uziom na parterze a rozdział na 12-stym piętrze jednak może narobić dodatkowych kłopotów
_________________
..Prywatnie?? Odpowiedzieć Ci??
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group