Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy w ogrodzie można łączyć przewody szeregowo?
Autor Wiadomość
sergiusz 
Uczestnik forum


Dołączył: 07 Kwi 2012
Posty: 9
Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-05-12, 08:46   Czy w ogrodzie można łączyć przewody szeregowo?

Witajcie,

W ogródku jeden włącznik ma odpalać 6 kinkietów.

Pytanie jest następujące:

Czy wystarczy, żeby od puszki rozgałęźnej, która jest w domu, na ogródek, został wyprowadzony jeden przewód do pierwszego kinkietu i później kolejne kinkiety podłączać szeregowo?
Czy może należałoby, od tej puszki przeciągnąć 6 przewodów - do każdego kinkietu oddzielny przewód?

Panowie ogródek u mnie wykonują i od jutra biorą się za rozprowadzanie przewodów... znając życie będą chcieli zaoszczędzić na przewodzie... a ja się obawiam, czy można łączyć przewody szeregowo w ogródku... bo np. z tego co słyszałem w łazienkach nie można (tzn. do każdego gniazdka ma iść oddzielny przewód z zewnątrz łazienki)

Pozdrawiam,
Sergiusz
 
     
elmacher 
Uczestnik forum
elmacher


Pomógł: 4 razy
Wiek: 64
Dołączył: 16 Gru 2007
Posty: 82
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 20-05-12, 10:01   

Kolego NIE Kombinuj tylko Zaproś elektryka niech to zrobi Bezpiecznie i zgodnie ze
sztuką . Życie i Zdrowie jest NAJWAŻNIEJSZE. :!:
 
 
     
Paweł0381 
Uczestnik forum


Pomógł: 39 razy
Wiek: 37
Dołączył: 20 Kwi 2012
Posty: 466
Skąd: lubelskie
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 20-05-12, 11:25   

sergiusz napisał/a:
Czy wystarczy, żeby od puszki rozgałęźnej, która jest w domu, na ogródek, został wyprowadzony jeden przewód do pierwszego kinkietu i później kolejne kinkiety podłączać szeregowo?


Kolego to wszystko zależy od sytuacji, okoliczności, użytych elemantów. To że Ty myslisz że Twoje kinkiety są połączone jednym przewodem szeregowo to dla Ciebie jest oczywiste. Jednak wg. elektryka one będą połączone równolegle i tak zapewne w Twoim przypadku będzie. Więc ciągniecie 6 przewodów na dodatek z jednej puszki to nie jest dobre rozwiązanie.
 
     
sergiusz 
Uczestnik forum


Dołączył: 07 Kwi 2012
Posty: 9
Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-05-12, 17:00   

Wy jesteście Elektrykami, czy Bachorami, którzy nie potrafią czytać ze zrozumieniem?

Napisałem wyraźnie, że WYKONAWCA OGRÓDKA któremu płacę za cały ogródek będzie wykonywał instalacje elektryczną w ogródku. On na pewno weźmie ELEKTRYKA, lecz jak widzę wasze wpisy to utwierdzam się w przekonaniu, że prace ELEKTRYKÓW trzeba sprawdzać, bo nie każdy myśli i nie każdy nadaje się do tej pracy (tak jak w każdym zawodzie i w zawodzie elektryka można trafić na partacza)
Zadałem chyba proste pytanie. Najwidoczniej dla was proste ono nie jest.
 
     
elmacher 
Uczestnik forum
elmacher


Pomógł: 4 razy
Wiek: 64
Dołączył: 16 Gru 2007
Posty: 82
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 20-05-12, 18:11   

Kolego ,spokojnie Chcesz oceniać pracę elektryka a Sam nie Masz zielonego pojęcia o
tym o co Pytasz. [-X
 
 
     
Paweł0381 
Uczestnik forum


Pomógł: 39 razy
Wiek: 37
Dołączył: 20 Kwi 2012
Posty: 466
Skąd: lubelskie
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 20-05-12, 19:50   

sergiusz napisał/a:
Zadałem chyba proste pytanie. Najwidoczniej dla was proste ono nie jest.


Kolego żeby zrozumieć naszą odp. to trzeba mieć trochę o tym pojęcia choć ja się wyraźnie wysłowiłem.
Wystarczy tylko przeczytać.

Paweł0381 napisał/a:
Kolego to wszystko zależy od sytuacji, okoliczności, użytych elemantów. To że Ty myslisz że Twoje kinkiety są połączone jednym przewodem szeregowo to dla Ciebie jest oczywiste. Jednak wg. elektryka one będą połączone równolegle i tak zapewne w Twoim przypadku będzie. Więc ciągniecie 6 przewodów na dodatek z jednej puszki to nie jest dobre rozwiązanie.


Dodam ci jeszcze że przez jeden włącznik jest wręcz nie możliwe gdy włącznik znajduje się za tą Twoją puszką rozgałęźną. Wystarczy Ci????

A jak uważasz że tu są partacze, bachory itp. to po co się pytasz zadaj pytanie na forum "Muratora" czy jakiegos tego typu tam Ci "PRAWDZIWI ELEKTRYCY ODPOWIEDZĄ"!
 
     
Wariat 
Uczestnik forum


Dołączył: 22 Maj 2012
Posty: 1
Skąd: Wrocław
Wysłany: 22-05-12, 13:42   

Panie Srgiuszu
Jeżeli nie jest Pan osobą wtajemniczoną i nie ufa pan osobom wykonującym przebudowe proponuje wynająć osobe nadzorującą prace elektryczne.

połączenie szeregowe to zapewne skrut myślowy chyba że wykonawca chce panu zrobić lampki choinkowe z ogrodu :D

zapewne chodzi o połączenie równoległe. może pan łatwo sprawdzić co kombinują pana wykonawcy, otuż zapytać na jakie napięcie są przewidziane źrudła światła(prawdopodobnie żarówki) jeżeli jest to 230V to chodzi o połączenie równoległe natomiast jeżeli np 24V to prosze wrucić do forum podyskutujemy dalej, jest na prawde cała masa możliwości
Niech Pan nie traktuje nas jak byle kmiotków którzy bawią się kabelkami, zagadnienia związane z elektrotechnikom bywają bardzo uwikłane i czasami nimożna znaleźć rozwiązania po konsultacjach z samymi góru tego zawodu.
Ostatnio zmieniony przez Jan_Czech 23-05-12, 06:51, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Paweł0381 
Uczestnik forum


Pomógł: 39 razy
Wiek: 37
Dołączył: 20 Kwi 2012
Posty: 466
Skąd: lubelskie
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 22-05-12, 13:48   

Wariat napisał/a:
24V to prosze wrucić do forum podyskutujemy dalej, jest naprawde cała masa możliwości


Kolega Sergiusz kolego woli szukać odp. na innych forach zaliczył już elektrodę, ise (ale go wycieli) teraz pewnie szuka prostej odp. na Muratorze. Może jakiś murarz mu wytłumaczy bo elektryka nie rozumie.
 
     
Dziadek1203 
Uczestnik forum
andre


Dołączył: 05 Wrz 2009
Posty: 19
Skąd: piasek
Wysłany: 22-05-12, 14:34   podłączenie szeregowe

I tak to Drodzy koledzy elektrycy jest-chcesz komuś pomóc komuś kto zadaje pytanie,żle go sformuuje-bo nie wie o co chodzi-poprawisz Go-a on Cię wyzwie;współczuję tym co u niego pracują w tym ogródku.Serdecznie współczuję
 
     
sergiusz 
Uczestnik forum


Dołączył: 07 Kwi 2012
Posty: 9
Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-06-12, 22:08   Re: podłączenie szeregowe

Panowie. Posługiwałem się skrótami myślowymi i nie opisałem dokładnie tego o co mi chodziło. Być może stąd tyle nieporozumień. Narysowałem to co spróbowałem opisać.

Powiecie mi które połączenie w ogródku jest prawidłowe?






Kinkietów ma być 6 a przewidziane źródło światła to 230V
 
     
upin 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 89 razy
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 976
Skąd: Tarnów
Wysłany: 07-06-12, 22:32   

Pierwsze rozwiązanie jest wygodne, drugie tańsze ale z pewnymi wadami. Przy pierwszej opcji puszka to za mało. Trzeba zabudować krzynkę ;) albo rozbudować rozdzielnię w celu wyprowadzenia kabli.
_________________
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
 
     
Szeregowiec216 
Uczestnik forum


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Mar 2011
Posty: 11
Skąd: Skoki
Wysłany: 20-06-12, 19:06   

upin napisał/a:
Pierwsze rozwiązanie jest wygodne, drugie tańsze ale z pewnymi wadami. Przy pierwszej opcji puszka to za mało. Trzeba zabudować krzynkę ;) albo rozbudować rozdzielnię w celu wyprowadzenia kabli.


Moim zdaniem lepsze rozwiązanie jest drugie, ponieważ dla mnie jest ono wygodne, ale też z jedną wadą, otóż przy uszkodzeniu przewodu nie będą świecić kinkiety. Połączenie może być w ogrodzie ale w puszce hermetycznej IP 44. Jeśli ktoś ma inne zdanie na ten temat to uszanuje to.
 
     
Jarek12 
Uczestnik forum


Wiek: 60
Dołączył: 14 Paź 2007
Posty: 3
Skąd: Tomaszów Maz.
Wysłany: 24-07-12, 14:38   

Pierwsze rozwiązanie jest droższe ale masz kolego możliwość na przyszłość większe pole manewru np. zamontowanie podwójnego wyłącznika. Masz większe możliwości z przeznaczeniem każdego wypustu.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group